Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 17:28

  Με Aegean και Εθνική συνέχισε το Χρηματιστήριο το ανοδικό σερί

  Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Η αθόρυβη, αλλά διόλου αμελητέα, ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχίστηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, την όγδοη στη σειρά, με την αγορά να κλείνει πάνω και από τις 880 μονάδες, αφού σήμερα "αφυπνίστηκε" και ο τραπεζικός κλάδος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 882,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 878,07 μονάδων (+0,01%) και 884,96 μονάδων (+0,79%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 282 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67%, στις 2.115,65 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.435,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 532,44 μονάδες.

  Μόλις δύο μονάδες απέχει ο Γενικός Δείκτης για να κλείσει την ψαλίδα της πτώσης του Ιουλίου, όμως το σημαντικότερο είναι ότι με καμία αρνητική συνεδρίαση το τρίτο δεκαήμερο κατάφερε να ανακάμψει κατά πάνω από 50 μονάδες, από τα χαμηλά του μήνα, αλλά και του τετραμήνου. Και αυτό το επίτευγμα ήρθε χωρίς την ιδιαίτερη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παραμένει σε σημαντικές απώλειες τον Ιούλιο, τις οποίες περιόρισε ελαφρώς σήμερα με την "αφύπνισή" του.

  Το κρας τεστ της λήξης του Ιουλίου

  Ένα πρώτο κρας τεστ για το ΧΑ πάντως θα είναι τις προσεχείς ημέρες, ειδικά εάν προσεγγίσει τις 885 μονάδες. Εκεί ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί τεχνικά την αποφασιστική κατοχύρωση του επιπέδου για το αγοραστικό σήμα. Και μετά από οκτώ ημέρες συνεχόμενης ανόδου, ίσως χρειαστεί η αγορά μια στάση για να μπορέσει να κρατηθεί σε επαφή με το επίπεδο, εκτός εάν ο τραπεζικός δείκτης δείξει ότι έχει αφυπνιστεί αρκετά μετά από σημαντικές υποαποδόσεις τον Ιούλιο.

  Συνολικά πάντως, οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε περίπτωση υπέρβασης των 885 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων. Ενδεχομένως μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο, όπως ήδη έχουν αναφέρει οι περισσότεροι αναλυτές.

  Πότε θα αρθεί η επιφυλακτικότητα

  Πάντως, αυτό που μεταφέρεται από τα εγχώρια desk είναι ότι παρά την ανάκαμψη της αγοράς και το θετικό της σερί, η επιφυλακτικότητα παραμένει και μεγεθύνεται από την υποτονικότητα στις συναλλαγές, με τα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα να παραμένουν στο περιθώριο ακόμη και παρά τις θετικές αναλύσεις των ξένων.

  Όπως επισημαίνεται, αυτό που αναμένει η αγορά είναι το τεστ κατά το πρώτο για τον Αύγουστο μαζικό κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και θα φανεί και η πορεία της πανδημίας στη χώρα. Οι δημοφιλείς προορισμοί στις Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης του κορονοϊού, με την αγορά να παρακολουθεί εάν αυτή η εικόνα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, που θα καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στον τουρισμό.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε θα απουσιάζει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από τις δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που η αγορά χρειάζεται και τις εσωτερικές διορθώσεις για να αποφορτίσει τους ταλαντωτές και να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Εθνική έκλεισαν με κέρδη 3,47% και 3%, οδηγώντας την άνοδο, με την Coca Cola να συμβάλει με το δικό της +2,17%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίο και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, οι πιέσεις εστίασαν στους τίτλους των Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ