Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 13:53

  Περιορίζει τους πωλητές το Χρηματιστήριο

  Μάχες και… ισοπαλία στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους καθηλώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αρνητικά εδάφη σήμερα, χωρίς όμως οι πωλητές να δείχνουν διαθέσεις να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη διόρθωση χαμηλότερα των 920 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,07% στις 925,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.248,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,81% στις 595,21 μονάδες.

  Η αγορά έχει βρει τις στηρίξεις της κόντρα στις πιέσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς τίτλους σήμερα, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά το κλαδικό +6,62% της περασμένης εβδομάδας. Προς ώρας, οι πιέσεις φαίνεται να είναι ελεγχόμενες, με την αγορά να περιορίζει τους πωλητές σε ένα πεδίο που ούτως ή άλλως χρειαζόταν τις διορθωτικές κινήσεις.

  Επιστροφή στη συσσώρευση;

  Το μεγάλο ερώτημα της αγοράς είναι εάν το Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε νέα περίοδο συσσώρευσης, μετά το σπάσιμο της προηγούμενης, το οποίο μάλιστα είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης, με τη συμμετοχή περισσότερων τίτλων, καλές αποδόσεις και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Η απάντηση που διατυπώνεται από αρκετούς αναλυτές είναι ότι η πρόσφατη εκτόνωση έχει δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα εκδηλωθούν εάν δεν περάσει αυτή η πλούσια σε εξελίξεις εβδομάδα.

  Τα φρέσκα κεφάλαια που θα χρειαστεί να εισέλθουν στη Λ. Αθηνών προφανώς θα περιμένουν τις αποφάσεις, ή τις δηλώσεις από τη Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα, πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να τους αυξήσει τον κίνδυνο σε μια αναδυόμενη και ρηχή αγορά. Βέβαια, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μπορούν να ερμηνευτούν από τα "τρία στρατόπεδα" (αγοραστές, πωλητές, απόντες) κατά το δοκούν, ωστόσο όλοι συμφωνούν στη σπουδαιότητα του όγκου ως επιβεβαιωτή της τάσης στο Χρηματιστήριο.

  Η υπομονή επομένως είναι το μεγάλο όπλο με το οποίο πρέπει να θωρακιστούν οι long, καθώς όπως σχολιάζει σήμερα και η "αισιόδοξη" Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω ανόδου των αποτιμήσεων τους, καθώς ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση. Μάλιστα, τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, ο Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ είναι τα τρία μεγαλύτερα βαρίδια με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Πειραιώς, Φουρλής, Jumbo, ΟΤΕ, Titan, Εθνική και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα η Λάμδα σημειώνει κέρδη 1,77%, με τις Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola και ΔΕΗ να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και ο ΑΔΜΗΕ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ