Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 16:57

  Μεταβλητότητα στη Wall - Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

  Μεταβλητότητα στη Wall - Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.51

  Έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμου παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον Nasdaq να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος μετά το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ που κατέγραψε και ο S&P 500 να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

  Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν "σήμα” ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

  H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί. 

  Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων "θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

  Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε "να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

  Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομόλογου, το οποίο σήμερα υποχωρεί κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 1,3322%, ενώ νωρίτερα έπεσε κάτω από το 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την περαιτέρω δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

  "Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να διαψεύδουν τις περισσότερες προσδοκίες και σήμερα, κατρακυλώντας για λίγο στο 1,3%", δήλωσε στο CNBC ο Jim Paulsen, αναλυτής στην Leuthold Group. "Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου αλληλοεπηρεάζονται. Οι traders θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη αυτή, όσο ο τεχνολογικός δείκτης του S&P 500 θα πλησιάζει το ιστορικό υψηλό του τον περασμένο Σεπτέμβριο".  

  Στα μάκρο της ημέρας, σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο (9,21 εκατ.), καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό προσπαθώντας να συμβαδίσουν με το άνοιγμα της οικονομίας και την εκτίναξη των πωλήσεων, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εργαζομένων.

  Επιπλέον, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας διαρκούς αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones, προσθέτει περίπου 50 μονάδες στα επίπεδα των 34.600, ο ευρύτερoς S&P 500 κερδίζει 0,27% και κινείται σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τις 4.350 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,08% στις 14.650 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό. 

  Ως προς τις επιμέρους μετοχές η Home Depot προσθέτει 4,48 δολάρια ή 1,4% και η Apple κερδίζει 1,95 δολάρια ή 1,4%, ωθώντας ανοδικά τον Dow. Κέρδη καταγράφουν και οι 3M (+1,10%), η Honeywell International(+1,03%) και η Procter & Gamble (+0,98%). 

  Στα εταιρικά νέα η Planet Labs πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού dMY Technology Group, σε μια συμφωνία που αποτιμά την Planet σε περίπου 2,8 δισ. δολάρια. 

  Στο μεταξύ, εμπιστευτικό αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στις ΗΠΑ υπέβαλε η εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού Chobani, βασικός ανταγωνιστής της ΦΑΓΕ στην παγκόσμια αγορά του greek style yogurt, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, τόνισε ότι η αποτίμηση της εταιρείας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ