Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 10:34

  Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

  Κρατά τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.37

  Σε θετικό έδαφος κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, αποκλίνοντας από την μεικτή εικόνα νωρίτερα στην Ασία και τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street με τον S&P 500 να "σπάει" το επταήμερο ανοδικό σερί του.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,62% στις 458,81 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,7%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κερδίζει 0,59%.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,90%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,68% και ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,38%.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κινείται ανοδικά κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,66%. 

  Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομία πλησιάζει στο αποκορύφωμά της και ότι ενδέχεται να υπάρξει διόρθωση. Οι φόβοι για πληθωρισμό και για το ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αναγκαστεί να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της, καθώς και η πιθανότητα υψηλότερων φόρων, ενδέχεται να συμβάλλουν, μεταξύ άλλων ανησυχιών, σε πτώση των δεικτών, σύμφωνα με αναλυτές.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το συνολικό μέρισμα προς τους μετόχους στο 20%-30% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες που ξεκινούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

  Ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του πλαισίου κατανομής κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της ισχυρής επιχειρησιακής και οικονομικής επίδοσης, καθώς και των βελτιωμένων μακροοικονομικών προοπτικών. Η εταιρεία τόνισε πως το επίπεδο των επιπλέον πληρωμών, θα καθοριστεί όταν υπάρχει πλήρης ορατότητα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Η Shell αναμένει να μειώσει περαιτέρω το καθαρό χρέος στο β΄ τρίμηνο. Τόνισε πως θα αποσύρει το ορόσημο του καθαρού χρέους στα 65 εκατ. Δολάρια, και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού και των πιστωτικών κριτηρίων. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 2,07%.

  Στα μάκρο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ακόμη ένδειξη ότι τα προβλήματα με την προσφορά ημιαγωγών επιβραδύνουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

  Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση 0,3% τον Απρίλιο.

  Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

  Η πτώση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και οχήματα, που υποχώρησε 3,4%.

  Εν τω μεταξύ, η άνθηση της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία εμφάνισε κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές υποχώρησαν σε μηνιαίους όρους για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εν όψει της απόσυρσης της φοροαπαλλαγής για αγοραστές, σύμφωνα με τη Halifax.

  Οι τιμές ήταν 0,5% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο, τόνισε η Halifax. Σε ετήσιους όρους, διαμορφώθηκαν 8,8% υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2020, αφού κατέγραφαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 ετών τον Μάιο, κατά 9,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ