Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 13:22

  Ελβετία: Αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

  Ελβετία: Αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 16 δισ. Ελβετικών φράγκων (17,40 δισ. Δολάρια) στο α΄ τρίμηνο του 2021, περί τα 6 δισ. Φράγκα περισσότερα από ό,τι στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

  "Η άνοδος αποδίδεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Πρώτον, το εμπόριο αγαθών κατέγραψε σημαντικά υψηλότερο πλεόνασμα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

  Δεύτερον, το πλεόνασμα δαπανών στο δευτερογενές εισόδημα, μειώθηκε εξαιτίας της μείωσης των δαπανών για απαιτήσεις από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες”, τόνισε η κεντρική τράπεζα.

  Η μείωση του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2021, οδήγησε σε μια αύξηση κατά 100 δισ. Φράγκα (σε τριμηνιαία βάση) της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της Ελβετία, στα 761 δισ. φράγκα.

  Τα αποθέματα περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 260 δισ. fράγκα, υπερβαίνοντας την αύξηση των υποχρεώσεων κατά 160 δισ. φράγκα.

  Το ασθενέστερο φράγκο έναντι του δολαρίου σημαίνει ότι η αξία των assets που κρατούνται σε δολάρια, είναι υψηλότερη όταν μεταφράζεται σε ελβετικό νόμισμα.

  "Και στις δύο πλευρές, η άνοδος αποδίδεται στις επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών - ιδιαίτερα προς το τέλος της περιόδου, το αμερικανικό δολάριο ήταν αρκετά υψηλότερο έναντι του ελβετικού φράγκου”, αναφέρει η SNB.

  "Αυτό είχε έναν ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο στην πλευρά των assets, εξαιτίας της υψηλής αναλογίας σε ξένα νομίσματα”, πρόσθεσε.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ