Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 17:07

  Συγκρατεί τα κέρδη της η Wall με φόντο την κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο

  Συγκρατεί τα κέρδη της η Wall με φόντο την κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.40

  Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, υποχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν ενδοσυνεδριακά, με την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

  Όπως έγινε γνωστό από το προσχέδιο της κατάθεσης του επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον ΗΠΑ, η Fed εξακολουθεί να εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, με τον Τζ. Πάουελ να στέλνει "σήμα" ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Ενώπιον του Κογκρέσο ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε ότι "θα αλλάζαμε οπωσδήποτε την πολιτική μας", εάν ο πληθωρισμός αυξανόταν πέραν των εκτιμήσεων της Fed. 

  Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι "παρόλο που η ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος απέχει ακόμη πολύ, η πρόοδος θα συνεχιστεί", ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη μείωση -εκ μέρους της Fed- του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

  Ο Πάουελ δήλωσε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια και η έλλειψη προσφοράς συνέβαλαν στο να μην είναι προσιτές οι τιμές των κατοικιών, αλλά τόνισε ότι ευτυχώς οι "απερίσκεπτες" και "ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού" που πολλαπλασιάστηκαν στην πορεία προς τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 "δεν συμβαίνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής".

  Ο επικεφαλής της Fed τόνισε επίσης ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών υποδεικνύει τον "άνισο" χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας για να αρχίσει η Fed να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική.

  Σύμφωνα με το προσχέδιο της κατάθεσης του Πάουελ, η Fed εκτιμά πως η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία.

  Η αμερικανική οικονομία "απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επισημαίνει πως "ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει".

  Μετά τη γνωστοποίηση του προσχεδίου της ομιλίας του Πάουελ, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ υποχωρεί στο 1,356%, ενώ χθες είχε φτάσει στο 1,415%.

  Εξάλλου τις ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον πληθωρισμό ενέτειναν τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal περίμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%.

  Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο 7,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, από 6,6% που ήταν τον Μάιο.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στα ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 0,12% και βρίσκεται λίγο πάνω από τις 34.900, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,16% πέριξ των 4.370 και κινείται σε τροχιά ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται με εναλλαγές προσήμων στις 14.700 μονάδες υποχωρώντας από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του που αποτελούσαν και νέο ρεκόρ. 

  Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα για το β' τρίμηνο. Την Τετάρτη η Bank of America ανακοίνωσε αύξηση 173% στα κέρδη β΄ τριμήνου, καθώς αποδέσμευσε αποθεματικά τα οποία ειχε εξοικονομήσει το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά τα έσοδα παρέμειναν χαμηλά και η τράπεζα ανέλαβε υψηλές δαπάνες. H μετοχή της κάνει "βουτιά" άνω του 4%.

  Η BlackRock ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών, καθώς τα assets υπό διαχείριση αυξήθηκαν 30%, και οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 80 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά η μετοχή της υποχωρεί άνω του 3%.

  Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποκτά τις μετοχές της Protomer Technologies, σε μια συμφωνία που αποτιμάται σε αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων με βάση μελλοντικά αναπτυξιακά και εμπορικά ορόσημα.

  Η Verso, εταιρεία ειδικού χαρτιού, χαρτοπολτού και χαρτιού συσκευασίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δέχθηκε προσφορά από την Atlas Holdings LLC για την εξαγορά της έναντι 20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ