Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 14:12

  Πέφτει το "οχυρό" των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές - άνοδος 23.07.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ενισχύεται η ανοδική φόρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να παίζει καταλυτικό ρόλο στη διάσπαση των 900 μονάδων, ένα επίπεδο που δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί έως το κλείσιμο, αν και όλα μένουν ανοιχτά έως το άνοιγα της Wall Street, καθώς έχει αποδειχτεί ευάλωτο. Πάντως, το Χ.Α έχει με το μέρος του και την θετική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο τζίρος αν και κινείται σε χαμηλά επίπεδα, εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Σίγουρα το τελικό πρόσημο θα κριθεί από την πορεία των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να καλείται να υπερασπιστεί το θετικό μομέντουμ του πρόσφατου διαστήματος με 11 θετικές στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις.

  Χθες για δεύτερη ημέρα ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να "ρίξει" το τείχος των 900 μονάδων, κάτι που δείχνει ότι αυτό το επίπεδο αποτελεί σημαντικό σημείο αντίστασης και χρειάζεται τζίρος αλλά και καταλύτες όχι για να διασπαστεί αλλά για να διατηρηθεί έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς υψηλότερα επίπεδο και τις 950 μονάδες. Μένει να φανεί εάν η σημερινή συνεδρίαση καταλήξει να είναι η τρίτη και... τυχερή για να γράψει το Χ.Α το "9" μπροστά, κάτι που προς το παρόν φαίνεται εφικτό.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,80% στις 902,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, όπως σημειώνει η Merit Securities, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 880 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 880 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910 μονάδες.  

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,81% στις 2.169,64 μονάδες, ενώ ανοδικά έχει "γυρίσει" ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.444,34 μονάδες με κέρδη 0,10%.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν ο ΟΤΕ στο +1,72% μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, η Motor Oil στο +1,11% και ο ΟΛΠ στο +1,02%, ενώ πιέσεις στο 1% να σημειώνονται στην Βιοχάλκο, με μόνο άλλους πέντε τίτλους να κινούνται με (ήπιες) απώλειες ( ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα).

  Ο τραπεζικός δείκτης αποτλεέι τον απόλυτο πρωταγωνιστή καταγράφοντας άνοδο 1,96% στις 556,7μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει ράλι 4,36% μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, την Alpha Bank να κινείται στο +1,55%, την Eurobank στο +1,14% και την  Εθνική Τράπεζα στο +2,39%.

  Όπως έχουν πολλές φορές τονίζει οι αναλυτές, για να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση του Χ.Α και για να διατηρηθούν τα υψηλότερα επίπεδα, είναι απαραίτητο να υπάρχει η συμμετοχή των τραπεζών. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη σημερινή συνεδρίαση, με αιτία και αφορμή τα αποτελέσματα της Πειραιώς.

  Τα αποτελέσματα αναμένεται έτσι να συγκεντρώσουν την προσοχή των επενδυτών, να δώσουν νέο υλικό για αξιολόγηση και να κινητοποιήσουν τα αγοραστικά αντανακλαστικά.

  Όπως έχει επισημάνει η Beta Securities, τα μεγέθη του εξαμήνου έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο γίνεται περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. 

  Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. 

  Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου δίνονται κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς δίνει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα  υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

  Κατά την Κύκλος Χρηματιστηριακή η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη να συνεχιστεί. 

  Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη, οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα αφορούν την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. 

  Καταλύτη φυσικά για το Χ.Α θα αποτελέσει και η πορεία των διεθνών αγορών με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να αγγίζουν αυτές τις ημέρες νέα ιστορικά υψηλά και τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την πορεία των αποτιμήσεων και την δύναμη της συνέχισης της ανόδου, με την παραλλαγή Δέλτα να έχει αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα για την οικονομία, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη – χωρίς να την εκτροχιάζει - και καθυστερώντας έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα.  Παράλληλα, εκτός από την Covid, και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα σηματοδοτώντας συνέχισης της μεταβλητότητας στις αγορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ