Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Ιουν-2021 12:00

  Μετοχές: Τρία αινίγματα στο Χ.Α. και οι απαντήσεις

  Συνέχισε στη ζώνη των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τρία μεγάλα ερωτήματα θα απασχολήσουν τις αγορές για το υπόλοιπο του 2021, και οι απαντήσεις σε αυτά θα καθορίσουν το εάν στους επόμενους έξι περίπου μήνες ο ήλιος θα συνεχίσει να λάμπει πάνω από τις μετοχές, οι οποίες παρέμειναν αλώβητες από την πανδημία εδώ και 16 περίπου μήνες. 

  Το πρώτο αφορά το εάν η ανάπτυξη θα κορυφωθεί φέτος. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εάν οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Και το τρίτο, εάν η ήπια νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αρχίσει να γίνεται επιθετική, με την απόσυρση της τεράστιας στήριξης που έχουν προσφέρει από το α’ τρίμηνο του 2020 να "χτυπά" τις αγορές. Οι διεθνές αναλυτές απαντούν και στα τρία ερωτήματα ένα κάθετο… "όχι". Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον των funds, το 72% δηλώνει πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και αναμένει ένα "ειρηνικό" tapering από τη Fed.

  Αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν διορθώσεις στο επόμενο διάστημα, ωστόσο παραμένουν υπέρ του ρίσκου και overweight στις μετοχές, ειδικά της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι "τεντωμένες". 

  Σε αυτό το πλαίσιο, το Χ.Α., το οποίο συνηθίζει να ακολουθεί τα βήματα τον διεθνών αγορών, άλλοτε πιο γρήγορα και άλλοτε με μειωμένους ρυθμούς, αναμένεται να επωφεληθεί από το ευνοϊκό ακόμη κλίμα, και κυρίως τις απανωτές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία φέτος, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα αναπτυχθεί με πολύ αργούς ρυθμούς το 2021, πριν την εκτόξευση το 2022. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει, χάρη και στην ταχεία εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με το 2021 να κονταροχτυπιέται με το 2022 για το ποιο θα αποτελέσει το έτος-φωτιά της οικονομίας.

  Ελκυστική η Ευρώπη - έκρηξη κερδοφορίας

  "Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται οι πιο ελκυστικές διεθνώς", σημειώνει η Barclays σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία έχει εκπλήξει θετικά πολύ πιο έντονα στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις της τοποθετούν τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2021 για την Ευρωζώνη στο 48% (αναθεωρημένα από 38% τον Μάρτιο και ισχυρότερα από το 36% που αναμένεται για τις ΗΠΑ) και την αύξηση να συνεχίζεται το 2022 (14%), υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο (11%), δεδομένου ότι η Ευρώπη άνοιξε την οικονομία της αργότερα. Τα μοντέλα υπολογισμών της Barclays, μάλιστα, υποδηλώνουν ότι η αύξηση των EPS θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ισχυρή.

  Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 θα εκτοξευθούν κατά 45% φέτος, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το 2022, κατά 11%. Στη συνέχεια ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών εκτιμάται να κινηθεί στο 4% ετησίως το διάστημα 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι το 2022 τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα είναι 14% πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας, κάτι που υποδηλώνει ταχύτατη ανάκαμψη. Στον κύκλο που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αναφέρει, χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά κέρδη στην κορυφή τους πριν από το 2007.

  Overweight στους κλάδους που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη

  Όπως τονίζει η Barclays, οι εισροές μετοχών στην Ευρώπη αυξήθηκαν πρόσφατα, σηματοδοτώντας μια μερική αντιστροφή των εκροών των προηγούμενων ετών, αλλά η κατανομή των επενδυτών στην περιοχή εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα υπερβολικά επίπεδα. Καθώς η Fed πλησιάζει περισσότερο το tapering, η πιθανότητα θετικών εκπλήξεων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν περαιτέρω καταλύτη για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι το οικονομικό momentum της περιοχής θα συνεχιστεί και το 2022, με τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται, τις τράπεζες να αναδύονται από την κρίση σε καλή κατάσταση, τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένει επεκτατική και την ανάκαμψη του κύκλου κεφαλαιουχικών δαπανών να έχει σχήμα "V". Τέλος, τονίζει ότι οι μετοχές των ΗΠΑ εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο της αύξησης των φορολογικών συντελεστών εταιρειών. Στην Ευρώπη, η Barclays είναι overweight στους κλάδους που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και οι τράπεζες, ενώ τηρεί underweight στάση στην υγειονομική περίθαλψη, τις τηλεπικοινωνίες και το real estate.

  H Societe Generale, αν και μειώνει την overweight στάση της στις διεθνείς μετοχές, διατηρεί ισχυρή bullish στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, και ειδικά τους κλάδους του τουρισμού και των τραπεζών. Αυξάνει τους στόχους της για τα επίπεδα όλων των ευρωπαϊκών δεικτών για τα τέλη του 2021, αναμένοντας σημαντική αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας. Όπως τονίζει, το άνοιγμα της οικονομίας καθώς ο πληθυσμός εμβολιάζεται, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση των κερδών, αν και επισημαίνει πως οι ήδη υψηλές αποτιμήσεις μετοχών και η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων πιθανότατα θα περιορίσουν τα κέρδη στη συνέχεια.

  Μεγάλος καταλύτης για το Χ.Α. το μπαράζ αναβαθμίσεων για την ανάπτυξη

  Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένοντας τα πρώτα απτά αποτελέσματα από το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού για να αξιολογήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ, παρά τους εμβολιασμούς, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού διατηρεί τη νευρικότητα στο περιβάλλον των funds και τους φόβους για την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός νέου κύματος της πανδημίας.

  Ο Γενικός Δείκτης έχει ουσιαστικά "κολλήσει" στα επίπεδα κοντά στις 900 μονάδες, ένα "όριο" που έχει ταλαιπωρήσει την αγορά και στο παρελθόν. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το βασικό σενάριο για το Χ.Α. στο αμέσως επόμενο διάστημα παραμένει η πλαγιοανοδική κίνηση με απότομες διορθώσεις τιμών. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η πορεία της εγχώριας οικονομίας τίθεται υπό συνεχή αξιολόγηση, όπως και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεδομένου ότι απαιτείται ακόμη δρόμος να καλυφθεί ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά στην κανονικότητα. 

  Είναι πάντως γεγονός πως το Χ.Α. βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια ισχυρή bull market, η οποία συνήθως κρύβει διορθώσεις αλλά και στασιμότητα. Έχει υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας κέρδη το τελευταίο αυτό οκτάμηνο της τάξης του 60% σχεδόν, ενώ από τις αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη πλησιάζουν το 13%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι 144% από τα ιστορικά χαμηλά των 235 μονάδων που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τις αρχές του 2021 ενισχύεται κατά 11%.

  Βροχή ανοδικών αναθεωρήσεων

  Καταλυτικό ρόλο για τη συνέχεια θα παίξει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τα πιο πρόσφατα μηνύματα να δείχνουν πως το Χ.Α. σύντομα θα έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του, που δεν είναι άλλο από το growth story της Ελλάδας. 

  Τις τελευταίες μέρες είδαμε ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των προοπτικών της ελληνικής οικονομία από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2021 θα είναι ίσως το έτος του μεγάλου αφηγήματος της ανάπτυξης για την Ελλάδα. 

  Αξίζει να σημειώσουμε πως και το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη φέτος, από το 3,6% που έχει προβλέψει, δεδομένου ότι και τα κονδύλια που θα εισρεύσουν αυτό το έτος από την Ε.Ε. θα είναι περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι πλέον προβλέπει ανάπτυξη από 3,6% έως και 4,8% φέτος. Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά, από την πλευρά του, πως φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 6,6%, το 2022 θα κινηθεί στο 6,1%, ενώ σημειώνει πως η ελληνική οικονομία από το 2023 και μετά μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 3,5% - 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντάς τη σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ COVID επίπεδα.

  Το γεγονός είναι πως οι ξένοι αναλυτές δεν είχαν ενσωματώσει στις προβλέψεις τους την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τόσο νωρίς και στο μέγεθος στο οποίο θα κινηθούν τελικά, με το σύνολό τους για το φετινό έτος να πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ. Η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" αποτέλεσε την αιτία και αφορμή για ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των προοπτικών της Ελλάδας, το οποίο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι μόνο η αρχή.

  Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναθεώρησε κατά 2% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021, τοποθετώντας τη στο 6,5% −και στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη μετά το +9% της Ιρλανδίας–, ενώ διατήρησε στο 3,6% την εκτίμησή του για το 2022. 

  Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε στο 5% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, από 4% πριν, ενώ ανάλογη ανάπτυξη προβλέπει και για το 2022, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο. Ακόμα και στο δυσμενές σενάριο του οίκου, το οποίο ενσωματώνει το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας στο β’ εξάμηνο λόγω των μεταλλάξεων, εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3%.

  Η Bank of America, από την πλευρά της, προχώρησε σε δύο αναβαθμίσεις της Ελλάδας μέσα σε έναν μήνα. Από το 3,4%, όπου είχε ανεβάσει την πρόβλεψή της για φέτος, πλέον τοποθετεί ανάπτυξη στο 5,1% και κατά 1,7% υψηλότερα.

  Η Citigroup εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 4,1%, ενώ το 2022 θα σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδα στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων οικονομιών, φτάνοντας το 6,5%. Χαμηλότεροι, αλλά αρκετά ισχυροί, θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει, με το 2023 να τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3%. Οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υπολογίζει σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

  Κατά την αμερικανική τράπεζα, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει υψηλές πιθανότητες να πετύχει, καθώς βασικό του στόχο αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως προσθέτει, διαθέτει τους υψηλότερους πόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη − στο 16% τα επόμενα έξι χρόνια, εκ των οποίων το 10% του ΑΕΠ περίπου είναι σε μορφή επιχορηγήσεων. Έπειτα από μία δεκαετία υποεπενδύσεων στην Ελλάδα και δεδομένου του εύρους των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης, η Citi βλέπει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

  Ο οίκος S&P επανέλαβε πως βλέπει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα έως το 2026 χάρη στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Σε νέα ανάλυσή του αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 4,4% φέτος και στο 4,5% το 2022, λόγω της μικρότερης από την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, καθώς και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε, το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να προσθέσει 1,3% - 3,9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα επόμενα πέντε χρόνια, ωφελώντας χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία και μειώνοντας το οικονομικό χάσμα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Για την Ελλάδα σημείωσε για ακόμα μία φορά ότι προβλέπει εκτόξευση σχεδόν 20% του ΑΕΠ σωρευτικά έως το 2026, στο σενάριο όπου η αποτελεσματικότητα της διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κινηθεί στα μέγιστα επίπεδα. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ