Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 12:00

  UBS, Capital Economics: Εφήμερο το πρόσφατο sell-off των αγορών – Το trade της ανάκαμψης έχει να δώσει σημαντικά κέρδη στις μετοχές

  Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ταχεία εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα αν και άλλαξε τα δεδομένα για την οικονομία και τον τουρισμό, ωστόσο δεν αναμένεται να σταματήσει το ράλι των μετοχών, όπως εκτιμούν οι UBS και Capital Economics, καθώς το recovery trade έχει ακόμα πολύ δρόμο να "τρέξει", τη στιγμή που η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική παραμένουν υποστηρικτικές, και έτσι το πρόσφατο sell-off αποτελεί απλά ένα εφήμερο φαινόμενο.

  Το πρόσφατο sell-off αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες ότι η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα, σημειώνει η UBS η οποία ωστόσο εκτιμά ότι το μομέντουμ γύρω από το reopening θα συνεχιστεί. Οι ανησυχίες γύρω από την πανδημία, όπως επισημαίνει, επηρεάζουν τις αγορές, ωστόσο, τα επίπεδα φόβου του παρελθόντος φαίνεται απίθανο να επιστρέψουν. Οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν προσαρμοστεί με την ύπαρξη της πανδημίας, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν διεθνώς. Συνεπώς, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από το τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν και να τρέπονται σε φυγή από τις αγορές. 

  Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας είναι ότι τα εμβόλια παραμένουν σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό ότι οι κυβερνήσεις θα κοιτάξουν πέραν των αυξανόμενων επιπέδων των ημερήσιων κρουσμάτων. 

  Ως αποτέλεσμα, η UBS θεωρεί ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να συνεχίσουν το ράλι, με "ηγέτες" των αποδόσεων να αποτελούν τα κυκλικά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη λόγω και της μεγάλης τους έκθεσης στο "άνοιγμα" της οικονομίας και στην ανάκαμψη. Οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι έχουν κατά την UBS σημαντικά περιθώρια, παρά την πρόσφατη εντυπωσιακή τους απόδοση, καθώς η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να ανακάμπτει, οι κίνδυνοι για defaults εταιρειών υποχωρούν και οι καμπύλες απόδοσης αυξάνονται. Πιστεύει επίσης ότι τα mid caps στις ΗΠΑ έχουν περαιτέρω περιθώρια κέρδους, ενώ σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται και στην Ευρώπη καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά.

  Από την πλευρά της η Capital Economics επισημαίνει πως το πρόσφατο sell-off αντικατοπτρίζει την επαναξιολόγηση του reflation trade από τους επενδυτές, δηλαδή του "στοιχήματος" της ανάκαμψης της οικονομίας που ήταν ήδη σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων. Αν και ο S&P 500 είχε βρει στηρίγματα σε μία σειρά ανθεκτικών στην πανδημία εταιρειών τεχνολογίας, οι περισσότεροι άλλοι σημαντικοί δείκτες μετοχών δέχτηκαν πιέσεις για ένα διάστημα.

  Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτήν την επαναξιολόγηση είναι οι φόβοι ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα , θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμη και να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Αυτό πρόσθεσε τις ανησυχίες ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί - τουλάχιστον στις ΗΠΑ - και ότι η Fed μπορεί να οδεύει προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής πολύ σύντομα.

  Αν και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας, όπως σημειώνει η Capital Economics, προς το παρόν δεν προβλέπεται ότι η εξάπλωση της Δέλτα θα αποτελέσει σημαντική απειλή για την οικονομική ανάκαμψη, τουλάχιστον σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αμφιβάλλει επίσης ότι η Fed θα κάνει ένα τεράστιο σφάλμα και θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της και εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μια πολύ προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη "σύσφιξη".

  Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος, οι ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης δικαιολογούνται τουλάχιστον εν μέρει. Για παράδειγμα, η επιβράδυνση της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί και πρόσφατα η C.E μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι, όπως τονίζει, ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι ισχυρή σε απόλυτους όρους και προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό υποστηρίζει την άποψή της, ότι ενώ δεν περιμένει μεγάλα κέρδη από τα risk assets στο επόμενο διάστημα, είναι απίθανο να υπάρξει κάποια μεγάλη διόρθωση διαρκείας στις αγορές.

  Εν μέρει, όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ιστορία δείχνει ότι οι μεγάλες πτώσεις στο χρηματιστήριο τείνουν να συμβαίνουν λίγο πριν από την έναρξη ύφεσης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ύφεση των ΗΠΑ που προκλήθηκε από την πανδημία έληξε τον Απρίλιο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και η bear market της περασμένης άνοιξης, ήταν έντονη αλλά βραχύβια. Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην ανάπτυξη και της γενναιόδωρης πολιτικής στήριξης, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι υπάρχει άλλη ύφεση στον ορίζοντα.

  Σίγουρα οι περισσότεροι δείκτες αποτίμησης των μετοχών των ΗΠΑ είναι ακριβοί σε σχέση με την ιστορία (όπως ο δείκτης CAPE ο οποίος είναι στο υψηλότερο σημείο από τη φούσκα του dotcom). Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το χρηματιστήριο "χρωστάει" μία ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση, καθαρά από άποψη αποτίμησης.

  Ωστόσο, υπάρχει λίγο ιστορικό προηγούμενο για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων λόγω των αποτιμήσεων και μόνο. Ακόμα και η έκρηξη της φούσκας dotcom έγινε λόγω της υπερβολικά επιθετικής σύσφιξης της Fed. Το αποτέλεσμα είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή και η νομισματική πολιτική θα παραμείνει γενικά χαλαρή, η Capital Economics συνεχίζει να αναμένει άνοδο στους περισσότερους διεθνείς βασικούς δείκτες μετοχών κατά τα επόμενα χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ