Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 10:41

  Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

  Ανακάμπτει στις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.10

  Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη εν μέσω αναμονής μάκρο στην ευρωζώνη και τη Βρετανία και με το βλέμμα στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,53% στις 467,83 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,2%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 προσθέτει 0,56%.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,62%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,27% και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται κατά 0,46%.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 χάνει 0,35% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,17%.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η Commerzbank ανέφερε καθαρές ζημιές ύψους 527 εκατομμυρίων ευρώ (625,7 εκατομμύρια δολάρια) στο δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 4,37%.

  Εν τω μεταξύ, η Siemens Energy κατηγόρησε τη θυγατρική Siemens Gamesa ως αιτία για πτώση 37% στις παραγγελίες τρίτου τριμήνου. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 1,91%.

  Παράλληλα, τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι η διεθνής έλλειψη ημιαγωγών είναι πιθανό να συνεχίσει να πλήττει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς τόσο η BMW όσο και η Stellantis προειδοποίησαν ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις θα επηρεαστούν σε όλο το υπόλοιπο του 2021 και ύστερα.

  Στα μάκρο, η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, στον ταχύτερο ρυθμό  εδώ και 15 χρόνια, καθώς η άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού και η επιτάχυνση των εμβολίων έδωσαν "ανάσα" στη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ.

  Όμως, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σήμαναν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο δεκαετίες και οι φόβοι για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Δέλτα πλήττουν την αισιοδοξία.

  Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 59,5 μονάδες του Ιουνίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 και πάνω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 60,6 μονάδες.

  "Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρώπης βρίσκει ξανά ζωή. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η περαιτέρω πρόοδος στον εμβολιασμό ενισχύουν τη ζήτηση για μια μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων, ειδικά στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία", δήλωσε ο Chris Williamson, υψηλόβαθμο στέλεχος της IHS Markit.

  Με την επανέναρξη λειτουργίας του κλάδου των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI του κλάδου αυξήθηκε στις 59,8 μονάδες από τις 58,3 μονάδες τον Ιούνιο, κάτω μεν από τις εκτιμήσεις για 60,4 μονάδες αλλά στην υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2006.

  Η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ισχυρούς ρυθμούς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άλλη έρευνα, αλλά οι εκτεταμένες ελλείψεις υλικών και η κακή διαθεσιμότητα μεταφοράς ώθησαν τον δείκτη τιμών των εργοστασιακών εισροών στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Ιούνιο του 1997.

  Οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν επίσης αισθητές από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε στις 69,9 μονάδες από τις 69,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 21 χρόνια.

  Εν τω μεταξύ, επιβραδύνθηκε κατακόρυφα τον προηγούμενο μήνα η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας των προβλημάτων στην προσφορά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Οι πιέσεις των τιμών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 25 ετών, από όταν ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων -προκαλώντας ανησυχία στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ολοκληρώνει τις νέες της προβλέψεις την Πέμπτη.

  Ο ΡΜΙ υπηρεσιών στη Βρετανία υποχώρησε στις 59,6 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, έναντι των 62,4 μονάδων τον Ιούνιο.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ εμφάνισε αντίστοιχη πτώση, στις 59,2 μονάδες από τις 62,2 μονάδες.

  Η βρετανική οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα αφότου υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών το 2020, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πιο ταχεία ανάπτυξη πιθανότατα ήρθε στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, όταν χαλάρωσαν περισσότερο οι περιορισμοί για τον κορονοϊό.

  Νωρίτερα, όλα τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Ιαπωνία, κινήθηκαν στα κέρδη, καθώς ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin/Markit στην Κίνα σημείωσε άνοδο στις 54,9 μονάδες τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και υψηλότερα από τις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ