Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 13:38

  Καθηλωμένο στη ζώνη των 900 το Χρηματιστήριο

  Θετικά πρόσημα, με χαμηλό τζίρο, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Πλησίον των 900 μονάδων ακροβατεί το χΧηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σταδιακά διευρύνει τις απώλειές του, ενώ οι πιέσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους εντείνονται και επηρεάζουν όλο σχεδόν το ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,40% στις 904,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.187,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 570,33 μονάδες.

  Η εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να συνάδει με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες διαγράφονται ευοίωνες από τους περισσότερους αναλυτές, με την αίσθηση που επικρατεί να είναι αυτή της ανησυχίας για την πορεία του τουρισμού. Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως και η εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα που απειλεί τις τουριστικές εισροές, συγκρατούν πλέον όλο και περισσότερο τους αγοραστές.

  Βέβαια, δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως αυτή της DZ Bank, η οποία εκτιμά ότι μετά από ένα κάπως αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται και θα ανακάμψει και πάλι σημαντικά, καθώς η τουριστική δραστηριότητα θα κερδίσει σημαντικό έδαφος. Πάντως, η γερμανική τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζεται συγκρατημένη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της, και δεν ακολουθεί ακόμη το πρόσφατο κύμα ανοδικών αναθεωρήσεων στις οποίες προχώρησαν οίκοι και επενδυτικές τράπεζες, και έτσι τοποθετεί την ανάκαμψη για το σύνολο του 2021, στο 2,5%.  

  Τεχνική εικόνα

  Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τα επισημαίνει ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, τα καθοδικά περιθώρια του δείκτη είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα περιθώρια ανόδου, καθώς για μεν το πρώτο σκέλος σταματάνε στην ισχυρή βάση στήριξης των 865 με 850 μονάδων, ενώ για το δεύτερο σκέλος η απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου πιεσμένου ελατηρίου πάνω από τις 950 μονάδες θα ανοίξει τον ορίζοντα για τον χώρο που περιδιάβαινε τον Σεπτέμβριο του 2014 ανάμεσα στις 1.203 με 1.046 μονάδες ή έως και +32% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  Παρόμοια εικόνα εφησυχασμού έχουμε και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, όπου οι τιμές γυροφέρνουν το όριο των 2.200 μονάδων δίχως να μπορούν να καθορίσουν με ασφάλεια τις πολύ βραχυχρόνιες διαθέσεις του. Για να προκληθεί σοβαρό ρήγμα στο ανοδικό momentum του δείκτη, θα πρέπει οι πωλητές να αποτυπώσουν τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 2.175 μονάδες. Μόνο τότε μπορεί να έρθει ως σκέψη η κάθοδος του FTSE 25 προς τα περίχωρα των 2.100 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα, με το -2,35% και -2,07% αντίστοιχα που σημειώνουν, ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Aegean, Μυτιληναίο και Λάμδα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, στηρίγματα προσπαθούν να προσφέρουν οι Titan, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, καθώς σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Jumbo, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ