Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 17:33

  Σταθερά… πτωτικά το Χρηματιστήριο

  Σταθερά… πτωτικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Επιστροφή στην πτωτική πορεία έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα χθεσινά ψήγματα αντίδρασης, αλλά διολίσθησε ακόμη χαμηλότερα, προς τη στήριξη των 880 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα την εβδομάδα με απώλειες άνω των 20 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 886,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 884,51 μονάδων (-0,41%) και 892,87 μονάδων (+0,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 43,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια (5,3 εκατ. ευρώ).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,19%, στις 2.141,60 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.404,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 551,04 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,45%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,76%.

  Τραπεζική κανονικότητα

  Το κλείσιμο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα.

  Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημά τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό. Η εποχικότητα των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων στις οποίες το Χρηματιστήριο έχει μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη "Δέλτα" του κορονοιού έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των ξένων αγορών, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

  Εξελίξεις ενόψει

  Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλό. Η ανακήρυξη προτιμητέου αναδόχου στην Εγνατία οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο. Χρηματιστηριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες εταιρείες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική αγορά και την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ.

  Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από πέρυσι λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης. Παρ’ όλη την πρόσφατη αδυναμία, η αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων.

  Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό ευαισθησίας καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευσης και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο και έχει χαρακτήρα οχυρού για τους αγοραστές.

  Τεχνική εικόνα

  Τόσο ο κινητός μέσος των 30 ημερών όσο και ο κινητός μέσος των 50 ημερών έχουν δώσει σήματα πώλησης και η αναίρεση τους απαιτεί την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων. Επί του παρόντος οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα κανένα στρατόπεδο, οι πωλητές είχαν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών χωρίς όμως να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση, από την άλλη οι αγοραστές φαίνεται να κινούνται αμυντικά προστατεύοντας κάποια κομβικά σημεία της τάσης.

  Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και του MACD δίνει πλέον ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα διόρθωσης από τις 920 μονάδες κάνοντας πιο συνεκτική την περιοχή τιμών πέριξ των 900 μονάδων στην οποία διαπραγματεύεται η αγορά από τις αρχές Απριλίου.

  Συμπερασματικά,μια μετριοπαθής ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός προγράμματος για την ερχόμενη εβδομάδα, επαναφέροντας τον δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες ακόμα και με αυτούς τους μέσους όρους ημερήσιων συναλλαγών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Σαράντης, ΟΛΠ, Εθνική, Πειραιώς και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, με τις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με ήπια πτώση.

  Στον αντίποδα, τα άνω του 1% κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank περιόρισαν την πτώση του γενικού δείκτη, ενώ θετικά συνέβαλε και η ήπια άνοδος σε Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ