Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 11:00

  Με το βλέμμα στην Alpha Bank το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Με το βλέμμα στην Alpha Bank το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:42

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως στο επίκεντρο το γεγονός των ημερών που δεν είναι άλλο από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, η οποία επί τριήμερο θα δέχεται τις προσφορές των ενδιαφερομένων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 905,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.190,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,02% στις 572,49 μονάδες.

  Τρεις συνεδριάσεις από το ημερολογιακό εξάμηνο απέχει το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους, αλλά το τοπίο ενόψει να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Μάλιστα, οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού μάλλον θα διαψευστούν, καθώς μπορεί η τουριστική κίνηση και οι κρατήσεις τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να κινούνται ανοδικά σε σχέση με τον Ιούνιο, εντούτοις όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς στο Capital.gr, ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

  Στην τελική ευθεία η Alpha Bank

  Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα το ΧΑ να τήρησε στάση αναμονής ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, εντούτοις η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι σημαντική τόσο για την πορεία της μετοχής, όσο και για τα μηνύματα που θα δοθούν για τον κλάδο. Όπως μάλιστα σημειώνει η Beta Securities, η αύξηση δεν βγαίνει σε τιμή που παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών μειώνοντας παράλληλα αισθητά πλέον το ρίσκο των συστημικών τραπεζών.

  Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή. Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές ή οριακές αποδόσεις οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια έναντι άλλων ώριμων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ρίσκο πλέον, σύμφωνα με τη Beta, μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Aegean είναι τα τρία μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, καθώς κινούνται με απώλειες άνω του 15, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ, ο Titan, η Alpha Bank και η ΕΥΔΑΠ κινούνται με κέρδη άνω του 1%, ενώ μικρή άνοδο καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Jumbo, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ