Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 11:09

  Ανοδικά το Χρηματιστήριο με... φόρα από τις τράπεζες

  Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες - και ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς - να δίνουν τον τόνο, ενώ η κινητικότητα των επενδυτών παραμένει σχετικά περιορισμένη αν και σε καλύτερα επίπεδα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.. Λίγα λεπτά μετά το "καμπανάκι" της έναρξης, ο Γενικός Δέικτη σκαρφάλωσε στις 900 μονάδες, ένα επίπεδα που ωστόσο έχει αποδειχτεί ευάλωτο, και θα προσπαθήσει να το διατηρήσει, λαμβάνοντας "σήμα" και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Ο μικρότερος του αναμενόμενου αριθμός νέων θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ προκάλεσε αναταράξεις στη Wall Street, κάτι που δεν έχει "μεταδοθεί", ακόμα τουλάχιστον, στην Ευρώπη αν και η εικόνα είναι επιφυλακτική.

  Οι αναλυτές αναμένουν πως και σήμερα η συνεδρίαση θα εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις, με υποτονικούς ρυθμούς συναλλαγών και με την μεταβλητότητα να κυριαρχεί ενώ το τελικό πρόσημο θα κριθεί από την πορεία των διεθνών αγορών, με το Χ.Α να καλείται να υπερασπιστεί το θετικό μομέντουμ του πρόσφατου διαστήματος με 11 θετικές στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις.

  Χθες για δεύτερη ημέρα ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να "ρίξει" το τείχος των 900 μονάδων, κάτι που δείχνει ότι αυτό το επίπεδο αποτελεί σημαντικό σημείο αντίστασης και χρειάζεται τζίρος αλλά και καταλύτες όχι για να διασπαστεί αλλά για να διατηρηθεί έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς υψηλότερα επίπεδο και τις 950 μονάδες. Μένει να φανεί εάν η σημερινή συνεδρίαση καταλήξει να είναι η τρίτη και... τυχερή για να γράψει το Χ.Α το "9" μπροστά, καθώς το άνοιγμα της Wall Street αργότερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,55% στις 900,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 6,9 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, όπως σημειώνει η Merit Securities, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 880 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 880 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910 μονάδες.  

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,62% στις 2.165,66 μονάδες, ενώ πτώση 0,07% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.441,8 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν ο ΟΤΕ στο +1,72% μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, η Motor Oil στο +1,11% και ο ΟΛΠ στο +1,02%, ενώ πιέσεις στο 1% να σημειώνονται στην Βιοχάλκο, με μόνο άλλους πέντε τίτλους να κινούνται με (ήπιες) απώλειες ( ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα).

  Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο 1,30% στις 555,08 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει ράλι 4% μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, την  Alpha Bank να κινείται στο +0,8%, την Eurobank στο +0,73% και την  Εθνική Τράπεζα στο +1,52%.

  Τα αποτελέσματα εξάμηνου συνεχίζονται και αναμένεται να συγκεντρώσουν την προσοχή των επενδυτών, να δώσουν νέο υλικό για αξιολόγηση και να κινητοποιήσουν τα αγοραστικά αντανακλαστικά. Χθες ανακοίνωσε η Πειραιώς, σήμερα ο ΟΤΕ και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα. Όπως έχει επισημάνει η Beta Securities, τα μεγέθη του εξαμήνου έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο γίνεται περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. 

  Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. 

  Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου δίνονται κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς δίνει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα  υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

  Κατά την Κύκλος Χρηματιστηριακή η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη να συνεχιστεί. 

  Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη, οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα αφορούν την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. 

  Καταλύτη φυσικά για το Χ.Α θα αποτελέσει και η πορεία των διεθνών αγορών με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να αγγίζουν αυτές τις ημέρες νέα ιστορικά υψηλά και τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την πορεία των αποτιμήσεων και την δύναμη της συνέχισης της ανόδου, με την παραλλαγή Δέλτα να έχει αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα για την οικονομία, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη – χωρίς να την εκτροχιάζει - και καθυστερώντας έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα.  Παράλληλα, εκτός από την Covid, και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα σηματοδοτώντας συνέχισης της μεταβλητότητας στις αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ