Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 08:28

  A - quant: Θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ αλλά η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την παγκόσμια οικονομία

  A - quant: Θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ αλλά η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την παγκόσμια οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την πολύ σημαντική ανακοίνωση των NFPs για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα, με το αποτέλεσμα να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών για 700.000 νέες θέσεις εργασίας, αφού 850.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν. Αυτό φυσικά έδωσε νέα ώθηση στις αγορές μετοχών γιατί το σενάριο της ισχυρής ανάπτυξης ενισχύθηκε περαιτέρω αλλά αποδυνάμωσε το δολάριο που μέχρι την Παρασκευή εμφανιζόταν ιδιαιτέρως ισχυρό λόγω των προσδοκιών για συνέχιση της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από τη Fed. Η αλήθεια είναι πάντως πως το σενάριο σφιχτότερης Νομισματικής Πολιτικής στις ΗΠΑ, αρχίζει να κερδίζει περισσότερους πόντους, με σενάρια μείωσης της αγοράς ομολόγων να ακούγονται και ίσως αυτό να έδωσε μια στήριξη στο δολάριο, τις τελευταίες ώρες της εβδομάδας.

  Το μεγάλο θέμα όμως που κυριαρχεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες είναι η περίφημη μετάλλαξη Δέλτα, που απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα αφού σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και ήδη σε κάποιες από αυτές επανέρχεται η πιθανότητα του lockdown. 

  Το ευρώ αποδυναμώθηκε, το ίδιο και η στερλίνα αλλά σε λιγότερο βαθμό, ο χρυσός προσπαθεί να ανακάμψει ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα αύξηση, ειδικά μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ. Τέλος, το Bitcoin είχε μια αναιμική άνοδο η οποία όμως απέχει πολύ από την ανάκαμψη που προσδοκούν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τη συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη για τα Επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ όπου και ο παραμικρός υπαινιγμός στο πως και στο πότε αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τάση και στη μεταβλητότητα των αγορών. Υπάρχουν και ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη (συνάντηση της ECB για τη στρατηγική, δείκτες ΡΜΙ, Βιομηχανική Παραγωγή και Λιανικές Πωλήσεις) όπως και σε άλλες ισχυρές οικονομίες αλλά η Fed θα είναι στο επίκεντρο των αγορών σε μεγάλο βαθμό.

  SP500

  Με άνοδο για ακόμη μία εβδομάδα έκλεισε ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,338 μονάδες και στο 1.5% περίπου. Ολόκληρη την εβδομάδα ο δείκτης είχε ανοδική πορεία αλλά την Παρασκευή μετά τα NFPs, η τάση αυτή επιταχύνθηκε και έτσι είχαμε νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Από τη μία καλλιεργείται η προσδοκία πως η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει το σφίξιμο της Νομισματικής Πολιτικής και από την άλλη υπάρχει αισιοδοξία πως παρά την επιστροφή του COVID-19 και των επικίνδυνων μεταλλάξεων, τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς ανόδου του δείκτη, είναι λογικό κάποιοι επενδυτές να θέλουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και αν η μετάλλαξη Δέλτα επιφέρει περισσότερες ανησυχίες, δεν αποκλείεται να δούμε διορθώσεις παρότι η τάση είναι σαρωτικά ανοδική.

  DAX30

  Με μικρή άνοδο κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,644 μονάδες και κέρδη σχεδόν στο 0.30%. Ήταν η δεύτερη στη σειρά ανοδική εβδομάδα για τον δείκτη που προσπαθεί να πλησιάσει στα υψηλά όλων των εποχών στις 15,780 μονάδες αλλά η εξέλιξη της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα, είναι ανασταλτικοί παράγοντες. H ίδια η Γερμανία δεν έχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σε χαμηλά επίπεδα αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το κοντινό μέλλον εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Σε περίπτωση διόρθωσης, η πρώτη ισχυρή στήριξη είναι στις 15,250 μονάδες.

  FTSE100

  Ελαφρώς πτωτικά τέλειωσε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,063 μονάδες με απώλειες στο 0.25% περίπου. Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται από τη μετάλλαξη Δέλτα, έχοντας σταθερά περίπου 25,000 νέα κρούσματα κάθε μέρα και αυτό δημιουργεί ανησυχίες και απειλεί άμεσα τη χώρα με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Είναι σημαντικό για τον δείκτη να κρατήσει τις 7,000 μονάδες για να μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα αλλά κάτω από αυτές, υπάρχει η στήριξη των 6,870 μονάδων που πιθανή διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει σε έντονη καθοδική τάση.

  Χρυσός

  Δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια ανάκαμψης για τον χρυσό που έκλεισε στα $1,787, με κέρδη λίγο πάνω από 0.35%. Αυτή η άνοδος έγινε τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας μιας και ο χρυσός τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε πτωτικές τάσεις. Κάποιες δηλώσεις από τη Fed στις αρχές της εβδομάδας περί ανησυχίας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δημιούργησαν πιέσεις στις τιμές αλλά οι θετικές ειδήσεις που ακολούθησαν ανέστρεψαν το κλίμα κι έτσι ο χρυσός ενισχύθηκε. Αυτές οι προσπάθειες ανάκαμψης, δεν έχουν αλλοιώσει την πτωτική τάση του χρυσού που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαίου και αν η συνεδρίαση της Fed περιέχει ειδήσεις για σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική, ίσως δούμε τον χρυσό σε χαμηλότερα επίπεδα, με τα $1,750 να αποτελούν κρίσιμο επίπεδο.

  Πετρέλαιο

  Συνέχισε ανοδικά και την προηγούμενη εβδομάδα το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $75.01, έχοντας κέρδη κοντά στο 1.40%. H συνάντηση του ΟΠΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν επέφερε κάποιο αποτέλεσμα και οι αγορές το εξέλαβαν ως συνέχιση της παρούσας κατάστασης, με τη μειωμένη παραγωγή. Οι επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη Δέλτα και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, φρέναραν κάπως το ράλι, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας εν μέσω διαμάχης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παραγωγή πετρελαίου. Η κρίση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ φαίνεται να βαθαίνει και έτσι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για το πόσο πετρέλαιο θα παράγεται το επόμενο διάστημα. Η Σαουδική Αραβία επιμένει στην άμεση αύξηση της παραγωγής και στην επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας για το 2022 για σταθεροποίηση των τιμών (έχοντας τη στήριξη κι άλλων χωρών, όπως της Ρωσίας) αλλά τα Η.Α.Ε. είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αντιπροτείνοντας μιας μικρής διάρκειας αύξηση και νέο προγραμματισμό για το 2022. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1932 και κλείσιμο στο 1.1864. Το δολάριο ενισχύθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή και την ανακοίνωση των NFPs στις ΗΠΑ όπου και έχασε σημαντικά έδαφος μετά τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. H μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο και το ευρώ δε φαίνεται ικανό να ανακάμψει υπό αυτές τις συνθήκες, μιας και η συνέχιση της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από την ECB για τη στήριξη της οικονομίας, είναι μια πολύ ισχυρή πιθανότητα. Πιθανή διάσπαση των χαμηλών της προηγούμενης εβδομάδας, κάτω από το 1.18, ίσως ανοίξει το δρόμο για την σημαντική αντίσταση του 1.17, που αποτελεί και χαμηλό 8 μηνών περίπου. Πολύ σημαντική η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη για τα Επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική στις ΗΠΑ.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.3883 και κλείνοντας στο 1.3825. Το ισχυρό δολάριο προκάλεσε αυτήν την πτώση η οποία όμως μετριάστηκε την Παρασκευή λόγω των NFPs. To ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για το 1ο τρίμηνο του 2021 ανακοινώθηκε κάτω των προσδοκιών αλλά κάποιες αναφορές αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας για υψηλό πληθωρισμό, γέννησαν προσδοκίες για μη συνέχιση της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής που θα μπορούσε δυνητικά να ενισχύσει την στερλίνα αλλά τα πάντα μάλλον θα κριθούν από το δολάριο και τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη. Κάτω από το 1.3730 και ακόμη περισσότερο κάτω από το 1.3670, η ισοτιμία παίρνει χαρακτηριστικά πτωτικής τάσης.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ήταν η τέταρτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα για το USDJPY, που άνοιξε στο 110.74 και έκλεισε στο 111.02, δείχνοντας να ξεφεύγει από τη ζώνη αντίστασης του 110.80 – 110.90. Η διόρθωση του δολαρίου την Παρασκευή, δεν μπόρεσε να ρίξει την ισοτιμία κάτω από το 111 και έτσι νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ενισχύεται και πάλι. Τα νέα της Ιαπωνίας ήταν μάλλον ουδέτερα αλλά σημαντικό στοιχείο είναι πως το USDJPY ενισχύθηκε, αντίθετα με την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Όλα αυτά γεννούν προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα τιμών, ειδικά αν υπάρξει ανοδική διάσπαση πάνω από το 111.65.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Επανήλθε στην πτωτική του πορεία το EURJPY, ανοίγοντας στο 132.17 και κλείνοντας στο 131.72, μετά από τη μεγάλη άνοδο που είχε προηγηθεί και που δε φάνηκε να μπορεί να αλλάξει την πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαίου. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες μιας και τα δύο νομίσματα δείχνουν αδύναμα και στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως επικρατεί η διαμορφωμένη τάση, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται στο 131.25 και παρακάτω στο 130.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Έβδομη κατά σειρά εβδομάδα που το EURGBP δεν έχει αποκτήσει τάση και κινείται σε μικρός εύρος τιμών. Την προηγούμενη εβδομάδα το άνοιγμα ήταν στο 0.8582 και το κλείσιμο στο 0.8576. Αυτή η πλάγια κίνηση ίσως συσσωρεύσει δυναμική και ίσως δούμε έκρηξη μεταβλητότητας στο προσεχές μέλλον αλλά οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν προς τα κάτω μιας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μεγαλύτερο ενδεχόμενο να σφίξει τη Νομισματική Πολιτική της σε σχέση με την ECB.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.2292 και κλείνοντας στο 1.2324. Η άνοδος μέχρι την Παρασκευή ήταν μεγαλύτερη αλλά μετά τα NFPs, το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε και έτσι το νόμισμα του Καναδά μπόρεσε να επωφεληθεί και από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την ισοτιμία είναι η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης της ισοτιμίας, οι αγοραστές θα κυνηγήσουν τιμές κοντά στο 1.25 ενώ στην αντίθετη περίπτωση, σημαντική είναι η στήριξη στο 1.2250.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το USDCHF, έχοντας τιμή ανοίγματος στο 0.9174 και τιμή κλεισίματος στο 0.9206. Το δολάριο ενισχυόταν μέχρι την Παρασκευή και είχε οδηγήσει την ισοτιμία μέχρι το 0.9275 αλλά τα NFPs προκάλεσαν διόρθωση. Σε περίπτωση που το δολάριο ενισχυθεί, δεν αποκλείεται να δούμε το USDCHF να κινείται ακόμη και στο 0.94 – 0.95. Όλα εξαρτώνται από τη Fed και τις κινήσεις της.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7576 και έκλεισε στο 0.7526, πάνω πάντως από το ορόσημο του 0.75. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου (έστω και με τη διόρθωση της Παρασκευής) και η αποδυνάμωση του νομίσματος της Αυστραλίας λόγω των lockdowns που επανήλθαν στη χώρα, προκαλεί πτωτικές τάσεις στην ισοτιμία. Υπάρχει διαφαινόμενη πτωτική τάση εδώ και δύο μήνες περίπου και αν η Fed την Τετάρτη ενισχύσει το δολάριο ΗΠΑ και το AUDUSD βρεθεί αρκετά κάτω από το 0.75, η τάση αυτή ίσως διευρυνθεί και ενισχυθεί.

  Bitcoin

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το Bitcoin που έκλεισε στα $35,289, με κέρδη 1.70% περίπου. Σαφώς και αυτή η ανοδική προσπάθεια δεν είναι ικανή να καταλαγιάσει τους προβληματισμούς στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων και νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα το Bitcoin κινείται προς τα $34,000 και πάλι. Υπάρχουν κάποια θετικά νέα για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές αλλά αυτό επισκιάζεται ακόμη από την απόφαση της Κίνας για απαγόρευση του mining σε κάποιες επαρχίες. Ο Elon Musk άφησε κάποιο ανοικτό παράθυρο για το Bitcoin αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί στο μέλλον καθαρή ενέργεια από τους miners αλλά η τάση δε φαίνεται να αλλάζει και τα $40,000 που απαιτούνται για αισιόδοξη στάση των επενδυτών, δε δείχνει προς το παρόν, ικανό σενάριο.


  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ