Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 13:58

  Ελέγχει τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο

  Ελέγχει τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο έχει καταφέρει να θέσει τις πιέσεις του το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, μετά το πρωινό -1%, καθώς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αγοραστές σε επιλεγμένους, αλλά δεικτοβαρείς, τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 916,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.223,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,13% στις 581,60 μονάδες.

  Αν και νωρίτερα ο γενικός δείκτης πλησίαζε τις 910 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 1%, η αντίδραση που εμφανίζουν επιλεγμένοι τίτλοι, έχουν θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις. Βέβαια, οι απώλειες που σημειώνει η πλειονότητα των μετοχών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην αγορά να επιβεβαιώσει εκ νέου τα επίπεδα των 920 μονάδων, ωστόσο το στοίχημα πλέον είναι να μείνει κοντά σε αυτό το κοντινό ορόσημο.

  Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις;

  Αν και η αγορά δείχνει αδύναμη να διασπάσει την τετράμηνη παραμονή της στα επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι ελαφρώς αισιόδοξα, όπως μάλιστα παρατήρησε και σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Είναι σημαντικό για το ΧΑ η ελληνική οικονομία να καταφέρει να κινηθεί με ανάπτυξη κοντά στο 4%, όπως εκτιμά πλέον το Γραφείο, καθώς θα επιταχύνει την επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα.

  Βέβαια, είναι και η έτερη άποψη, αυτή της Jefferies, η οποάι σε νέα της έκθεση, αν και αναγνωρίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ΧΑ, τονίζει ότι η πανδημία θα αφήσει ίσως μόνιμες "πληγές" σε οικονομία και επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης της ανάπτυξης της οικονομίας στα μεγέθη των ελληνικών εισηγημένων την οδηγούν έτσι να μειώσει ελαφρώς την κατά τα άλλα θετική της στάση για το Χ.Α, σε modestly bullish από bullish που ήταν εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

  Σε αυτή τη μικτή εικόνα της αγοράς και της οικονομίας αποδίδουν πολλοί αναλυτές και την αδυναμία του ΧΑ να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί προς τις 950 μονάδες, τον στόχο δηλαδή που θα σηματοδοτήσει και το ότι η Λ. Αθηνών άφησε πίσω της την πανδημική κρίση. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η αγορά είναι σαν να βρίσκεται σε "προθάλαμο" στον οποίο οσονούπω θα μάθει αν αναρρώνει... ή αν παραμείνει ασθενής του Covid 19.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Aegean σημειώνουν απώλειες 3,76% και 3,53% αντίστοιχα, με τη Eurobank να είναι στο -2,19% και τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Τέραν Ενεργειακή, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Titan, με τον Σαράντη να είναι στο +1,14% και τον Μυτιληναίο στο +3,07%. Χωρίς μεταβολή είναι ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ