Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 11:06

  Διολισθαίνει προς τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί τα μικρά του κέρδη το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στηρίξεις για να παραμείνει στη ζώνη των 920 μονάδων αναζητά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τη διεθνή αναμονή των αποφάσεων της Fed και να κινηθεί με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις, μερίσματα και γενικές συνελεύσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,64% στις 914,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.217,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,32% στις 580,48 μονάδες.

  Το stock picking που παρατηρείται αυτήν την εβδομάδα στο ΧΑ φαίνεται να έχει βαθύτερες αφορμές, εάν λάβει κανείς υπόψιν του ότι οι εισηγμένες που "τρέχουν" τις περιόδους μερισμάτων, αλλά και εμφανίζουν βιώσιμα σχέδια ανάπτυξης στις γενικές τους συνελεύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπουν και οι βραχυπρόθεσμες κατοχυρώσεις κερδών, οι οποίες μάλιστα "βαρύνουν" από χτες τον γενικό δείκτη, στερώντας, όπως όλα δείχνουν, ένα επίπεδο που δυσκολεύτηκε πολύ να κατακτήσει.

  Στο μεταξύ σήμερα, αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Aegean Airlines, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά εισέρχονται στο ταμπλό 18,75 εκατ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 90,167 εκατ. μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν στα 3,20 ευρώ.

  Η ώρα της κρίσης

  Τόσο η Ευρώπη, όσο και όλος ο κόσμος φυσικά, έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα του στις πιθανές αποφάσεις της Federal Reserve, όπου και θα φανεί εάν οι πληθωριστικές πιέσεις θα αντιμετωπιστούν ως παροδικό φαινόμενο ή θα σηματοδοτήσουν την μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση, αλλά και η δήλωση του επικεφαλής Τζ. Πάουελ, η οποία θα τεθεί στο μικροσκόπιο των μεγάλων κεφαλαίων για πιθανό σήμα αλλαγής της πολιτικής.

  Αν και το ΧΑ "διεκδικεί" ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη Λ. Αθηνών. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ΧΑ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo υποχωρεί κατά 4,52%, μετά και τα σχόλια του προέδρου της στη γενική συνέλευση της εταιρείας, με τις Aegean, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Titan, Σαράντης και Coca Cola, με τον Μυτιληναίο να σημειώνει άλμα 3,14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ