Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουλ-2021 11:44

  Capital Economics: Φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ έως το 2025 τουλάχιστον και QE... διαρκείας – Στους νικητές τα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ μετά και την αναθεώρηση της στρατηγικής της "μεταφράζονται" σε... αρνητικά επιτόκια για άλλα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον και συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης για πολύ διάστημα ακόμη, κάτι που θα κρατήσει τα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης στα τρέχοντα επίπεδα τα οποία είναι και τα χαμηλότερα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εκτιμά η Capital Economics.

  Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Capital Economics είχε υποστηρίξει ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία είχαν αυξηθεί σημαντικά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, θα περιοριστούν έντονα. Αυτό βασιζόταν στην προσδοκία ότι η άνευ προηγουμένου στήριξη της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP, καθώς και της κοινής δημοσιονομικής απάντησης των χωρών της ευρωζώνης στην κρίση της πανδημίας και μια ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, θα ασκήσουν πτωτική πίεση στα spreads.

  Αυτό αποδείχθηκε γενικά σωστό. Τα περιφερειακά spreads μειώθηκαν απότομα πέρυσι και τώρα είναι 50-120 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον Απρίλιο του 2020.

  Ο οίκος ανέμενε επίσης ότι τα περιφερειακά spreads θα μειωθούν λίγο περισσότερο το 2021. Ωστόσο, γενικά έχουν κινηθεί σε στενό εύρος μέχρι στιγμής φέτος, και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα του Ιανουαρίου και φαίνεται πιο δύσκολη πλέον η σημαντική περαιτέρω συρρίκνωσή τους. 

  Η ΕΚΤ δεν αναμένεται στο εξής να προσπαθήσει να τα ωθήσει σημαντικά χαμηλότερα, όπως εκτιμά η Capital Economics. Σε τελική ανάλυση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι στόχος τους είναι να διατηρήσουν τις "ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης" και όχι να τις χαλαρώσουν περαιτέρω. Και, αν μη τι άλλο, η υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, δεδομένης της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και της προόδου στο reopening των οικονομιών.

  Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, το πολιτικό σκηνικό είναι απίθανο να βελτιωθεί περισσότερο. Οι εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν στο πώς θα ξοδέψουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

  Το περιθώριο για περαιτέρω καλές ειδήσεις είναι επίσης περιορισμένο στο εγχώριο μέτωπο, δεδομένων των πρόσφατων θετικών εξελίξεων. Στη Γερμανία, ο συνασπισμός CDU / CSU, ο οποίος ηγείται στις εκλογές, επέλεξε έναν υποψήφιο καγκελάριο για τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ο οποίος ακολουθεί τη μετριοπαθή γραμμή της Μέρεκλ. Αυτό μείωσε τον κίνδυνο αρνητικής αλλαγής στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόλις λήξει η θητεία της Μέρκελ. Στη Γαλλία, η κακή εμφάνιση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Rassemblement National (RN) στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές υποδηλώνει ότι η πιθανότητα να κερδίσει η Λε Πεν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2022 έχει μειωθεί. Και στην Ιταλία, ο ένθερμος φιλοευρωπαίος πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έγινε πρωθυπουργός και οι γενικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν έως το 2023.

  Επίσης, ο οίκος δεν περιμένει ότι η όρεξη για risk assets γενικά θα ενισχυθεί στο επόμενο διάστημα. Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν μια πολύ ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και υπάρχει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί. Για παράδειγμα, η C.E αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα θα είναι λίγο πιο αργή από ό, τι εκτιμά η αγορά σε μέσο όρο, στα επόμενα δύο χρόνια.

  Συνέχιση της ισχυρής στήριξης της ΕΚΤ - Πού θα κινηθούν τα spreads

  Ωστόσο, παράλληλα, δεν αναμένει ότι τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα διευρυνθούν.  Ο κύριος λόγος είναι ότι η C.E  εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει άμεσα την αγορά περιφερειακών ομολόγων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες ανεπτυγμένων αγορών έχουν μειώσει τις αγορές assets  ή άρχισαν να συζητούν για το tapering, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια στρατηγική εξόδου από το PEPP. Στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης το guidance, θέτοντας ένα υψηλότερο φράγμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης αναθεώρησης της στρατηγικής της. Δεδομένου ότι το guidance σχετικά με τη διάρκεια των αγορών στο πλαίσιο του "κλασσικού προγράμματος QE συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων, αυτό υποδηλώνει επίσης ότι το QE θα "τρέξει" για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Η πρόσφατη αναθεώρηση στρατηγικής της ΕΚΤ προσδιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ως ένα από τα βασικά εργαλεία για τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών εάν το επιτόκιο πολιτικής είναι κοντά στο κατώτερο όριο. Τονίζει επίσης ότι εάν το επιτόκιο πολιτικής είναι κοντά στο κατώτερο όριο και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, η απάντηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι "ιδιαίτερα ισχυρή και επίμονη".

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Capital Economics εκτιμά πως τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025 τουλάχιστον, με την ποσοτική χαλάρωση μεγάλης κλίμακας να συνεχίζεται για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, και να λήγει λίγο πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. 

  Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, η C.E. εκτιμά πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τρέχοντα αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων έως και το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο, και όταν έρθει το tapering θα είναι πολύ αργό και σταδιακό, και θα έρθει μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.

  Παράλληλα εκτιμά πως μόλις λήξει το EPP, η ΕΚΤ θα ανεβάσει τους ρυθμούς αγορών υπό το κλασσικό QE μέχρι και το τέλος του 2023, προσθέτοντας σε αυτό το πρόγραμμα μερικές από τις ευελιξίες του PEPP. Σημειώνεται πως πρόσφατα ο οίκος προέβλεψε πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός QE μετά το PEPP, ακόμα και χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

  Εν τω μεταξύ, αν και δεν πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την πολιτική της ευρωζώνης θα ωθήσουν τα spreads χαμηλότερα, εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα προσφέρουν ένα υποστηρικτικό σκηνικό. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά γρήγορη, κατά την εκτίμηση της Capital Economics, ενώ η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη, είτε στην ευρωζώνη είτε σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.

  Σίγουρα οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υπαρκτοί για την περιοχή, προσθέτει ο οίκος (πχ.  αύξηση των ποσοστών της Λε Πεν, πρόωρες εκλογές στην Ιταλία). Εάν υλοποιηθούν σίγουρα θα ασκηθούν πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας. Ωστόσο αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Capital Economics.

  Συνολικά εκτιμά πως τα spreads στα ελληνικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν στα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα των 100 μονάδων βάσης για το 2021-2023 , και των ισπανικών και πορτογαλικών στις 65 μ.β.

  gvc

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ