Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 23:21

  Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας στον απόηχο της κατάθεσης Πάουελ

  Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας στον απόηχο της κατάθεσης Πάουελ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι Dow Jones και S&P 500 την Τετάρτη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

  Όπως έγινε γνωστό από το προσχέδιο της κατάθεσης του επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον ΗΠΑ, η Fed εξακολουθεί να εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, με τον Τζ. Πάουελ να στέλνει "σήμα" ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσο ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε ότι "θα αλλάζαμε οπωσδήποτε την πολιτική μας", εάν ο πληθωρισμός αυξανόταν πέραν των εκτιμήσεων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. 

  Τόνισε ότι ο πληθωρισμός "έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει” στη συνέχεια, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθησή του ότι οι τιμές θα μειωθούν όσο επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα.

  Ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία "απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

  Ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε μεν ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία. Σημείωσε μάλιστα ότι "παρόλο που η σημαντική περαιτέρω πρόοδος απέχει ακόμη πολύ, η πρόοδος θα συνεχιστεί".

  Πιεζόμενος από την Επιτροπή να εξηγήσει τι σημαίνει για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ απάντησε ότι όσον αφορά την απασχόληση "είναι πολύ δύσκολο να είναι ακριβής". "Εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων", πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η Fed θα προειδοποιήσει πολύ πριν εξετάσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Ο Πάουελ δήλωσε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια και η έλλειψη προσφοράς συνέβαλαν στο να μην είναι προσιτές οι τιμές των κατοικιών, αλλά τόνισε ότι ευτυχώς οι "απερίσκεπτες" και "ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού" που πολλαπλασιάστηκαν στην πορεία προς τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 "δεν συμβαίνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής".

  Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε επίσης ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών υποδεικνύει τον "άνισο" χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας για να αρχίσει η Fed να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική.

  Μετά τη γνωστοποίηση του προσχεδίου της κατάθεσης του Πάουελ, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να υποχωρεί στο 1,34%, ενώ χθες είχε φτάσει στο 1,415%.

  Εξάλλου τις ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον πληθωρισμό ενέτειναν τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal περίμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%.

  Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο 7,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, από 6,6% που ήταν τον Μάιο.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στα ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 0,13% στις 34.933,23 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 35.000 σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 4.374,30, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,22% στις 14.644,95 μονάδες, κινούμενος ακόμη και επίπεδα ρεκόρ ενδοσυνεδριακά.

  Στις επιμέρους μετοχές, η Apple πρόσθεσε 2,4% σημειώνοντας νέο ρεκόρ, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ζήτησε από τους προμηθευτές να αυξήσουν κατά 20% την παραγωγή των iPhone νέας γενιάς. 

  Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα για το β' τρίμηνο. Την Τετάρτη η Bank of America ανακοίνωσε αύξηση 173% στα κέρδη β΄ τριμήνου, καθώς αποδέσμευσε αποθεματικά τα οποία ειχε εξοικονομήσει το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά τα έσοδα παρέμειναν χαμηλά και η τράπεζα ανέλαβε υψηλές δαπάνες. H μετοχή της σημείωσε πτώση περίπου 2,5%.

  Η BlackRock ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών, καθώς τα assets υπό διαχείριση αυξήθηκαν 30%, και οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 80 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,06%.

  Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποκτά τις μετοχές της Protomer Technologies, σε μια συμφωνία που αποτιμάται σε αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων με βάση μελλοντικά αναπτυξιακά και εμπορικά ορόσημα.

  Η Verso, εταιρεία ειδικού χαρτιού, χαρτοπολτού και χαρτιού συσκευασίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δέχθηκε προσφορά από την Atlas Holdings LLC για την εξαγορά της έναντι 20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ