Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 17:27

  Ισορρόπησε πέριξ των 910 μονάδων το Χρηματιστήριο

  Ισορρόπησε πέριξ των 910 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ισορρόπησε εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, ευμετάβλητων προσήμων και συνεχιζόμενης πτώσης της συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 909,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 908,01 μονάδων (-0,26%) και 912,78 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 65,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 6,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,09%, στις 2.199,28 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.431,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 574,64 μονάδες.

  Εβδομάδα σταθεροποίησης

  Από την αρχή της εβδομάδας το Χρηματιστήριο δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια σαφή κατεύθυνση, παρά μόνο διαπραγματεύεται εντός ενός στενού εύρους και αναλώνεται στο να διαχειρίζεται την ευμεταβλητότητα και τις αντίρροπες δυνάμεις στους τίτλους του. Έτσι και σήμερα το εύρος δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 50 εκατ. μόλις το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

  Η αναμονή που τηρεί η αγορά σαφώς έχει προβληματίσει τους εγχώριους αναλυτές που θεωρούν ότι η αντίδραση αυτή δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα κάλυψης, τόσο εξαιτίας του μεγέθους της όσο και εξαιτίας των προοπτικών που διανοίγονται με την εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης των προβληματικών δανείων. Έτσι, τροφοδοτούνται οι φόβοι το Χρηματιστήριο να έχειει σέλθει σε μια πολύμηνη πλάγια κίνηση, όπως αυτή που υπήρξε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2020.

  Βέβαια, ο ευρύτερος τραπεζικός κλάδος έχει ακόμη πολλές εκκρεμότητες να κλείσει, και σε αυτό που συμφωνούν ανεξαιρέτως οι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο που το έχει εγκλωβίσει τόσες εβδομάδες χωρίς αυτόν. Οι τράπεζες πρέπει να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις.

  Τα στηρίγματα

  Πάντως, οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο, με το Ελληνικό να επιταχύνεται και τον Ε65 και τη γραμμή 4 του Μετρό να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, μπορούν να δώσουν τροφή για το χτίσιμο προσδοκιών, αν και το Χρηματιστήριο φαίνεται να ξαναπερνά σε φάση rotation, η οποία θα επιβραβεύσει την ορθή ανάγνωση των εταιρικών θεμελιωδών.

  Έτσι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα παραπάνω, η ζώνη του 900 θα πρέπει να κρατήσει, αν δεν θέλουμε να δούμε κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 870 ή τις 850 μονάδες. Οι 930 μονάδες σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σημαντική αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δοκιμάσει υψηλότερα. Στον FTSE 25 η ζώνη των 2.160-2.170 μονάδων είναι σημαντική στήριξη, ενώ οι 2.225 και 2.260 είναι οι αντιστάσεις. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,25% της Aegean "βάρυνε" τον γενικό δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo και Eurobank.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 2,34%, με τις Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με +1,57% και +1,01% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Titan, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ