Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 11:05

  Τραπεζική ώθηση στέλνει το Χρηματιστήριο σε θετικά εδάφη

  Ανακάμπτει στις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε θετικά εδάφη επιστρέφει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το χθεσινό... διάλειμμα στο ανοδικό σερί, με το "στοίχημα" να είναι και πάλι το "σπάσιμο" των 900 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να έχει καλές πιθανότητες να το πέτυχει σήμερα, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειωθήκαν χθες στην Wall Street αλλά και το θετικό κλίμα σήμερα σε Ασία και Ευρώπη. 

  Αν και δύσκολα να έχει το τζίρο στο πλευρό του εν μέσω θερινής ραστώνης, οι στηρίξεις από τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Βέβαια, η προσωρινή διάσπαση αυτού του επιπέδου από την διατήρησή του και τη συνέχεια προς τις 950 μονάδες, απέχουν αρκετά, και "χρειάζονται" την συμμετοχή της συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, αν και χθες η προσπάθεια για υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν στέφθηκε από επιτυχία, ενδεχομένως λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της αναγγελίας για καραντίνα όσων επισκέπτονται την Ελλάδα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ωστόσο το επίπεδο των 895 µμονάδων συνιστά το άμεσο όριο στήριξης που θα κληθούν να υπερασπιστούν οι αγοραστές. 

  Η μεταβλητότητα εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών θα είναι το μοτίβο διαπραγμάτευσης για άλλη μία συνεδρίαση, όπως εκτιμούν, με την εστίαση να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει σήμερα (μετά το κλείσιμο) και αύριο τον ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα) και την Εθνική (μετά το κλείσιμο). "Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί πλέον σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων ανάλογα με τους επιμέρους θετικούς καταλύτες κάθε εισηγμένης και φυσικά την πορεία και ποιότητα των αποτελεσμάτων", όπως σχολιάζει η Depolas Investment Services.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,13% στις 896,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 4 εκατ. ευρώ. Κατά την Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 879 μονάδες. Σημείο στήριξης αποτελούν οι 879 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,16% στις 2.155,33 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 0,23% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.445,91 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ με κέρδη 0,87% και 0,83% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις κάτω του 1% να σημειώνονται σε Ελλάκτωρ (μετά το διήμερο ράλι) και ΕΧΑΕ.

  Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο 0,75% στις 554,06 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο +1,11%, την Eurobank στο -0,30%, την  Εθνική Τράπεζα στο +1,15% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,45%.

  Μπορεί το βάρος των εξελίξεων γύρω από την μετάλλαξη Δέλτα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην "τουριστική" Ελλάδα, καθώς και οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που αυξάνονται διεθνώς, να έχουν "θολώσει" κάπως την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα μέσα Ιουνίου, κάτι που οφείλεται και στην επενδυτική άπνοια, ωστόσο η ελληνική αγορά έχει πολλά και σημαντικά "αντισώματα" που έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν το κλίμα. 

  Πέραν των μακροοικονομικών θεμάτων, ισχυρό όπλο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα εξάμηνου των ελληνικών εισηγμένων, οι πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών με τις ψήφους εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων να διαδέχονται η μία την άλλη, η συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία έχει δώσει σημαντική ανάσα στην οικονομία και τα ελληνικά assets εν μέσω της πανδημίας, και το στοιχείο ESG το οποίο "αναβαθμίζεται" στο Χ.Α μέσω του νέου δείτη Athex ESG, ο οποίος ξεκίνησε διαπραγμάτευση της Δευτέρα και περιλαμβάνει 35 μετοχές και αναμένεται να προσελκύσει ξένους θεσμικούς.

  "Ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α", όπως εκτιμά η Κύκλος Χρηματιστηριακή, κατά την οποία  οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν ευλόγως δελεάζουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Η συναλλακτική ραστώνη μπορεί να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποτρέπει παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις. 

  Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι 907 μονάδες αποτελούν τον κοντινότερο στόχο για τον Γενικός Δείκτη, η υπέρβαση των οποίων σύντομα θα επιδιωχθεί.
  Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικές εξαμηνιαίες επιδόσεις των εταιρειών με επικεφαλής τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Wall Street (Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook) συντηρούν την ευφορία στις αγορές. Με τις αγορές να περιμένουν τη σύνοδο στο Τζάκσον Χόλ στις 26/8 προκειμένου να πληροφορηθούν κάτι περισσότερο σε σχέση με την πρόθεση της Federal να περιορίσει τις αγορές τίτλων. Ως τότε, το σκηνικό της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής θα οδηγεί σε εφησυχασμό τις αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ