Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 11:23

  Συνεχίζει το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο

  Με τραπεζικά στηρίγματα η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του πάνω από τις 860 μονάδες και μετά από τρεις ημέρες ανόδου, χωρίς φυσικά να λείπουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και η υποτονικότητα των συναλλαγών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,52% στις 862,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.064,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,16% στις 514,14 μονάδες.

  Εάν εξαιρεθεί το άλμα της Τετάρτης, αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ κινήθηκε σταθερά και ήπια ανοδικά, έχοντας την πρώτη θετική εβδομάδα μετά από τρεις πτωτικές. Βέβαια το μήνυμα που δόθηκε ήταν περισσότερο αυτό της ανακωχής των πωλητών και λιγότερο των στρατηγικών τοποθετήσεων μετά από μια μεγάλη διόρθωση, εντούτοις εάν συνυπολογίσει κανείς και την εποχικότητα, τότε υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Άλλωστε, δεν είναι στοιχείο ανησυχίας ότι ενώ ο κόσμος βιώνει ένα ακόμη κύμα πανδημίας, με την Ελλάδα επίσης μαζί, να υπάρχουν χαρτοφυλάκια που δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο έως ότου υπάρξουν καλύτερα στοιχεία προς αξιολόγηση στο μέτωπο της πανδημίας.

  Υπάρχει ορατότητα;

  Αν και οι ξένοι αναλυτές δείχνουν να συντηρούν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται δυσκολεύονται να προεξοφλήσουν αυτές τις θετικές εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, η Scope χτες επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο +6,5%, παρά το γεγονός πως ο τουρισμός τελεί σε μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας της ευρείας διασποράς της παράλλαξης Δέλτα.

  Το μεγάλο τεστ πάντως σε αυτές τις εκτιμήσεις αναμένεται να δοθεί από τις αρχές του Φθινοπώρου, όπου η εικόνα από τις τουριστικές επιδόσεις θα είναι καλύτερη και συνεπώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε εισερχόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όπου και πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου του κλάδου.

  Μέχρι τότε όμως ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη αντίσταση, τις 865 μονάδες, ενώ από σήμερα οι 850 μονάδες μετατρέπονται στην πρώτη στήριξη. Ο τραπεζικός δείκτης απέχει από την πρώτη αντίσταση στις 540 μονάδες, αλλά είναι ακόμη κοντά στην πρώτη στήριξη των 505 μονάδων. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ και Εθνική σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος είναι οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank, αλλά καμία δεν κινείται με απώλειες άνω του 0,6%. Χωρίς μεταβολή είναι η Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ