Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 14:00

  Ήπιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες

  Ήπιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνεχίζει την ανοδική του προσπάθεια το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο σε στενό εύρος αλλά με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης. Αν και χθες βρήκε "τοίχο" στις 900 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης "κοιτά" εκ νέου τη διάσπασή τους με στηρίξεις τόσο από την πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων, όσο και από επιλεγμένα blue chips, τη στιγμή που το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτικό. 

  Ο τζίρος αν και συνεχίζει υποτονικά κινείται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις πρόσφατες συνεδριάσεις, και αυτό είναι ένα "καλό νέο"" για τη διατήρηση του σημερινού ανοδικού μομέντουμ. Ωστόσο, τα ήπια κέρδη που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης από το πρωί, κάνουν και την αγορά "ευάλωτη" σε τυχόν πιέσεις που μπορεί να ενεργοποιηθούν ενδοσυνεδριακά. Και η διάσπαση του επιπέδου των 900 μονάδων απέχει πολύ από την επιτυχή διατήρησή του και τη συνέχεια προς τις 950 μονάδες, όπως έχουν αποδείξει και συνεδριάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. 

  Η μεταβλητότητα εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών θα είναι πάντως το μοτίβο διαπραγμάτευσης αυτό το διάστημα, όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, με την εστίαση να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει σήμερα (μετά το κλείσιμο) και αύριο ο ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα) και η Εθνική (μετά το κλείσιμο). "Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί πλέον σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων ανάλογα με τους επιμέρους θετικούς καταλύτες κάθε εισηγμένης και φυσικά την πορεία και ποιότητα των αποτελεσμάτων", όπως σχολιάζει η Depolas Investment Services.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,42% στις 898,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ. Κατά την Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 879 μονάδες. Σημείο στήριξης αποτελούν οι 879 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,38% στις 2.160,05 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 0,34% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.447,5 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν η Coca Cola με κέρδη 1,52%, ΔΕΗ με άνοδο 1,44%, η Titan στο +1,26% και η Τέρνα Ενεργειακή στο +1,04%.

  Στον αντίποδα, απώλιες σημειώνυν μόνο έξι τίτλοι, με την Ελλάκτωρ να δέχεται τις υψηλότερες (-1,74%) και να ακολουθούν η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,04% και ο ΟΤΕ στο -0,83%. 

  Ο τραπεζικός δείκτης αν και έχει περιορίσει τα κέρδη του, συνεχίζει να υπεραποδίδει με άνοδο 0,62% στις 553,34 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο +1,15%, την Eurobank στο -0,10%, την  Εθνική Τράπεζα στο +0,62% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,04%.

  Οι αναλυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α, ο παράγοντας "διεθνείς αγορές" είναι αυτός ωστόσο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια. "Ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α", όπως εκτιμά η Κύκλος Χρηματιστηριακή, κατά την οποία  οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν ευλόγως δελεάζουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Η συναλλακτική ραστώνη μπορεί να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποτρέπει παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις.  Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι 907 μονάδες αποτελούν τον κοντινότερο στόχο για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των οποίων σύντομα θα επιδιωχθεί, προσθέτει.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 καθώς και η Wall Street συνεχίζουν να  καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ωστόσο οι προειδοποιήσεις από τους διεθνείς οίκους σε αφορά την ανθεκτικότητα των σημερινών υψηλών αποτιμήσεων, έχουν ήδη αρχίσει. Και σ περίπτωση αντιστροφής του θετικού κλίματος διεθνώς, το Χ.Α δύσκολα θα μπορέσει να αυτονομηθεί, εν μέσω της θερινής ραστώνης στη συναλλακτική δραστηριότητα.

  Σήμερα η Citi έστειλε σήματα "συναγερμού" για την περαιτέρω πορεία των διεθνών αγορών, τονίζοντας πως αναμένει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων οι οποίες κινούνται τώρα στο 1,2%, θα αυξηθούν προς το 2,0% έως το 2022, με τις πραγματικές αποδόσεις (απόδοση + πληθωρισμός) να αυξάνονται κατά 70 μονάδες βάσης. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων αγορών και ειδικά στις μετοχές "ανάπτυξης", όπως προειδοποιεί. Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε de-rating, ή μείωση των αποτιμήσεων, των μετοχών, όπως τονίζει. Η μείωση των πραγματικών αποδόσεων που προκάλεσε το QE, συνέβαλε στο re-rating των παγκόσμιων μετοχών. Οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει έτσι σε πτώση των αποτιμήσεων, με τις μετοχές "αξίας" (value stocks) να φαίνονται λιγότερο ευαίσθητες στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων, αντίθετα με τις μετοχές "ανάπτυξης" (growth stocks).

  Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ανάλογα "μηνύματα" και από άλλους οίκους. Η Bank of America άλλαξε την θετική της στάση για τις μετοχές της Ευρώπης και επέλεξε να κινηθεί πιο συντηρητικά, επισημαίνοντας πως το recovery trade τελείωσε και πως δεν αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις αγορές πλέον, λόγω και της παραλλαγής Δέλτα. "Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τις μετοχές να διορθώνουν στο επόμενο διάστημα", σημείωσε από την πλευρά της η Credit Suisse, ενώ η JP Morgan επισήμανε πως η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί την πιο άμεση απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ