Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 11:08

  Ελέγχει το profit taking το Χρηματιστήριο

  Ελέγχει το profit taking το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών και αρνητικού διεθνούς κλίματος, προσπαθεί να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του τελευταίου πενθημέρου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 868,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.078,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,33% στις 520,10 μονάδες.

  Μετά από πέντε ημέρες ανόδου το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που ευλόγως θα εκδηλωθούν. Και η απουσία αρκετών χαρτοφυλακίων, λόγω και της θερινής ανάπαυλας, δεν βοηθά την αγορά να υψώσει τις άμυνες που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της στα επίπεδα των 870 μονάδων.

  Την ίδια ώρα, το κλίμα από τις διεθνείς αγορές δεν φαίνεται να λειτουργεί υποστηρικτικά για τις αναδυόμενες, όπως είναι η ελληνική, καθώς οι τελευταίες αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν συνδυαστικά την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων, τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και τη νέα μαζική διασπορά της Covid-19 και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.

  Με το βλέμμα στον τουρισμό

  Αν και η αγορά δείχνει να ελέγχει τις ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού, εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορονοϊού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τις τουριστικές ροές, αλλά και την εξάπλωση των κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown, έτσι κι αλλιώς, δεν υφίσταται στην κυβερνητική ατζέντα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός οι όποιες παρεμβάσεις (εφόσον αυτές απαιτηθούν) θα είναι τοπικές και πλέον η έννοια της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης είναι αυτή που συμβαδίζει με το μέγιστο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, τα τοπικά μέτρα έχουν δώσει βέβαια μια καλύτερη προοπτική για την οικονομική δραστηριότητα, τουλάχιστον προς το παρόν, με την αγορά να αποδίδει εκεί την ανάκαμψη του γενικού δείκτη στο ΧΑ από τα χαμηλά των 830 μονάδων. Έτσι παρά τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις δείχνουν να στηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, ΟΛΠ και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Titan, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Motor Oil, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ σημειώνουν κέρδη 1,03% και 1,43% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική να κινούνται ήπια ανοδικά. Η Aegean δεν έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ