Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 14:13

  Δοκιμάζει τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Συσσώρευση και επιλεκτικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:45

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να κινηθεί προς τις 910 μονάδες κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας τη στήριξη όλο και περισσότερων τίτλων του, ενώ έχει καταφέρει να απορροφήσει και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν τις πρώτες ώρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 910,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.211,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,21% στις 571,66 μονάδες.

  Με τον όγκο βέβαια να ξεπερνά τα 20 εκατ. τεμάχια μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, μαζί με τα πακέτα του Titan, τα μηνύματα που δίνει η αγορά δεν είναι άλλα από αυτά της συσσώρευσης και της αναμονής. Μετά από άνοδο σχεδόν 50 μονάδων από τα χαμηλά της 21ης Μαΐου, το ΧΑ χρειάζεται νέα καύσιμα για να συνεχίσει στην πρώτη δοκιμασία των 908-910 μονάδων πριν ξαναπιάσει τα υψηλά έτους. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα ακόμη pullback, το πέμπτο μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα επιβεβαιώσει τη διάθεση της συσσώρευσης εωσότου εμφανιστούν πιο ισχυροί καταλύτες.

  Θετικό το περιβάλλον… απρόθυμοι οι αγοραστές

  Όπως έχουν σχολιάσει οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, το περιβάλλον για τα ελληνικά assets παραμένει θετικό, όπως άλλωστε δείχνει και η τελευταία κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε reopening του 10ετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2031 το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους. Εάν οι συνθήκες δεν ήταν θετικές, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα προχωρούσε στην κίνηση, δεδομένου ότι η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ισχυρή.

  Ωστόσο, αυτό που λείπει στο να αποτυπωθεί αυτό το κλίμα στη Λ. Αθηνών είναι οι εξελίξεις που τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες και οι οποίες και θα απορροφήσουν σημαντικά κεφάλαια, ώστε να αντιμετωπίσουν την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων, και τα σχέδια μετασχηματισμού και εκκαθάρισης είναι φιλόδοξα. Μακροπρόθεσμα, οι προσδοκίες είναι θετικές, εντούτοις τα φιλόδοξα σχέδια σε ένα εύθραυστο ακόμη μακροοικονομικό περιβάλλον αναστέλλουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν φρέσκα κεφάλαια στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

  Σε αυτό το πλαίσιο τα μηνύματα που θα δώσουν οι εισηγμένες στο roadshow της ΕΧΑΕ αυτήν την εβδομάδα (8-12 Ιουνίου) θα είναι σημαντικά. Εκεί θα επιβεβαιωθεί και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ενώ δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για μια αγορά που υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές και αναδυόμενες. Άλλωστε, ήδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν στα χέρια τους την πορεία του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ οι πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις δεν λείπουν από μια οικονομία που βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης επανεκκίνησης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχει πάρει προβάδισμα με το +2,34% που καταγράφει, με την Jumbo να την ακολουθεί με +2,15%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Φουρλής, Σαράντης, Titan, Πειραιώς και Εθνική.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Aegean είναι αμετάβλητη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ