Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 21:29

  "Βουτιά" 4,7% για τον χρυσό - Έχασε τα 1.800 δολάρια

  "Βουτιά" 4,7% για τον χρυσό - Έχασε τα 1.800 δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Βουτιά" σχεδόν 5% σημείωσε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια εντός 2021 και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου.

  To πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να φέρνει εγγύτερα το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων εκ μέρους της, προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%.

  "Το taper tantrum trade πλήττει τον χρυσό περισσότερο αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές ακόμη συνεδριάσεις", δήλωσε στη MarketWatch ο αναλυτης της Oanda, Edward Moya, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Fed έδωσε σήμα για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενόμενου.

  "Oι αξιωματούχοι της Fed που αναθεωρούν το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων έχουν φέρει ένα taper tantrum για την τιμή του χρυσού", δήλωσε στο ίδιο κλίμα ο Naeem Aslam, αναλυτής στην AvaTrade. "Για τους επενδυτές, το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης μη τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί και ο χρυσός έχει γίνει ένα λιγότερο ελκυστικό asset γι' αυτούς".

  Οι ανακοινώσεις της Fed έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, με εκείνη του αμερικανικού 2ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, στο 0,213%. Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης κατά 0,80 στο 91,86, σύμφωνα με τον δείκτη ICE DXY.

  Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 86,60 δολάρια ή σχεδόν 4,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.774,80 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τη FactSet.

  Μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει απώλειες άνω του 5% σε εβδομαδιαία βάση. 

  Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου διολίσθησε κατά 1,96 δολάρια ή 7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 25,86 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο για το ασήμι από τις 20 Απριλίου.

  Ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 4,7% σε σχεδόν 4,18 δολάρια ανά λίβρα, ενώ μέχρι στιγμής το μέταλλο καταγράφει απώλειες άνω του 8% σε εβδομαδιαία βάση. 

  Η πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 86,70 δολάρια ή 7,6% στα 1.055,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατρακύλησε κατά 324,60 δολάρια ή 11% στα 2.512,20 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020.
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ