Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2021 11:00

  Για το 10x10 οδεύει το Χρηματιστήριο και "κοιτά" τις 900 μονάδες

  Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αργά αλλά σταθερά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών να κερδίζει έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 890 μονάδες και να βάζει "στοίχημα" το 10 στα 10 σε ότι αφορά το σερί των θετικών συνεδριάσεων. Αν και ο χαμηλός τζίρος παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά την "ισχύ" του ανοδικού μομέντουμ, και η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει εντός του Αυγούστου ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας μήνας επενδυτικής… απουσίας, ωστόσο το σημαντικό είναι πως το Χ.Α κρατά την επαφή του με τις 900 μονάδες. 

  Το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη αναμένεται να κρίνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές – με τις ευρωπαϊκές να έχουν ξεκινήσει θετικά την εβδομάδα - αλλά και η πορεία των τραπεζικών μετοχών, στις οποίες και είναι στραμμένα ξεκάθαρα τα βλέμματα της αγοράς, μετά και τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η λύση που δόθηκε από την ΕΚΤ στο "αγκάθι" της αναβαλλομένης φορολογίας, αν δεν επιλύει το θέμα της ποιότητας κεφαλαίων καθώς συνεχίζουν να αποτελούν πάνω από το 50% των εποπτικών κεφαλαίων του κλάδου, ωστόσο διασφαλίζει το ότι οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα στα stress tests, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό story του κλάδου.

  Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, ο τραπεζικός κλάδος είναι κυρίως αυτός που αναμένεται να δώσει τον ρυθμό στο Χ.Α τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε αυτόν. Αποτελεί συνεπώς έναν από τους βασικούς καταλύτες για το ισχυρό ανοδικό μομέντουμ της αγοράς και τα θετικά μηνύματα από τους διεθνείς αναλυτές – BofA, JP Morgan, S&P, δίνουν ένα πολύ σημαντικό σήμα για τη συνέχεια.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,58% στις 893,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 3,4 εκατ. ευρώ. Κατά την Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 877 μονάδες, ενώ σημείο στήριξης αποτελούν οι 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,47% στις 2.142,81 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 0,15% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.437,40 μονάδες, με την Attica Bank να ξεχωρίζει με κέρση 2,87%.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με κέρδη ανω του 3% καθώς και οι Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, και Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο ανώ άνω του 1%. Ήπιες πιέσεις αρκετά κάτω του 1% σημειώνοντας σε ΔΕΗ και Lamda Development.

  Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει σημειώνοντας άνοδο 1,10% στις 547,59 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο +1,42%, την Eurobank στο +0,20%, την  Εθνική Τράπεζα στο +1,67% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,17%.

  Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώτο στόχο των 900 μονάδων, πάντως, όπως σημειώνει και η Beta Securities, o βαθμός δυσκολίας αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, καθώς υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες που έχουν χτιστεί με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό την διάσπαση τους.

  Όπως σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Ιδιαίτερη  βαρύτητα στο εσωτερικό θα δοθεί στα εταιρικά αποτελέσματα που έχουν ξεκινήσει με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει την Τετάρτη και τους ΟΤΕ και Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη. 

  Βραχυπρόθεσμα, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου μεταξύ εμβολιασμών και νέων κρουσμάτων Δέλτα σε αρκετές χώρες. 

  Όπως επισημαίνει, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε κομβικά επίπεδα στην περιοχή των 550 μονάδων, μετά και την ολοκλήρωση των stress test, και η βραχυπρόθεσμη πορεία του θα κρίνει πιθανότατα και την πορεία του ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα. Πέραν των διεθνών μακροοικονομικών στοιχείων της αναφέρουμε ότι είναι πιθανόν να περάσει εντός εβδομάδας το πακέτο υποδομών 550 δισ. δολ από την Γερουσία των ΗΠΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ