Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 22:22

  Κέρδη 1% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα

  ΙΕΑ: Η διεθνής ζήτηση για πετρέλαιο δεν αναμένεται να ενισχυθεί από την κυκλοφορία εμβολίου για μεγάλο μέρος του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, σβήνοντας μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν στη χθεινή συνεδρίαση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου στον απόηχο των εκτιμήσεων της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για δύο αυξήσεις των επιτοκίων εντός 2023 και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

  Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.  

  "Το πετρέλαιο προσπαθεί να συντονιστεί με το γεγονός ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αργά ή γρήγορα, και αυτό καθυστερεί την άνοδο της αγοράς μέχρι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η Fed", δήλωσε στη MarketWatch ο Phil Flynn, αναλυτής στο The Price Futures Group. "Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα περιοριστούν δραματικά τις επόμενες εβδομάδες".

  Οι traders πάντως συνέχισαν να παίρνουν ώθηση από τις προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση ενέργειας και έχουν στραμμένο το βλέμμα στις προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξέλιξη που εφόσον υλοποιηθεί θα ευξήσει την ποσότητα του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Πάντως, οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν τον Αύγουστο.

  Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου  πρόσθεσε την Παρασκευή 60 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση το WTI κέρδισε 1% και αυτό ήταν το 4ο σερί ανοδικό του πενθήμερο.

  Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0,5% ή 35 σεντς στα 73,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το brent σημείωσε άνοδο 1% στην εβδομάδα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ