Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 10:38

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές με φόντο τα στοιχεία για ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη (upd)

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές με φόντο τα στοιχεία για ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.11

  Νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων επικρατούν στις ευρωαγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση στην ευρωζώνη για το α' τρίμηνο, ενώ παραμένουν παράλληλα στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,36% στις 455,20 μονάδες και ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κερδίζει 0,33%.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,48% και ο γαλλικός CAC-40 προσθέτει 0,32%.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 χάνει 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,08%.

  Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

  Η Eurostat τόνισε πως το ΑΕΠ στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια βάση.

  Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηνιαία συρρίκνωση 0,6% και ετήσια 1,8%.

  Η Ιταλία αναπτύχθηκε οριακά, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση, ενώ η Γαλλία εμφάνισε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης έναντι εκτίμησης για αύξηση.

  Η Eurostat τόνισε πως η αύξηση των αποθεμάτων πρόσθεσε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο συνολικό μέγεθος τριμήνου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και οι επενδύσεις και το εμπόριο πρόσθεσαν 0,1 μονάδες ο κάθε ένας κλάδος.

  Η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αφαίρεσε 1,2 μονάδες από το ΑΕΠ και οι κυβερνητικές δαπάνες ήταν ουδέτερες.

  Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% έρχεται μετά από την ύφεση κατά 0,6% στους τρεις προηγούμενους μήνες, που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στην δεύτερη τεχνική ύφεση από την αρχή της πανδημίας.

  Η Eurostat ανακοίνωσε ακόμη ότι η απασχόληση μειώθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, και 1,8% σε ετήσια βάση.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στις ΗΠΑ για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο. Το άλμα των τιμών τον Απρίλιο αναζωπύρωσε τους φόβους για ένα ράλι του πληθωρισμού που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Federal Reserve να αποσύρει νωρίτερα από το αναμενόμενο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Δείκτης θα σημειώσει ετήσια αύξηση 4,7% τον Μάιο, σύμφωνα με τη Dow Jones.

  Πίσω στην Ευρώπη, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4%

  Νωρίτερα, αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ α' τριμήνου της Ιαπωνίας.

  Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 3,9% το α' τρίμηνο, σε μια βελτίωση από την αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση 5,1% και χαμηλότερα από τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 4,8%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ