Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 15:18

  Μηδενική η αξία του bitcoin, λέει ο συγγραφέας του "Μαύρου Κύκνου" Nassim Taleb

  Μηδενική η αξία του bitcoin, λέει ο συγγραφέας του "Μαύρου Κύκνου" Nassim Taleb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Nassim Nicholas Taleb έχει αλλάξει τη στάση του σχετικά με το bitcoin.  Ο συγγραφέας του "Μαύρου Κύκνου" ("The Black Swan") δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο ότι το μεγαλύτερο κρυπτονομίσματα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως ένα νόμισμα που δεν προέχεται από κάποιο συγκεκριμένο κράτος, ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και ως επένδυση ασφαλούς καταφυγίου. "Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία ήταν τόσο εύθραυστα όσο το bitcoin” δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC. 

  Ο Taleb είχε μιλήσει στο παρελθόν πιο ευνοϊκά για το bitcoin, ιδίως σχετικά με τη δυνατότητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίου. Το ονόμασε "το πρώτο οργανικό νόμισμα" στο πρόλογο του "The Bitcoin Standard" το 2018. 

  Σε πρόσφατη δημοσίευσή του, "Bitcoin, νομίσματα και ευθραυστότητα", που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου, ο Taleb, λέει ότι το bitcoin αξίζει "ακριβώς μηδέν" καθώς απαιτείται μεγάλος κόπος για τη διατήρησή του. 

  Αντίθετα, "η διατήρηση του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων δεν απαιτεί πολλά, επίσης ο χρυσός και τα πολυτιμα μέταλλα δεν υποβαθμίζονται και δεν απαιτούν συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου", είπε.

  Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν πάντα εξαιρετικά ευμετάβλητο, αν και κατά την πανδημία για πρώτη φορά αντιμετώπισε την μεγαλύτερη αστάθεια. 

  Ο Taleb σημείωσε ότι το Μάρτιο του 2020 το bitcoin κατέγραψε πτώση και ανέκαμψε μετά, όπως είπε, από  μεγάλη ένεση ρευστότητας.  "Αυτή είναι "επαρκής απόδειξη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα έναντι του συστημικού κινδύνου", είπε.

  Ο Taleb σημείωσε ότι το bitcoin "έχει μεγάλη αστάθεια" μεταξύ 60% και 100% "καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του". Ο Τaleb ωστόσο έγραψε στην εφημερίδα πως "είναι επιθυμητό να έχουμε τουλάχιστον ένα πραγματικό νόμισμα χωρίς κυβέρνηση" αλλά αυτό θα πρέπει να είναι πιο ελκυστικό. 

  Η τιμή του bitcoin ήταν περίπου $32.000 το πρωί της Τρίτης και κυμαινόταν μεταξύ 32.000 και 36.000 για περίπου ένα μήνα, ενώ έφτασε για λίγο τα $40.000 στα μέσα Ιουνίου.

  Σύμφωνα με το CryptoCompare η συναλλαγή bitcoin μειώθηκε περισσότερο από 40% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Τον ίδιο μήνα, η τιμή του bitcoin έφτασε στο μηνιαίο χαμηλό των $28.908.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ