Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 17:34

  Μικρά κέρδη και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

  Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη, αλλά πολύ κοντά στα χαμηλά της εβδομάδας, έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν αδρανείς και να μην καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν τις βελτιωμένες αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά από ένα μήνα διολίσθησης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 866,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 863,96 μονάδων (+0,02%) και 870,10 μονάδων (+0,73%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 254 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,25%, στις 2.081,33 μονάδες, ενώ στο +0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.413,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 538,30 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,39%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 1,16%.

  Η διακύμανση της αγοράς αυτήν την εβδομάδα μόλις που ξεπέρασε τις 20 μονάδες, ήτοι μεταξύ 862 και 885 μονάδων, με το βασικό όμως χαρακτηριστικό να είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, εάν εξαιρέσει κανείς τις επιδόσεις της Alpha Bank λόγω του rebalancing. Βέβαια, αυτές οι επιδόσεις βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να κρατηθεί σε ένα εύρος που αποτελεί το ελάσσων μαξιλάρι από τα χαμηλά των 850 μονάδων, αν και η αδυναμία είναι εμφανής λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του 4ου κύματος της πανδημίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την εξελισσόμενη τουριστική περίοδο, όσο και από τις πρόσφατες αυξήσεις και εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις που όπως φαίνεται αφαίμαξαν την αγορά.

  Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, το γεγονός ότι τόσες εταιρείες συνωστίζονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια, καταδεικνύει ότι θέλουν να προλάβουν την ευνοϊκή συγκυρία, εκτιμώντας ότι δεν θα κρατήσει για πολύ... Παρ’ όλα αυτά, τα έως τώρα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα (δεδομένων των συνθηκών), τα βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και η άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις μέσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που θα παραμείνουν λόγω καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι μέχρι τέλος έτους, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

  Η τεχνική εικόνα

  Η αγορά κατάφερε να μην αναμετρηθεί με τις 850 μονάδες, η οποία θα δημιουργούσε αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 830 μονάδων. Σύμφωνα με την Fast Finance η επόμενη σημαντική στήριξη ήταν στις 790 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, οι 886 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) αποτελούν το 1ο εμπόδιο για τον επόμενο ανοδικό στόχο των 915 μονάδων.

  Αντίστοιχα στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2.075 μονάδες διακρατήθηκαν στο κλείσιμο της εβδομάδας, μειώνοντας τις πιθανότητες προσέγγισης των 2.015 και 1.980 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών. Οι 2.142 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) είναι το 1ο εμπόδιο για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής πορείας της αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα έκλεισε με άλμα 6,38%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο +2,46% και +2,34% αντίστοιχα. Κέρδη 1,96% για την Aegean και 1,14% για τον ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ< Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ και Titan.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε στα 1,28 ευρώ, πλησίον της νέας προσαρμοσμένης τιμής των 1,2630 ευρώ, με τις Coca Cola, Σαράντης, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο. Η ΕΧΑΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ