Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 13:46

  Συντήρηση δυνάμεων και επιπέδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Συντήρηση δυνάμεων και επιπέδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά με μικρά κέρδη κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να προσεγγίσει τις 910 μονάδες, τα βαρίδια που έχει σήμερα από αρκετούς τίτλους του δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη κίνηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,31% στις 904,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.193,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,08% στις 562,38 μονάδες.

   

  Ο μικρός ανοδικός απολογισμός των επτά ανοδικών συνεδριάσεων στις τελευταίες δέκα, δηλαδή από τις 21 Μαΐου, όταν και έφτασε στις 852 μονάδες, δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, παρά μόνο κάποιες επιλεκτικές πιέσεις που αντισταθμίζονται από επίσης επιλεκτικές τοποθετήσεις. Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακές πηγές και την πλάγια ανοδική κίνηση της αγοράς, ο απολογισμός της οποίας δεν φτάνει το 4%.

  Εν αναμονή του Ταμείου Ανάκαμψης

  Παρά το γεγονός ότι το ΧΑ έχει ρίξει ρυθμούς, η αισιοδοξία στην αγορά δεν λείπει. Όπως σχολιάζει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, η αισιοδοξία αυτή τροφοδοτείται από την αναπτυξιακή "βόμβα" του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από καταβολής του ελληνικού κράτους, ξεπερνώντας σε απόλυτα νούμερα αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την ισχυρότατη οικονομική ανάταση, που έρχεται το 2022, με τη κυβέρνηση να σχεδιάζει να ρίξει ως και 10 δισ. ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

  Το γεγονός ότι το spread μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ πέφτοντας στις 98 μονάδες βάσης (!) αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική μείωση του ρίσκου Ελλάδα στα "μάτια" των επενδυτών. Το επερχόμενο "investment grade" από τους οίκους αξιολόγησης. Την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από "αναπτυσσόμενη" σε "αναπτυγμένη". Και φυσικά οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις που έρχονται από τα θεμελιώδη στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2021 για τους ομίλους που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη 5ετία, προσθέτει ο ίδιος.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ σημειώνουν κέρδη 1,87% και 1,13% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Jubo, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής χάνει 1,12%, με τις Eurobank, Μυτιληναίος, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Titan, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ, η Aegean και η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ