Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 11:13

  Στηρίξεις για τις 900 μονάδες ψάχνει το Χρηματιστήριο

  Στηρίξεις για τις 900 μονάδες ψάχνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:00


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με στόχο το κλείσιμο στις 900 μονάδες δείχνει να κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενδοσυνεδριακά τις έχει αγγίξει αρκετές φορές με τις πιέσεις στη συνέχεια να εμποδίζουν την αποφασιστική διάσπασή τους και να αποδεικνύουν ότι αποτελούν ένα δύσκολο "οχυρό" το οποίο χρειάζεται τζίρο αλλά και την δυναμική συμβολή των τραπεζών, δύο στοιχεία τα οποία προς το παρόν σήμερα δεν "ικανοποιούνται".

  Στα θετικά πάντως είναι πως το Χ.Α διατηρεί για 11η συνεχή συνεδρίαση την ανοδική του τάση, παρά το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα είναι επιφυλακτικό, κάτι που κάνει πιο δύσκολο το σημερινό έργο του Χ.Α, με το τελικό πρόσημο να μην είναι καθόλου βέβαιο. Μετά σημαντικά κέρδη που έφτασαν το 7% μετά το σερί ανόδου, ο Γενικός Δείκτης καλείται να αντιμετωπίσει πιθανή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τους επενδυτές, και να κρατήσει τα επίπεδα που εδώ και καιρό είχε "βάλει" στόχο να κατακτήσει, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμο προς τις 950 μονάδες. 

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,32% στις 900,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Κατά την Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 878 μονάδες. Σημείο στήριξης αποτελούν οι 878 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες.

   

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,23% στις 2.163,94 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 0,20% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.443,9 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με κέρδη ανω του 2%, ενώ στο +0,88% κινείται η Coca Cola, στο +0,84% η ΔΕΗ και στο +0,80% η Jumbo. Στους υπόλοιπους τίτλους η εικόνα είναι μικτή, με ήπιες πιέσεις κάτω του 1% να σημειώνονται σε ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Aegean.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% στις 556,35 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο -0,30%, την Eurobank στο +0,23%, την  Εθνική Τράπεζα στο +0,69% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,34%.

  Στο εσωτερικό δικαιολογούνται υψηλότερες αποτιμήσεις, αλλά οι διακυμάνσεις αναμένονται να μεγεθυνθούν, όπως εκτιμά ο Νίκος καυκάς, υπεύθυνος του τμήμ,ατος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ σημειώνει εκ νέου ότι, βραχυπρόθεσμα, η πορεία των τραπεζών θα δείξει και την κατεύθυνση στο Χ.Α.  

  Από την πλευρά της, η Κύκλος Χρηματιστηριακή τονίζει ότι η προσέγγιση σημαντικών επιπέδων αντίστασης ίσως αποτελέσει αφορμή για κάποιους να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη των 10 τελευταίων συνεδριάσεων, αναμένοντας και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο και η θετική ετυμηγορία της ΕΚΤ - έστω και με ενστάσεις - αναφορικά µε τα stress tests, αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες. "Είναι πιθανό επομένως να οδηγηθούμε σε θερμό χρηματιστηριακά Αύγουστο µε οδηγό τον τραπεζικό κλάδο", σημειώνει η χρηματιστηριακή.

  Φυσικά, η πορεία του Χ.Α θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον, και όπως έχει αποδείξει η ελληνική αγορά συνήθως τείνει να συντονίζεται με τις ξένες αγορές περισσότερο στην πτώση παρά στην άνοδο. Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι είναι το μόνο σίγουρο "στοίχημα" για τα ξένα χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα, με τις ανησυχίες γύρω από την πορεία τις πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτικών αποφάσεων, κάτι που φάνηκε τόσο στην πορεία των αγορών της Ασίας το πρωί όσο και στην επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη σήμερα.

  Πριν μερικές ημέρες, η Bank of America άλλαξε την θετική της στάση για τις μετοχές της Ευρώπης και επέλεξε να κινηθεί πιο συντηρητικά, επισημαίνοντας πως το recovery trade τελείωσε και πως δεν αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις αγορές πλέον, λόγω και της παραλλαγής Δέλτα. Σήμερα η Credit Suisse σε note της επισημαίνει πως οι μετοχές διεθνώς είναι ελαφρώς ακριβές και οι αγορές αναζητούν τον επόμενο θετικό καταλύτη. Η ανάπτυξη έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και η μακροοικονομική δυναμική περιορίζεται. "Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τις μετοχές να διορθώνουν στο επόμενο διάστημα", όπως σημείωσε. Από την πλευρά της η JP Morgan τονίζει σε σημείωμα πως η παραλλαγή Delta εξακολουθεί να αποτελεί την πιο άμεση απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ