Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 08:28

  A-Quant: Η απασχόληση αυξήθηκε στις ΗΠΑ - Ήρθε η ώρα για λιγότερη ρευστότητα από τη Fed;

  forex
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (Non-Farm Payrolls – NFPs) την Παρασκευή που μας πέρασε είχε αποτέλεσμα πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές ανέμεναν 870 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και τελικά ανακοινώθηκαν 943 χιλ. Η άμεση αντανάκλαση που αυτή η ανακοίνωση είχε, είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές πια πιστεύουν πως η Fed θα σφίξει τη Νομισματική της Πολιτική νωρίτερα του αναμενομένου αφού ο βασικός στόχος που έχει τεθεί για να γίνει αυτό είναι η αύξηση της απασχόλησης και αυτός ο στόχος, με βάση τα αποτελέσματα των NFPs, είναι πια περισσότερο κοντά. Οι πολύ καλές εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ και ειδικότερα στον τομέα της ανεργίας και η σύγκριση με τις οικονομίες των άλλων κρατών δίνει ώθηση στο δολάριο και επηρεάζει αρνητικά τις αγορές αγαθών που αποτιμώνται σε δολάρια και ωφελούνται από το αδύναμο δολάριο.

  Οι βασικότερες αγορές μετοχών ενισχύθηκαν, ο χρυσός σημείωσε μεγάλες απώλειες, όπως και το πετρέλαιο. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί επίσης είναι πως και το Bitcoin δείχνει να βρίσκει το δρόμο του προς τα πάνω, έχοντας την τρίτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα.

  Η τρέχουσα εβδομάδα σαφώς κυριαρχείται από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό πρωτίστως των ΗΠΑ και δευτερευόντως σε Γερμανία και Κίνα. Υψηλός πληθωρισμός θα ερμηνευθεί από τις αγορές ως σήμα από τις Κεντρικές Τράπεζες να ασκήσουν ακόμη νωρίτερα σφιχτή Νομισματική Πολιτική γιατί αν ο πληθωρισμός παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα, τότε θα έχει σαφώς μικρότερες πιθανότητες να είναι παροδικός, μάλλον θα είναι συστημικός και άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καίρια.

  SP500

  Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,430 μονάδες και κέρδη 0.80% περίπου. Ο δείκτης είχε θετική πορεία όλη την εβδομάδα και συνέχισε και μετά την ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες ήταν ανοδικοί την Παρασκευή, με εξαίρεση αυτόν της υγείας αφού οι ΗΠΑ εμφανίζουν και πάλι υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID-19. Αυτή η εξέλιξη πάντως δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αγορές και έτσι ο SP500 κινείται πλέον πολύ κοντά στις 4,500 που είναι ένας στόχος που πολλοί αναλυτές έχουν θέσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Υπόνοιες ισχυρής διόρθωσης θα γεννηθούν κάτω από τις 4,365 μονάδες και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 4,260 μονάδες.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,754 μονάδες, έχοντας κέρδη κοντά στο 1.40%. Ο δείκτης ακολούθησε την τάση των κυρίων αγορών παγκοσμίως και είναι μια ανάσα από τα υψηλά όλων των εποχών, στις 15,800 μονάδες. Η Ευρώπη συνεχίζει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Γερμανία την Τετάρτη και κατά πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Με δεδομένη την ανοδική τάση του δείκτη, αν ψάξουμε για διορθώσεις ίσως πέσουμε στις στηρίξεις των 15,425 μονάδων και των 15,250 μονάδων.

  FTSE100

  Με άνοδο κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,060 μονάδες και κέρδη που πλησίασαν το 1.5%. Υπάρχει μια ευφορία στις κυριότερες αγορές μετοχών και ο FTSE100 ακολούθησε αυτήν την τάση, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 7,000 μονάδες που αποτελούν ψυχολογικό όριο. Τα νέα κρούσματα της πανδημίας έχουν υποχωρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από τις 30 χιλ. ημερησίως και αυτό οπωσδήποτε δίνει έναν αισιόδοξο τόνο. Η όποια αισιοδοξία θα ανέβει κατακόρυφα αν δούμε τιμές πάνω από τις 7,150 μονάδες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουμε πάνω από 1.5 χρόνο να δούμε κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι πρώτες ανησυχίες θα προκύψουν κάτω από τις 7,000 μονάδες και οι ανησυχίες αυτές θα ενταθούν κάτω από τις 6,910 μονάδες. 

  Χρυσός

  Με μεγάλη πτώση έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ο χρυσός, στα $1,764 και απώλειες που προσέγγισαν το 3%. Ο χρυσός είχε πτωτική πορεία όλη την εβδομάδα αλλά οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίστηκαν την Παρασκευή μετά τα NFPs αφού και το δολάριο ισχυροποιήθηκε αλλά και οι αγορές θεωρούν πως μπορεί να προκύψει πρόωρο tapering που θα ρίξει τον πληθωρισμό και άρα θα πλήξει τις τιμές του χρυσού που είναι η παραδοσιακότερη λύση ασφάλισης έναντι πληθωριστικών πιέσεων. Επιπλέον, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ήταν ένας ακόμη παράγοντας της πτωτικής πορείας του χρυσού. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα παρατηρήθηκε μια απότομη πτώση που έφτασε ως τα $1,673 (ακριβώς πάνω στη στήριξη που έχει διαμορφωθεί από το Μάρτιο), ως συνέχεια της τάσης της Παρασκευής αλλά γρήγορα οι τιμές επανήλθαν πάνω από τα $1,700, ειδικά μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Κίνα, στο 1%, έναντι προσδοκιών για 0.8%. Η τάση παραμένει πτωτική αλλά η υψηλή μεταβλητότητα καθιστά τις συναλλαγές στο χρυσό πολύ ριψοκίνδυνες.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $67.86 και απώλειες κοντά στο 8%. Το πετρέλαιο έχασε εύκολα το "μαξιλάρι" των $70 λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου (ας μην ξεχνάμε πως το πετρέλαιο αποτιμάται σε αμερικανικά δολάρια) και λόγω των ανησυχιών που έχουν καλλιεργηθεί από τα αυξημένα κρούσματα της πανδημίας, κυρίως σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία και στους νέους περιορισμούς μετακίνησης που αρχίζουν να επιβάλλονται. Με αυτά τα δεδομένα αναπτύσσονται φόβοι σε σχέση με την ανάκαμψη της ζήτησης και προκαλείται διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου που συνεχίζεται και νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα. Η καθοριστικότερη τιμή για συνέχιση της διόρθωσης είναι τα $65 ενώ σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης χρειάζεται καθαρή ανοδική διάσπαση των $70 για να διαλυθούν οι ανησυχίες.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1864 και κλείσιμο στο 1.1760. Το δολάριο ενισχυόταν ελαφρώς όλη την εβδομάδα αλλά η ενίσχυση επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση των NFPs και τις προσδοκίες της αγοράς για συντομότερο tapering. Η Ευρώπη και η Γερμανία είχαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τους δείκτες ΡΜΙ, τις λιανικές πωλήσεις και τις βιομηχανικές παραγγελίες αλλά η δύναμη του δολαρίου παρέσυρε την ισοτιμία προς τα κάτω. Εξάλλου η ΕΚΤ έχει δηλωμένη την πρόθεση της για χαλαρή Νομισματική Πολιτική για πολύν καιρό ακόμη ενώ και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά χαμηλός. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη είναι το μεγάλο νέο που αναμένουν οι αγορές και σε περίπτωση συνέχισης της ισχυροποίησης του δολαρίου, θα απειληθεί η στήριξη του 1.17 που αποτελεί χαμηλή τιμή εννέα περίπου μηνών.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.37894 και κλείνοντας στο 1.3873. Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε τα τραπεζικά επιτόκια στο 0.1% αλλά υπήρξε κάποιο ρήγμα στη συνέχιση της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής, μιας και ο Michael Saunders, εξωτερικό μέλος της Νομισματικής Πολιτικής, ψήφισε υπέρ του πρόωρου tapering. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ελαφρά πτώση της ισοτιμίας, αν συνυπολογίσει κανείς τη μεγάλη ενδυνάμωση του δολαρίου. Η στερλίνα είναι ικανή να προσεγγίσει το 1.40 και πάλι αλλά σε περίπτωση νέας ενδυνάμωσης του δολαρίου, η ισοτιμία μπορεί να οδηγηθεί προς το 1.3730. 


  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.62 και κλείσιμο στο 110.22. Η ισοτιμία είχε τις τρεις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας καθαρά ανοδικές, υποβοηθούμενη από το ισχυρό δολάριο αλλά και από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές ξεπέρασε και πάλι το 1.30%). Το γιεν αποδυναμώνεται επιπλέον μετά από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας στην Ιαπωνία, με την καραντίνα να επανέρχεται σε πολλές περιοχές. Με δεδομένο ότι το USDJPY επανήλθε πάνω από το 110, ίσως κατευθυνθεί προς την αντίσταση του 110.70, αν θέλει να κοιτάξει ψηλότερα.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY (άνοιγμα στο 130.16 και κλείσιμο στο 129.62), επιστρέφοντας μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, στην πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου. Η ισοτιμία απώλεσε και το 130 και έτσι τυχόν συνέχιση της καθοδικής πορείας, μπορεί να οδηγήσει προς την στήριξη του 128.60. Το γιεν αποδυναμώθηκε περαιτέρω μετά την επιστροφή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στην Ιαπωνία.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ισχυρά πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURGBP που άνοιξε στο 0.8531 και έκλεισε στο 0.8475. Η ισοτιμία διέσπασε καθαρά καθοδικά το 0.85 για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Απρίλιο και σταμάτησε ακριβώς επάνω στην ισχυρή στήριξη του 0.8470. Αν χαθεί αυτή η στήριξη, ίσως δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμη και κάτω από το 0.83, με δεδομένο ότι η στερλίνα ενισχύεται μετά από τις προσδοκίες της αγοράς για σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Αντέδρασε ανοδικά το USDCAD μετά από δύο καθοδικές εβδομάδες, με άνοιγμα στο 1.2475 και κλείσιμο στο 1.2547. Η ισοτιμία κατάφερε να επανέλθει πάνω από την τιμή ορόσημο του 1.25 με αρωγούς το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα και τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο ως το πιο βασικό εξαγωγικό προϊόν του Καναδά αποτελεί βαρόμετρο για το νόμισμα της χώρας. Επιπλέον, η απασχόληση στον Καναδά απογοήτευσε, με την ανεργία να ανακοινώνεται για το μήνα Ιούλιο στο 7.5% έναντι χαμηλότερων προσδοκιών και έτσι ίσως παραταθεί η χαλαρή Νομισματική Πολιτική από την Τράπεζα του Καναδά. Αν η ισοτιμία κινηθεί πάνω από το 1.2590, αυξάνονται οι πιθανότητες επαναφοράς της ανοδικής τάσης.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Με εκρηκτική άνοδο τέλειωσε την εβδομάδα το USDCHF, το οποίο άνοιξε στο 0.9052 και έκλεισε στο 0.9150, μετά την ανακοίνωση των NFPs στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο στο 0.7%, ακριβώς όσο ανέμεναν οι αγορές και έτσι το νόμισμα της χώρας ήταν ένας ουδέτερος παράγοντας. Τυχόν περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου, μπορεί να φέρει την ισοτιμία προς την περιοχή τιμών του 0.9275.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7333 και έκλεισε στο 0.7353, έστω κι αν το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε σημαντικά. Υπάρχει μια προσδοκία από τις αγορές πως η Reserve Bank of Australia θα αποφασίσει τη μείωση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων, στην προσεχή της συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτό έδωσε ώθηση στο δολάριο της Αυστραλίας. Σε περίπτωση που το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί κι άλλο, τυχόν πτώση κάτω από το 0.7290, θα επαναφέρει την ισχυρή καθοδική τάση της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου και την περιοχή τιμών του 0.7850.

  Bitcoin

  Τρίτη κατά σειρά ισχυρή ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin, που ξεπέρασε με άνεση τα $40,000, κλείνοντας στα $43,821 και κέρδη που ξεπέρασαν οριακά το 10%. Μετά την απαγόρευση της εξόρυξης από την Κίνα, φαίνεται πως οι miners έχουν βρει άλλες χώρες κυρίως στις ΗΠΑ και στο Καζακστάν και αυτό έχει εξομαλύνει τα πράγματα, δημιουργώντας αισιόδοξες τάσεις. Επιπλέον, υπάρχει έντονες φήμες πως οι ΗΠΑ θα γίνουν φιλικότερες προς τα κρυπτονομίσματα και ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες θα αρχίσουν να τα δέχονται ως συναλλακτικό μέσο. Αν υπάρξει καθαρή ανοδική διάσπαση πάνω από τα $45,500 θα επανέλθει έντονα το σενάριο προσέγγισης των $50,000 αλλά τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά και η μεταβλητότητα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ