Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2021 10:30

  Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αποτελέσματα - μάκρο

  Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.00

  Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, ακολουθώντας το θετικό επενδυτικό κλίμα για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας στην έναρξη του μήνα και με το βλέμμα στραμμένο στα μάκρο της Ευρωζώνης, αλλά και εταιρικά αποτελέσματα.

  Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να επεκτείνεται με υψηλούς ρυθμούς τον Ιούλιο, καθώς το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας οδήγησε σε εκτίναξη της ζήτησης, αλλά τα προβλήματα στον εφοδιασμό έστειλαν σε άνοδο το κόστος εισαγωγών.

  Τα θετικά στοιχεία έρχονται μετά από τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής που εμφάνισαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο, βγαίνοντας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

  Αν και τα εργοστάσια παρέμειναν ανοιχτά κατά το μεγαλύτερο μέρος των lockdowns, η χαλάρωση των περιορισμών οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης.

  Ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit επιβραδύνθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο, από το ιστορικό υψηλό των 63,4 μονάδων τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 62,6 μονάδες.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, υποχώρησε από τις 62,6 μονάδες τον Ιούνιο στις 61,1 μονάδες τον Ιούλιο.

  Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο, χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο.

  Ειδικότερα, το ΑΕΠ "έτρεξε" με ρυθμό 2% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,83% στις 465 μονάδες. 

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,35% στις 15.600 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 προσθέτει 0,90% κοντά στις 6.670 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,94% πέριξ των 7.100 μονάδων. 

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σκαρφαλώνει κατά 0,94% στα επίπεδα των 25.600 μονάδων, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 1,4% "αγγίζοντας" τις 8.800 μονάδες 

  Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου της HSBC Holdings, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις ασθενείς επιδόσεις του προηγουμένου έτους, όταν είχε αναλάβει υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

  Ενθαρρυμένη από την οικονομική ανάκαμψη στο Χονγκ Κονγκ και στη Βρετανία, στις δύο μεγαλύτερες αγορές της, η HSBC επανέφερε τις πληρωμές μερισμάτων και αποδέσμευσε 700 εκατ. δολάρια τα οποία είχε εξοικονομήσει για την κάλυψη επισφαλών δανείων.

  Επιπλέον, η γαλλική ασφαλιστική Axa ανακοίνωσε αύξηση 180% στα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου, καθώς η εταιρεία ανέκαμψε από την αύξηση των απαιτήσεων που συνδέονται με την πανδημία, και που οδήγησε σε χρεώσεις 1,5 δισ. Ευρώ στο προηγούμενο έτος.

  Η Axa, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη μετά την Allianz, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,99 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 1,43 δισ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.

  Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Heineken, της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας παγκοσμίως, με την εταιρεία ωστόσο να προειδοποιεί για εξασθένιση στο υπόλοιπο του έτους, καθώς το κόστος διαβρώνει τα περιθώρια και η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις βασικές αγορές.

  Η εταιρεία των Ηeineken, Tiger, Sol, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων, διπλάσια στα 1,63 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 1,22 δισ. ευρώ.

  Στα εταιρικά νέα, το λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών CCFA-PFA δήλωσε την Κυριακή ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και οι αυξανόμενες μολύνσεις της covid-19 εμποδίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης της γαλλικής αγοράς αυτοκινήτων.

  Εν τω μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton, Dubilier & Rice ετοιμάζει νέα αντιπροσφορά για την εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons.

  Στα μάκρο της ημέρας, στη Γερμανία, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο μετά από τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοιό, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση, στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 4,2% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους, μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 4,6% τον Μάιο.

  Στην αρχή της εβδομάδας, τα χρηματιστήρια Ασίας - Ειρηνικού κινούνται με θετικά πρόσημα, παρά το γεγονός ότι η Κίνα κατέγραψε μια επιβράδυνση της επέκτασης της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ διάφορες χώρες στην περιφέρεια συνεχίζουν να δέχονται βαρύ πλήγμα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ