Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 19:31

  Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τη θετική προοπτική για την Ευρωζώνη

  Χρηματιστήριο: Μετά κόπων η αντίδραση μετά το πτωτικό 5ήμερο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις της Κομισιον για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 και το επόμενο έτος.

  Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα "τρέξει” με ρυθμό 4,8% το 2021, πολύ υψηλότερα από την αύξηση 4,3% που είχε προβλέψει τον Μάιο.

  Η μεγάλη αυτή αναθεώρηση αποδίδεται στο εκ νέου άνοιγμα των εθνικών οικονομιών της Ένωσης στο β΄ τρίμηνο, που ευνόησε τον τομέα των υπηρεσιών και αναμένεται να τονώσει τον τουρισμό εντός της ΕΕ.

  Η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, προβλέπεται να συνεχιστεί στο επόμενο έτος, όταν η Ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,5%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαΐου για ανάπτυξη 4,4%.

  Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποίησε για τους κινδύνους που θέτουν οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, που θα πρέπει να συγκρατηθούν για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί.

  Επιπλέον η Κομισιόν αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό το 2021 για την ευρωζώνη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθούν στο επόμενο έτος.

  Σε αυτό το κλίμα,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,78% στις 459,53 μονάδες, με τον κλάδο των βασικών πόρων να σημειώνει άνοδο 2,3% και ηγείται των κερδών, ενώ ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησε κατά 1,5% λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,17% στις 15.692,71 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 7.151,02 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,31% στις 6.527,72.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,07% στις 8.854,50 και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,23% στις 25.284,99 μονάδες. 

  Στις επιμέρους μετοχές, η Nordic Entertainment Group σημείωσε άνοδο 6,3% μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων προβολής αγώνων της Premier League στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία από το 2022 έως το 2028.

  Η βρετανική νεοσύστατη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Wise σκαρφάλωσε 10% από την τιμή ανοίγματος στην πρεμιέρα της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία αποτίμησε την εταιρεία στα 8 δισ. στερλίνες (11 δισ. δολάρια). 

  Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom υποχώρησε κατά 5,4%, συνεχίζοντας την πτώση της μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε νωρίτερα στην εβδομάδα για πλήγμα στις ταμειακές ροές της.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το συνολικό μέρισμα προς τους μετόχους στο 20%-30% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες που ξεκινούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

  Ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του πλαισίου κατανομής κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της ισχυρής επιχειρησιακής και οικονομικής επίδοσης, καθώς και των βελτιωμένων μακροοικονομικών προοπτικών. Η εταιρεία τόνισε πως το επίπεδο των επιπλέον πληρωμών, θα καθοριστεί όταν υπάρχει πλήρης ορατότητα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Η Shell αναμένει να μειώσει περαιτέρω το καθαρό χρέος στο β΄ τρίμηνο. Τόνισε πως θα αποσύρει το ορόσημο του καθαρού χρέους στα 65 εκατ. Δολάρια, και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού και των πιστωτικών κριτηρίων. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 2,07%.

  Στα μάκρο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ακόμη ένδειξη ότι τα προβλήματα με την προσφορά ημιαγωγών επιβραδύνουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

  Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση 0,3% τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

  Η πτώση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και οχήματα, που υποχώρησε 3,4%.

  Εν τω μεταξύ, η άνθηση της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία εμφάνισε κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές υποχώρησαν σε μηνιαίους όρους για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εν όψει της απόσυρσης της φοροαπαλλαγής για αγοραστές, σύμφωνα με τη Halifax.

  Οι τιμές ήταν 0,5% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο, τόνισε η Halifax. Σε ετήσιους όρους, διαμορφώθηκαν 8,8% υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2020, αφού κατέγραφαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 ετών τον Μάιο, κατά 9,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ