Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 11:46

  Citi: Αγοράστε στις "βουτιές" των μετοχών - Ανάκαμψη, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ESG, τα μεγάλα stories των αγορών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Αγοράστε στην όποια βουτιά των αγορών το επόμενο διάστημα" συστήνει η ομάδα επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup καθώς το recovery trade δεν έχει τελειώσει ακόμη, και εκτιμά πως όλοι οι διεθνείς δείκτες θα κινηθούν ανοδικά από τώρα και σε σχέση με τα μέσα του 2020. Η ισχυρή δυναμική των κερδών ανά μετοχή (EPS) θα παρέχει περαιτέρω στήριξη για τις παγκόσμιες μετοχές στο β’ τρίμηνο του 2021, όπως επισημαίνει, αλλά η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνεται όλο και πιο έντονη όσο προχωράμε στο 2022. 

  Έχοντας συρρικνωθεί 3,5% το 2020, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ανακάμψει 6% το 2021 και θα αυξηθεί περαιτέρω 4,2% το 2022. Παρ' όλο που οι κίνδυνοι σχετικά με την Covid-19 παραμένουν, λόγω και των μεταλλάξεων,, η διάθεση εμβολίων και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική επέκταση θα στηρίξουν αυτήν την ανάκαμψη της οικονομίας.

  Αυτή οδηγεί με τη σειρά της, όπως σημειώνεται, σε ένα ισχυρό ριμπάουντ στην κερδοφορία των εταιρειών διεθνώς. Η μέση εκτίμηση από το περιβάλλον των διεθνών αναλυτών τοποθετεί την αύξηση στα EPS στο 39% το 2021, ακολουθούμενη από 10% περαιτέρω άνοδο το 2022. Η Citi πιστεύει ότι οι προβλέψεις για το επόμενο έτος εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές και η ίδια προβλέπει 15-20% αύξηση της κερδοφορίας, με τις κυκλικές αγορές και κλάδους να συνεχίζουν να ηγούνται των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων.

  Οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει μεγάλο μέρος αυτής της ανάκαμψης, όπως επισημαίνει η Citi. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο EPS 12μηνου στο 19x, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 15x. Από τις μεγάλες αγορές, οι ΗΠΑ φαίνονται πιο ακριβές, στο 22x, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται φθηνότερο, στο 13x. Οι αποτιμήσεις μετοχών φαίνονται "τεντωμένες", αλλά μπορούν εν μέρει να δικαιολογηθούν από τα χαμηλά επιτόκια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ιδιαίτερα φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα. Όπως δείχνουν και οι προβλέψεις της Citi στον παρακάτω πίνακα, έως τα μέσα του 2022 όλες οι αγορές διεθνώς αναμένεται να σημειώσουν κέρδη.

  '][p

  Βασικά stories: Ανάκαμψη, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, ESG

  Οι πρόσφατες παγκόσμιες τάσεις στην απόδοση μετοχών είναι ανάλογες με την "παράδοση" του πρώτου έτους του κύκλου των EPS. Οι αγορές ανεβαίνουν, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους και οι κυκλικοί κλάδοι ηγούνται των αποδόσεων. Παρόλο που η ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται ήδη στις προβλέψεις κερδοφορίας και στις τιμές των μετοχών, η Citi εκτιμά ότι η μέση εκτίμηση για το EPS του δείκτη MSCI AC World για το 2022 εξακολουθεί να φαίνεται πολύ χαμηλή, στο 5-10%. Οι περισσότερες αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών φέτος θα παρέχουν στήριξη για τις αγορές μετοχών και τους κυκλικούς κλάδους ειδικότερα. Το δεύτερο έτος του κύκλου (δηλαδή το 2022) μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο καθώς ακολουθεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η ορμή των EPS θα εξασθενίσει.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi θεωρούν ότι η πρόσφατη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων θα αποδειχθεί προσωρινή. Αναμένουν ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα εκτοξευθούν στο 2,0% έως το 2022, από 1,4% περίπου σήμερα, καθώς ενισχύεται το μομέντουμ της οικονομικής ανάκαμψης και οι αγορές "κοιτούν" προς τη σύσφιξη της πολιτικής της Fed. Συνήθως αυτή η περίοδος συνοδεύεται από υπεραποδόσεις των κυκλικών κλάδων, ειδικά των τραπεζικών μετοχών ενώ οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία μπορούν να διατηρήσουν τη δική του δυναμική εάν οι πραγματικές αποδόσεις παραμείνουν χαμηλές.

  Τέλος, οι εισροές ESG καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές για τους διαχειριστές κεφαλαίων και θα αποτελούν ένα από τα βασικά stories των αγορών. Οι ροές σε κεφάλαια που εστιάζονται σε ESG αυξάνονται. Προς το παρόν, αυτό το θέμα είναι πιο σημαντικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά γίνεται επίσης πιο έντονο και σε άλλε περιοχές.

  Overweight στις μετοχές

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,  η Citi τηρεί overweight στάση στις μετοχές και τα εμπορεύματα και underweight στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς καις τις θέσεις σε μετρητά.

  Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Citi είναι overweight στην αγορά των ΗΠΑ, όπου η δυναμική της κερδοφορίας αναμένεται να στηρίξει τις τιμές των μετοχών παρά τις "τεντωμένες" αποτιμήσεις. Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θα βοηθούσε επίσης τη σχετική απόδοση των ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει το αγαπημένο της trade σε ό,τι αφορά τις μετοχές, ενώ δηλώνει underweight στις Αναδυόμενες Αγορές και στην αγορά της  Αυστραλίας όπου η πορεία των EPS είναι μικτή και επίσης "λείπει" το στοιχείο του ESG. Επίσης, η Citi προτιμά τους κυκλικούς από τους αμυντικούς κλάδους και επισημαίνει πως η ισχυρή ορμή των EPS και η καλή βαθμολογία στον τομέα του ESG σημαίνουν ότι παραμένει overweight και στην τεχνολογία και πληροφορική.

  Οι κίνδυνοι στις προβλέψεις

  Η στάση της Citi υπέρ των κυκλικών κλάδων και μέτοχών  είναι ευάλωτη σε μια οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια οικονομία, την οποία μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική νομισματική σύσφιξη ή ένα νέο lockdown λόγω της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό πιθανότατα θα βοηθούσε τους αμυντικούς κλάδους.

  Όπως πάντως υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα, το βέβαιο είναι πως θα έρθει ο καιρός όπου θα γίνει πιο επιφυλακτική για τις αγορές, αλλά εκτιμά πως αυτό θα αφορά το 2022. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση των ακριβών μετοχών ανάπτυξης, γεγονός που θα αφήσει τις μετοχές των ΗΠΑ και τον κλάδο της τεχνολογίας, ευάλωτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ