Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 10:25

  Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

  Αψιμαχίες και μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.30

  Μικρά κέρδη καταγράφουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να αντλεί ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνουν οι εταιρείες και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, με τις χώρες της Ευρώπης να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, που πλήττουν τη δυναμική της οικονομικής ανάκάμψης. 

  Ειδικότερα, στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Societe Generale αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία στο β΄ τρίμηνο χάρη στις χαμηλότερες χρεώσεις για επισφαλή δάνεια και της ανάκαμψης των γαλλικών δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής.

  Η γαλλική τράπεζα αναμένει τώρα ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σε όλες τις δραστηριότητές της αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής λιανικής τραπεζικής όπου προηγουμένως ανέμενε ανάπτυξη από -1% μέχρι 1%. Η Societe Generale δήλωσε πως το κόστος ρίσκου το οποίο αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, θα ένα χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, στις 25 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 30-35 μονάδες βάσης.

  Η BP ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι θα αυξήσει το μέρισμα κατά 4% και θα εντείνει τις αγορές ίδιων μετοχών, καθώς τα κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. δολάρια χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και αερίου, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

  Η εταιρεία αύξησε το μέρισμα στα 5,46 σεντς αφού το μείωσε στα 5,25 σεντς τον Ιούλιο του 2020 για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαετίας, ύστερα από την ύφεση της πανδημίας.

  Επιπλέον, η Standard Chartered ανακοίνωσε αύξηση 57% στα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου καθώς και νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 250 εκατ. δολαρίων, ενώ η τράπεζα επαναφέρει την πληρωμή μερισμάτων, με ενδιάμεσο μέρισμα 3 σεντς ανά μετοχή.

  Ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν 5%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η StanChart όπως και η μεγαλύτερη ανταγωνιστική της HSBC, αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις μόλις η απελευθέρωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια σταματήσει να αυξάνει τα κέρδη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός, συρρικνώνουν τα έσοδα.

  Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2021 προχώρησε η BMW, μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η έλλειψη επεξεργαστών παγκοσμίως και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα πλήξουν τις επιδόσεις της στο β΄ μισό του έτους.

  Η BMW ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη β΄ τριμήνου έναντι των ζημιών πριν από έναν χρόνο, όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επλήγη από την πανδημία.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 προσθέτει 0,22% στις 465 μονάδες. 

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 15.572 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,75% ξεπερνώντας τις 6,700 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,27% πέριξ των 7.100 μονάδων.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,07% κοντά στις 25.400 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,11% στις 8.750 μονάδες. 

  Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας, ενώ ενισχύει παράλληλα την άποψη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

  Η Eurostat ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις για την ετήσια μεταβολή έκαναν λόγο για 10,3%. Σημειώνεται πως συνεχίζεται η ανοδική τάση για έβδομο μήνα, μετά την πτώση 2% τον Νοέμβριο.

  Στο μεταξύ, πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια Ασίας - Ειρηνικού την Τρίτη, με τις εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εταιρείες online gaming να υποχωρούν αφού οι δραστηριότητές τους βρέθηκαν στο στόχαστρο δημοσιευμάτων.

  Αντίσταση στο αρνητικό κλίμα από τον δείκτη Kospi που ενισχύεται κατά 0,22%, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, παραμένοντας σε επίπεδα άνω του ετήσιου στόχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας για 2%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ