Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουλ-2021 17:26

  Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 870 μονάδες με 5 ημέρες ανόδου

  Ανακάμπτει στις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να κάνει το 5x5 το Χρηματιστήριο Αθηνών και να διευρύνει κι άλλο την ανάκαμψη από τα χαμηλά των 830 μονάδων, ακριβώς μία εβδομάδα πριν, έχοντας στο πλευρό του σήμερα κυρίως τον κατασκευαστικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 869,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 860,13 μονάδων (-0,50%) και 870,13 μονάδων (+0,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 38,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 767 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,59%, στις 2.081,40 μονάδες, ενώ στο +0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 521,83 μονάδες.

  Μπορεί ο τζίρος να παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο όγκος να περνά τα 10 εκατ. τεμάχια μόλις 8 λεπτά πριν τη λήξη της κύριας συνεδρίασης, όπως η εστίαση των αγοραστών στον κατασκευαστικό κλάδο έδωσε το μήνυμα ότι η πρόσφατη διόρθωση έως τις 830 μονάδες δημιούργησε ευκαιρίες που δεν αφήνονται από τα χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Άλλωστε, εντός του επόμενου διαστήματος θα αρχίσει η εισροή των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με τον κλάδο των κατασκευών, και όχι μόνο, να είναι σε πρωταγωνιστική θέση για την αξιοποίησή τους.

  Παραμένουν θετικοί οι αναλυτές

  Μπορεί οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο να βαίνουν μειούμενες, άλλωστε και η εποχικότητα δεν βοηθά στην αναθάρρηση των traders, με τον Γενικό Δείκτη να "βαλτώνει" σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις 900 μονάδες, ήτοι το επίπεδο που θα συντηρούσε το θετικό σενάριο σε όλους τους ορίζοντες, ωστόσο δεν λείπουν τα σχόλια των αναλυτών που είναι υπέρ τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και υπέρ των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Τελευταίο φυσικά παράδειγμα η Bank of America, η οποία παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

  Βέβαια, κατά την BofA, το derisking από μόνο του δεν αρκεί για να απελευθερωθεί η αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών καθώς χρειάζεται επίσης να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων, αν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Έως τώρα πάντως, όπως τονίζει, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, και έτσι η Bank of America παραμένει θετική για τον κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Από την άλλη μεριά, το Χρηματιστήριο έχει μπροστά του και τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου των εισηγμένων, που ενδεχομένως να λάβουν κάποιο τόνο, έστω και επιλεκτικό σε ορισμένους τίτλους. Αυτό που μένει να δούμε, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance είναι εάν τα αποτελέσματα 6μήνου είναι ικανά να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών.  Τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς καλύτερα και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα τρίμηνα θα πάνε ακόμα καλύτερα για να μπορούν να δικαιολογούν και τις νέες αποτιμήσεις. Η πτώση του φόρου είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο για τα αποτελέσματα ενώ από την άλλη ο τουρισμός φαίνεται να είναι εντός στόχου για το φετινό καλοκαίρι.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 4,60%, με τον Μυτιληναίο και τη Λάμδα να ακολουθούν με +3,76% και +3,54% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, Titan, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Πειραιώς, Σαράντη και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ