Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 16:59

Απώλειες στη Wall μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Επιφυλακτικές κινήσεις και μεικτά πρόσημα στη Wall εν αναμονή της Fed

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:04

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, μετά τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς η FED αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος, ένω άφησε ενδείξης για επίσπευση του χρονοδιαγράμμτος αύξηση των επιτοκίων της.

Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει απώλειες 269 μονάδων (-0,79%). Ο S&P 500 υποχωρεί 0,61% μετά το υψηλό όλων των εποχών στην προηγούμενη συνεδρία. Ο τεχνολογικός Nasdaq διέγραψε τα αρχικά ήπια κέρδη του και διαπραγματεύεται 0,62% χαμηλότερα.

Και 11 επιμέρους κλάδοι του S&P 500 γύρισαν "στα κόκκινα", με τους τομείς των υπηρεσιών επικοινωνίας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να ηγούνται των απωλειών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αυξάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της για το ύψος του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι "παροδικές”.

Η νέα πρόβλεψη της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά νωρίτερα από ό,τι έδειξαν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες αυξήσεις το 2024.  Ειδικότερα, η πλειοψηφία των μελών της Fed φαίνεται να έδειξε προς δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεσμεύθηκαν και πάλι ότι θα διατηρήσουν προς το παρόν την τρέχουσα πολιτική στήριξης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάιο σε υψηλό 13 ετών στο 5%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 1,1% τον Μάιο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,7%.

Παράλληλα, οι τιμές εισαγωγών σκαρφάλωσαν 11,3% τους τελευταίους 12 μήνες που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 2011.

Προς το παρόν, πάντως, η Fed εμφανίζεται καθησυχαστική για τον πληθωρισμό, επικαλούμενη έκτακτους και παροδικούς παράγοντες για το ράλι των τιμών όπως οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου σήμερα έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 3,6% τον Μάιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,572 εκατ. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 1,517 εκατ. μονάδες από 1,569 εκατ. προηγουμένως.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,630 εκατ. μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Oracle ανακοίνωσε κέρδη 4,03 δισ. δολ. ή 1,37 δολ. ανά μετοχή με πωλήσεις ύψους 11,23 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Διαβάστε ακόμα για: