Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 12:24

  Capital Economics: Δεν θα έχει συνέχεια το sell-off των μετοχών

  Με «ενέργεια» από τη ΔΕΗ η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και οι εκρηκτικές αποδόσεις που έχουν σημειώσει πολλά risk assets κατά το τελευταίο έτος δεν θα επαναληφθούν τις επόμενες δύο χρονιές, η Capital Economics εκτιμά ότι το sell-off που σημειώθηκε χθες και το οποίο χτύπησε όλες τις αγορές και ειδικότερα τις πιο "ευάλωτες", δεν θα συνεχιστεί. 

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, μετά από απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των "ασφαλών" κρατικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω χθες, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά περίπου 5 μονάδες βάσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, αυτό συνοδεύτηκε από ευρύ sell-off σε όλα τα risk assets διεθνώς.

  Ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500, ο οποίος είχε αγγίξει αυτή την εβδομάδα νέο υψηλό όλων των εποχών σημείωσε σημαντική πτώση, ενώ οι αποδόσεις των "περιφερειακών" κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης "γύρισαν" ανοδικά χθες, παρόλο που η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων της θα συνεχιστούν για περισσότερο διάστημα. Και οι αγορές νομισμάτων με "υψηλό beta" στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων αγορών όπως και στις αναδυόμενες αγορές "χτυπήθηκαν" επίσης.

  Η στροφή σε ένα ευρύ sell-off στα risk assets κατά τη χθεσινή συνεδρίαση προσθέτει στις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις ότι η επενδυτική ψυχολογία έχει επιδεινωθεί,  λόγω των αυξανόμενων εμποδίων που θέτονται στην οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, των περαιτέρω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, καθώς και της συνεχιζόμενης ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζει ο οίκος.

  Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η Capital Economics, η δυναμική στην αγορά αμερικάνικων ομολόγων έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Fed, οι πραγματικές αποδόσεις γενικά αυξήθηκαν, ειδικά στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες, με τους επενδυτές να αποτιμούν πλέον την έλευση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.  Πιο πρόσφατα όμως, οι πραγματικές αποδόσεις και έχουν υποχωρήσει, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές μπορεί να επανεξετάσουν τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και να γίνουν πιο απαισιόδοξοι.

  Όπως έχει σημειώσει και κατά το παρελθόν η Capital Economics, δεδομένου του βαθμού αισιοδοξίας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές o οποίος και φαίνεται να έχει ήδη αποτιμηθεί στις αγορές, υπάρχουν μικρά περιθώρια για να συνεχίσουν τα risk assets να έχουν μεγάλα κέρδη τα επόμενα χρόνια.

  Παράλληλα, ο οίκος αμφιβάλλει πάντως ότι οι αγορές θα σημειώσουν και ισχυρή διόρθωση. Σε τελική ανάλυση, η Capital Evonomics συνεχίζει να αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει έντονα φέτος. Πιστεύει επίσης ότι, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν προσεκτικά, ομαλοποιώντας την πολιτική τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς οι οικονομίες τους γίνονται πιο ικανές να αντιμετωπίσουν τις πιο "σφιχτές" χρηματοοικονομικές συνθήκες.

  Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ο οίκος εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μετοχές θα κερδίσουν γενικότερα περαιτέρω έδαφος από τώρα έως το τέλος του 2023, αλλά θεωρεί ότι τα κέρδη για τους επενδυτές θα είναι πολύ μικρότερα από ό, τι κατά το παρελθόν έτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ