Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουν-2021 09:07

  A-quant: "Σημείο καμπής η προηγούμενη εβδομάδα για τις αγορές;"

  forex
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη για τα Επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ, έκρυβε τελικά κάποιες ανακοινώσεις που επηρέασαν σχεδόν όλες τις αγορές σε μεγάλο βαθμό. Τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα στο 0.25% αλλά η Fed εμφάνισε ως πολύ ισχυρή την πιθανότητα να αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στο 2023, ένα έτος πριν από αυτό που αναμενόταν. Η Νομισματική Πολιτική δεν μεταβλήθηκε αλλά η Fed αναβάθμισε τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις για ανεργία και ανάπτυξη μέσα στο 2021. Ο Jerome Powell δήλωσε πως το θέμα του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ (5% τον Μάιο), ίσως είναι τελικά πιο επικίνδυνο και επίμονο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν. Τέλος, ανακοινώθηκε πως αρχίζει να συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος της αγοράς ομολόγων το οποίο θα συνεπάγεται και το τέλος της χαλαρής πολιτικής αφού οι εμβολιασμοί και η κατάσταση της πανδημίας εξελίσσεται ικανοποιητικά. Οι παραπάνω ανακοινώσεις της Fed κυριάρχησαν ως γεγονότα στις περισσότερες αγορές: οι δείκτες μετοχών εμφάνισαν σημαντική διόρθωση, το δολάριο ενισχύθηκε αρκετά, ο χρυσός υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε σταθεροποιητικά. Τέλος, το Bitcoin υποχώρησε χωρίς να μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια ανάκαμψης των προηγουμένων εβδομάδων. 

  Οι ανακοινώσεις και τα νέα από τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες, σχεδόν αγνοήθηκαν από τις αγορές, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη Fed και στις ΗΠΑ που πιθανόν να αποτελέσουν προπομπό για τον υπόλοιπο κόσμο.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σαφώς πιο ήρεμη αλλά όχι αμελητέα σε σχέση με τα αναμενόμενα νέα και ανακοινώσεις: οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2021 και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών, την Πέμπτη υπάρχει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τη Νομισματική Πολιτική της και τον πληθωρισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο τα Επιτόκια και οι περισσότερες ισχυρές οικονομίες θα ανακοινώσουν τους δείκτες PMI.

  SP500

  Με σημαντική διόρθωση έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,141 μονάδες και απώλειες 2.20% περίπου. Οι αποφάσεις της Fed οπωσδήποτε επηρέασαν τον δείκτη αφού οι προοπτικές για πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, σημαίνει αντίληψη πως λιγότερο χρήμα θα κοπεί άρα και λιγότερο χρήμα θα κατευθυνθεί προς την αγορά μετοχών. O SP500, υποχώρησε αρκετά από τα υψηλά όλων των εποχών, στις 4,258 μονάδες και φυσικά αν πλησιάσει προς τις 4,000 μονάδες, ο κίνδυνος για μια πολύ μεγάλη διόρθωση ελλοχεύει. Υπάρχουν αναλυτές που προβλέπουν συνολική διόρθωση 10%-20% αλλά θα περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα μιας και αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν ομιλίες στελεχών της Fed κα συνεπώς ίσως μπει στο τραπέζι και νέα πληροφορία.

  DAX30

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,430 μονάδες, έχοντας απώλειες κοντά στο 1.70%. Ήταν μια έντονη υποχώρηση από τα υψηλά όλων των εποχών στις 15,780 μονάδες που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με την Παρασκευή να είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη πτώση. Tα futures του δείκτη άνοιξαν νωρίς αυτήν την εβδομάδα με πτωτικές τάσεις και συνεπώς δεν αποκλείεται η διόρθωση να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει εμφανής στήριξη μέχρι τις 15,000 που είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία του δείκτη.

  FTSE100

  Σημαντικές απώλειες υπέστη ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 6,945 μονάδες με διόρθωση που πλησίασε το 2%. Κοντά στο -1% κινούνται τα futures του δείκτη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα που σημαίνει ότι η πτωτική τάση συνεχίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Εκτός από το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τις αγορές μετοχών τις τελευταίες ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται και από την Ινδική μετάλλαξη της πανδημίας που θέτει σε αμφιβολία την επιστροφή στην κανονικότητα. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η απώλεια των 7,000 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται κάτω από τις 6,800 μονάδες.

  Χρυσός

  Συνέχισε πτωτικά ο χρυσός και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες αφού έκλεισε στα $1,764, έχοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Ο χρυσός κατρακύλησε αφού το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά (ας μην ξεχνάμε πως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια) και φυσικά επειδή η Fed δείχνει να σφίγγει τη Νομισματική Πολιτική της, νωρίτερα του αναμενομένου. Η τάση που έχει δημιουργηθεί είναι έντονα πτωτική: από τα $1,920 στα $1,764 (απώλειες πάνω από 8%) σε τρεις μόλις εβδομάδες αλλά ειδικά ο χρυσός έχει περισσότερες πιθανότητες ανάκαμψης, ειδικότερα αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι υψηλός (ο Jerome Powell δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο). Επίσης σημαντικό ρόλο στην πορεία του χρυσού παίζουν και οι αποδόσεις των ομολόγων, με πτωτική πορεία των αποδόσεων να συνεπάγεται τις περισσότερες φορές άνοδο στις τιμές του χρυσού.

  Πετρέλαιο

  Ακόμη μια ανοδική εβδομάδα πέρασε για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $71.35, έχοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 0.80%. To πετρέλαιο μεσοβδόμαδα είχε προσεγγίσει ακόμη και τα $73 αλλά ακολούθησε μια πτωτική πορεία, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Προς το παρόν δε φαίνεται να απειλούνται τα $70, με τις τιμές νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα να κινούνται και πάλι ανοδικά, πάνω από τα $71.50, με γνώμονα πάντα τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης, μετά την εποχή της πανδημίας. Το δολάριο και η πορεία του θα παίξουν σημαντικό ρόλο τις επόμενες μέρες στην εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου και σε περίπτωση που το αμερικανικό νόμισμα αρχίσει να εξασθενεί, τα $73 είναι ένα πιθανό σενάριο. Στην αντίθετη περίπτωση που το δολάριο συνεχίσει να είναι δυνατό, στο στόχαστρο των πωλητών θα μπουν τα $70.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD, που άνοιξε στο 1.2103 και έκλεισε στο 1.1860. Οι ανακοινώσεις της Fed που ενίσχυσαν το δολάριο επέδρασαν καταλυτικά στην ισοτιμία που δεν μπόρεσε να κρατήσει τις στηρίξεις της, ιδίως αυτήν του 1.20 και κατρακύλησε σε χαμηλά 2.5 μηνών. Τα οικονομικά αποτελέσματα στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία δεν ήταν αρνητικά αλλά υπάρχουν φόβοι πως η Ινδική μετάλλαξη δέλτα μπορεί να απειλήσει την επιστροφή στην κανονικότητα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η ισοτιμία στην παρούσα φάση εξαρτάται εν πολλοίς από το δολάριο, το οποίο αν συνεχίσει να ενισχύεται, μπορεί να φτάσει μέχρι την περιοχή του 1.17. Αντιθέτως, σε περίπτωση που το δολάριο αρχίσει να αποδυναμώνεται, σημαντικό ρόλο θα παίξει η τιμή – ορόσημο στο 1.20.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Με ισχυρή πτώση τέλειωσε η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, το οποίο άνοιξε στο 1.4099 και έκλεισε στο 1.3796, χάνοντας σχεδόν 300 pips. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για την ισοτιμία από τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού και το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά λόγω Fed αλλά και η στερλίνα αποδυναμώθηκε έστω κι αν είχε θετικές οικονομικές ανακοινώσεις, κυρίως λόγω των φόβων της Ινδικής μετάλλαξης και λόγω κάποιων προβλημάτων στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. σχετικά με το Brexit και τη συμφωνία για τη Βόρειο Ιρλανδία. Η πτώση του GBPUSD ήταν για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα και αν αυτό συνεχιστεί, η ισοτιμία μπορεί να πέσει κάτω από το 1.3665, φτάνοντας σε τιμές που έχουμε να δούμε από τις αρχές του έτους. Σε περίπτωση όμως αποδυνάμωσης του δολαρίου και αν ισχύσουν παράλληλα και τα αισιόδοξα σενάρια για τη βρετανική οικονομία, η ανάκτηση του 1.40 θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.63 και κλείσιμο στο 110.19. Η ισοτιμία μετά τη Fed, έφτασε μέχρι το 110.82 αλλά γρήγορα υποχώρησε παρά την ενίσχυση του δολαρίου γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με το αμερικανικό δεκαετές να πέφτει από το 1.59% στο 1.44%. Τα νέα της Ιαπωνίας είχαν θετικό πρόσημο μέσα στην εβδομάδα αλλά οι καθοριστικότεροι παράγοντες ήταν η πορεία του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων. Κρίσιμος παράγοντας για την περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας είναι η ανοδική διάσπαση της αντίστασης στο 111. 

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Συνέχισε πτωτικά το EURJPY για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση αφού άνοιξε στο 132.72 και έκλεισε στο 130.72. Οι αγορές μετοχών σημείωσαν σημαντική πτώση και έτσι το EURJPY που αποτελεί ένα από τα βαρόμετρα για τη διάθεση ρίσκου των επενδυτών, υποχώρησε κι αυτό. Η ισοτιμία βρίσκεται κοντά στη στήριξη του 130.65 και δεν αποκλείεται να αντιδράσει ανοδικά αλλά τυχόν συνέχιση της ενδυνάμωσης του δολαρίου θα εξασθενήσει το ευρώ και θα οδηγήσει την ισοτιμία προς το 130.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς ανοδικά αντέδρασε το EURGBP την εβδομάδα που μάς πέρασε, ανοίγοντας στο 0.8581 και κλείνοντας στο 0.8595. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει περισσότερες πιθανότητες να σφίξει τη Νομισματική Πολιτική της, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δήλωσε μόλις πριν μια εβδομάδα ότι θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, τότε ίσως η στερλίνα να ενισχυθεί έναντι του ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα δούμε το EURGBP να κατευθύνεται προς το 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Είχαμε πάνω από ένα χρόνο να δούμε τέτοια άνοδο για το USDCAD σε εβδομαδιαία βάση: άνοιγμα στο 1.2154 και κλείσιμο στο 1.2472, σχεδόν 320 pips υψηλότερα. Ο βασικότερος παράγοντας ενίσχυσης της ισοτιμίας ήταν το ισχυρό δολάριο μετά τη Fed αφού και οι αποφάσεις της Τράπεζας του Καναδά δεν προσέφεραν κάτι καινούργιο αλλά και ο αυξημένος πληθωρισμός του Καναδά και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αγνοήθηκαν από τις αγορές. Αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται, ο στόχος των αγοραστών είναι προφανώς το 1.25 και η αντίσταση του 1.2650, ειδάλλως σε πιθανή πτώση του δολαρίου και ακόμη περισσότερο σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η ισοτιμία θα επανέλθει στην πτωτική της τάση.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Με εκρηκτική άνοδο τέλειωσε την εβδομάδα το USDCHF, το οποίο άνοιξε στο 0.8979 και έκλεισε στο 0.9227, αγνοώντας σχεδόν πλήρως την αντίσταση ορόσημο στο 0.90. Η Ελβετία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο -0.75% και έτσι την παράσταση έκλεψε σχεδόν εξ ολοκλήρου το ισχυρό δολάριο. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η εικόνα, οι αγοραστές στοχεύουν στις αντιστάσεις του 0.93 και του 0.9475 αλλά τυχόν επιστροφή της ισοτιμίας κάτω από το 0.9160, θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος από την ανοδική δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σημαντικά πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7704 και έκλεισε στο 0.7477, κάτω ακόμη και από την τιμή ορόσημο στο 0.75. H Αυστραλία είχε εξαιρετικά νέα σε σχέση με την αγορά εργασίας της αφού η ανεργία υποχώρησε στο 5.1% το Μάιο, από 5.5% τον Απρίλιο αλλά αυτό δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τη μεγάλη πτώση της ισοτιμίας που οφείλεται στο πολύ ισχυρό δολάριο ΗΠΑ. Σε αυτό το γεγονός ασφαλώς συνέτεινε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αυστραλίας ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και αρά και τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε το AUDUSD σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ίσως και κάτω από το 0.74. Αν όμως το δολάριο ΗΠΑ σταματήσει την ανοδική του πορεία, μπορεί να δούμε την ισοτιμία να κατευθύνεται προς το 0.76. Νωρίς πάντως την τρέχουσα εβδομάδα, τα επιτόκια στην Κίνα έμειναν αμετάβλητα και οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία ανακοινώθηκαν αρκετά κάτω του αναμενομένου.

  Bitcoin

  Δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση το Bitcoin αφού την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στα $35,595, με απώλειες που προσέγγισαν το 9%. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα το Bitcoin συνεχίζει και κινείται έντονα πτωτικά, έχοντας χάσει και τα $34,000 αφού τα νέα από την Κίνα δεν είναι ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, οι κινεζικές αρχές ειδοποίησαν όσους κάνουν mining πως θα κόψουν την παροχή ενέργειας στις φάρμες που εξορύσσεται το Bitcoin στην επαρχία Sichuan μετά τις 20 Ιουνίου και πως η εξόρυξη θα πρέπει να παύσει μετά τις 25 Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη δείχνει να υπερκερνά και το πρόσφατο tweet του Elon Musk αλλά και την υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ. Κάτω από την πρώτη στήριξη στα $33,300, υπάρχει μια ισχυρότερη στα $31,000 και πλέον αυτές οι τιμές μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ