Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 16:56

  Στο "κόκκινο" η Wall με "βαρίδι" την πτώση των ομολόγων

  Στο "κόκκινο" η Wall με "βαρίδι" την πτώση των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.43

  Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τη συνεδρίαση να ξεκινάει ως η χειρότερη των τελευταίων εβδομάδων και σταδιακά να "μαζεύει" τις απώλειες, την ώρα που η πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για το αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. 

  Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, με τη "βουτιά" των κρατικών χρεογράφων να προκαλεί αμφιβολίες στους επενδυτές για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,285%, υποχωρώντας κατά 3,4 μονάδες βάσης, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

  Η πτώση της Wall έρχεται μια ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.

  Ειδικότερα, όπως προέκυψε και από τα πρακτικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν "σήμα” ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

  H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί. 

  Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων "θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

  Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε "να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, ανέφεραν τα πρακτικά.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones, χάνει περίπου 350 μονάδες πέριξ των 34.320 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν μέχρι και τις 400 μονάδες. Ο ευρύτερoς S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,97% λίγο πάνω από τις 4.310 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,69% στα επίπεδα των 14.560 μονάδων.

  Και οι τρεις δείκτες βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά κοντά στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους. 

  Ως προς τις μετοχές, η Goldman Sachs χάνει 11,65 δολάρια ή 3,2%, ενώ η μετοχή της American Express σημειώνει πτώση 5,14 δολαρίων ή 3%, ωθώντας πτωτικά τον Dow Jones. Απώλειες και για τις Boeing (-1,81%), Dow (-1,96%) και JPMorgan Chase (-1,56%). 

  Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla παρουσίασε το Standard Range (SR) Model Y στην ιστοσελίδα της στην Κίνα, με τιμή εκκίνησης τα 276.000 ¥ (42.589 δολάρια). Η παράδοση των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. 

  Στο μεταξύ, γενικοί εισαγγελείς σε 36 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια μήνυσαν αργά την Τετάρτη την Google της Alphabet για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

  Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία παραμένει κοντά σε χαμηλό πανδημίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, στις 373.000 αιτήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ