Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Ιουν-2021 12:00

  Αγορές: Γιατί απομακρύνεται το σενάριο της διόρθωσης

  Αγορές: Γιατί απομακρύνεται το σενάριο της διόρθωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το γνωστό "ρητό" των αγορών "Sell in May" κάθε άλλο παρά ίσχυσε αυτήν τη χρονιά, αφού η άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών συνεχίστηκε... απτόητη, με την Ευρώπη μάλιστα να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το συμπέρασμα είναι πως οι επενδυτές όχι απλώς δεν πούλησαν τον Μάιο, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν με... μανία.

  Το άνοιγμα των οικονομιών, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η επιστροφή του τουρισμού κρατούν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε ένα πιο ευμετάβλητο περιβάλλον, με τη σκιά του πληθωρισμού να συνεχίζει να καλύπτει τις αγορές.

  Αν και το κυνήγι των αποδόσεων μπορεί να γίνει πιο δύσκολο το επόμενο διάστημα, μετά και το ράλι των προηγούμενων μηνών αλλά και το... "ξεθώριασμα" του recovery trade, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των funds δεν βλέπει κίνδυνο ισχυρής διόρθωσης και εκτιμά ότι οι αγορές θα κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα στα τέλη του 2021 αλλά και του 2022.

  Σε αυτό το σκηνικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο περνά μια τάση συσσώρευσης και... περισυλλογής, έχει όλα τα εχέγγυα να ακολουθήσει τη διεθνή τάση, ειδικά εν όψει και τις εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων το επόμενο διάστημα.

  Τι βλέπουν 335 fund managers και αναλυτές

  Σε δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του Reuters στο περιβάλλον 335 fund managers, στρατηγικών αναλυτών και επικεφαλής επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, η αισιοδοξία για τις προοπτικές των μετοχών ήταν ξεκάθαρη, παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν στον δρόμο των αγορών στη συνέχεια.

  Στην πρώτη δημοσκόπηση, που αφορά τις προοπτικές του βραχυπρόθεσμου διαστήματος και στην οποία συμμετείχαν 35 funds, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο διόρθωσης των παγκόσμιων αγορών κατά τους επόμενους τρεις μήνες το 57% των διαχειριστών κεφαλαίων δήλωσε ότι είναι απίθανο. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η δυναμική απόδοσης των μετοχών είναι ανοδική σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους", δήλωσε ο Craig Hoyda, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments. "Ωστόσο, καθώς ο επενδυτικός κύκλος ωριμάζει, οι αποτιμήσεις αυξάνονται και η ψυχολογία βελτιώνεται, οι προοπτικές για αποδόσεις θα μειωθούν σταδιακά", πρόσθεσε.

  "Πολλοί από τους παράγοντες που υποστηρίζουν τα risk assets είναι και θα παραμείνουν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του (ευρωπαϊκού) καλοκαιριού. Το άνοιγμα των οικονομιών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη των κερδών", σημείωσε από την πλευρά της η επενδυτική ομάδα της Generali Investments Partners. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, "γνωρίζουμε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις πιθανές επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική. Έτσι, είναι πιθανό αυτοί οι παράγοντες να προκαλέσουν κάποια μεταβλητότητα και πιθανώς επιτάχυνση της στροφής των επενδυτών προς τις αγορές, τις μετοχές και τους κλάδους "αξίας” έναντι εκείνων της "ανάπτυξης”".

  Ανάλογες ήταν και οι απόψεις 300 στρατηγικών αναλυτών σε ξεχωριστή δημοσκόπηση που αφορούσε την πορεία των αγορών για το σύνολο του 2021 αλλά και το 2022, σύμφωνα με τις οποίες οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αν και με πιο μέτριες αποδόσεις, με τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση να θεωρείται σχεδόν απίθανη.

  Οι παγκόσμιες μετοχές, όπως επεσήμαναν, θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και της ανάκαμψης της κερδοφορίας, αλλά οποιαδήποτε επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μετριάσει αυτόν τον ενθουσιασμό.

  Η δημοσκόπηση έδειξε πως οι 17 βασικές χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να σημειώσουν κέρδη, με τις αποδόσεις τους σε ετήσιο επίπεδο στα τέλη της χρονιάς να κινούνται σε διψήφια ποσοστά.

  "Όσον αφορά την αξιολόγηση του περιβάλλοντος των αγορών, προτιμούμε να επιλέξουμε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για την εξισορρόπηση των ευκαιριών, καθώς περιμένουμε οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και οι μετοχές να κινηθούν υψηλότερα", σημείωσε ο Ehiwario Efeyini, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of America. "Όσον αφορά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, είμαστε πιο κοντά στα μέσα του κύκλου και η ανάπτυξη αυτήν τη στιγμή αναβοσβήνει έντονο "πράσινο” και εκπλήσσει περισσότερο από το αναμενόμενο", όπως πρόσθεσε.

  Συνολικά εννέα δείκτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, συμπεριλαμβανομένου του S&P 500 − ο οποίος έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν 12% φέτος και προβλέπεται να αυξηθεί 2,5% περαιτέρω και σε νέα ιστορικά υψηλά έως τα τέλη του 2021.

  "Υπάρχουν ακόμη λίγα καύσιμα στη δεξαμενή για το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ", δήλωσε ο Sameer Samana, στρατηγικός αναλυτής στη Wells Fargo Investment Institute. "Οι προοπτικές κερδών θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι αναμενόταν, ακόμα και πριν από λίγους μήνες".

  Σε ερώτηση σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα, πάνω από τα τρία τέταρτα των αναλυτών ανέφεραν ότι οι αγορές μετοχών που καλύπτουν χρειάζεται να κερδίσουν τουλάχιστον άλλο ένα 5% για να αρχίσουν να μοιάζουν ακριβές, με τους μισούς μάλιστα από αυτούς να υποστηρίζουν ότι μια αύξηση του 15% ή περισσότερο απαιτείται για κάτι τέτοιο. Επίσης, το 60% δήλωσε ότι μια σημαντική διόρθωση κατά τους επόμενους τρεις μήνες, και εντός του καλοκαιριού δηλαδή, ήταν απίθανη.

  BofA: Τρεις λόγοι για περαιτέρω άνοδο

  Η κορύφωση του κύκλου πλησιάζει, όμως είναι νωρίς ακόμη για να πάρουν οι επενδυτές αμυντικές θέσεις, σημειώνει η BofA σε νέα έκθεσή της, όπου βλέπει τρεις πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Όπως εκτιμά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα αγγίξει τις 460 μονάδες έως τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 5%.

  Το momentum της αμερικανικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τον αμερικανικό δείκτη PMI να φτάνει τον Μάιο στο ιστορικό υψηλό του 67, επίπεδα τα οποία υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ κινείται στο 11%, δηλαδή υψηλότερα από το 10% που περιμένει η BofA για το β’ τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το momentum της αμερικανικής οικονομίας κορυφώνει τώρα ή πρόκειται να κορυφώσει σύντομα και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις αγορές. Γιατί, όπως εξηγεί, η καλύτερη στιγμή για να είναι θετικός κάποιος για τις μετοχές είναι όταν το momentum είναι στα χαμηλά και οι δείκτες PMI αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως συνέβη το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ η καλύτερη στιγμή για να γίνεται κάποιος bearish είναι όταν οι PMIs είναι ψηλά και αρχίζουν να πέφτουν. Έτσι, αν και η κορύφωση του κύκλου δεν απέχει πολύ, η BofA εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει κάποιος αμυντικός προς τις μετοχές, για τρεις λόγους:

  1. Το τρέχον πολύ ισχυρό momentum της ανάπτυξης δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη. H BofA εκτιμά ότι ο αμερικανικός PMI θα κινηθεί στο 65 τον Ιούνιο και ο παγκόσμιος PMI θα κορυφωθεί στο 59 τον Αύγουστο. Αυτοί οι δείκτες θα "δικαιολογούσαν" περαιτέρω υπεραπόδοση για τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις ευρωπαϊκές κυκλικές εταιρείες, όπως είναι τα είδη πολυτελείας και τα υλικά κατασκευών, καθώς και περαιτέρω υποαπόδοση για τις αμυντικές μετοχές.

  2. Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται κατά τους επόμενους μήνες. Στο επίπεδο του 58 είναι χαμηλός σε σχέση με τις ΗΠΑ και η BofA βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου έως τα ιστορικά υψηλά του 62 τον Αύγουστο, με την πιθανότητα για υψηλότερα επίπεδα να είναι ισχυρή, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου για ανάπτυξη 8% στην περιοχή στο γ’ τρίμηνο, αυτό υποδηλώνει έναν υψηλότερο PMI, στο 65. Με βάση τα παραπάνω, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει περιθώρια ανόδου τουλάχιστον 5% έως τις 460 μονάδες τον Αύγουστο, με κάθε 3 επιπλέον μονάδες στον PMI να προσθέτουν 5% στη δίκαιη αποτίμηση της ευρωπαϊκής αγοράς.

  3.Οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, "χτυπώντας" τις αμυντικές μετοχές. Το βασικό σενάριο της BofA για υψηλή ανάπτυξη, αυξημένο πληθωρισμό και η στροφή από τη νομισματική στη δημοσιονομική χαλάρωση και το κλείσιμο του παραγωγικού χάσματος στις ΗΠΑ υποδηλώνουν περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης τούς επόμενους μήνες. Αυτό θα σημαίνει περαιτέρω υποαπόδοση 10% στους αμυντικούς κλάδους, υποδηλώνοντας ότι το να "γυρίσει" κάποιος πολύ νωρίς σε αμυντικές θέσεις θα μπορούσε να ενέχει ρίσκο. Επίσης αναμένεται 15% περαιτέρω υπεραπόδοση των κυκλικών έναντι των αμυντικών μετοχών, και των μετοχών "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης", κατά το τρίτο τρίμηνο.

  Χ.Α. − Η στάση αναμονής, οι προσδοκίες και το roadshow-ορόσημο

  Στάση αναμονής και συσσώρευσης κρατά το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης, κάτι που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως "λογικό" δεδομένων και των εξελίξεων που εκτυλίσσονται στο επιχειρηματικό αλλά και το οικονομικό μέτωπο, ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν θετικές, με σημείο αναφοράς βραχυπρόθεσμα να αποτελεί και το roadshow της επόμενης εβδομάδας, το οποίο εμφανίζει την ιστορικά μεγαλύτερη συμμετοχή εισηγμένων.

  Το τετραήμερο 10th Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ξεκινά στις 8 Ιουνίου, με το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών να είναι υψηλό και να εστιάζεται τόσο στις τράπεζες όσο και σε πολλά blue chips. Έτσι, θα φανεί εάν το recovery trade, που έχει χαρακτηριστεί η Ελλάδα, αναμένεται να πάρει... σάρκα και οστά και στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων funds. Σημειώνεται πως συνολικά συμμετέχουν 33 όμιλοι, οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Holdings, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Titan και Βιοχάλκο.

  Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα, ειδικότερα στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει ευνοϊκό. Σε μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το λιανεμπόριο ή τα διυλιστήρια. H Goldman Sachs σε έκθεσή της τόνισε, μάλιστα, ότι ο κλάδος των διυλιστηρίων στην περιοχή της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το επόμενο trade του "ανοίγματος" της οικονομίας −λόγω και της σημαντικής ανάκαμψης που αναμένεται στα περιθώρια διύλισης– και τοποθέτησε τις Motor Oil και ΕΛΠΕ στο "καλάθι" των νικητών. Για τη Motor Oil έδωσε σύσταση "αγοράς" και τιμή-στόχο τα 17 ευρώ, ενώ ξεκίνησε την κάλυψη των ΕΛΠΕ με "ουδέτερη" σύσταση και τιμή-στόχο τα 7 ευρώ, εκτιμώντας πως οι μερισματικές τους αποδόσεις θα κινηθούν το 2021-2022 στο 8% και στο 7%, αντίστοιχα, σε μέσο όρο.

  Πάντως, όπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Service, η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μετά και την υπεραπόδοση (+15% από την 1η Νοεμβρίου 2020) έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών που έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. "Παραμένουμε από την πλευρά των αγοραστών σε πιθανές αδυναμίες τίτλων κατά περίπτωση", όπως τονίζει.

  Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων αποτυπώνουν με σαφήνεια την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία, ενώ η ατμόσφαιρα προσδοκιών για εξαγγελίες νέων ΑΜΚ (τρέχει ήδη η Aegean, ακολουθεί η Alpha Bank και ο Ελλάκτωρ) επηρεάζει σημαντικό αριθμό μετόχων, ακόμα και εκείνων που επισήμως διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες του Γενικού Δείκτη για επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων αποτυγχάνουν, μεταφέροντας το μήνυμα ότι θα χρειαστούν πρόσθετες δυνάμεις. Θα απαιτηθεί, επομένως, εύλογος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ και να χωνευτεί η προσφορά νέων τίτλων με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Αυτή, όπως προσθέτει ο κ. Τζάνας, είναι μια διαδικασία που συνυφαίνεται με τη γενικότερη ανακατάταξη που συντελείται στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, εξελίξεις που θα οδηγήσουν σύντομα στην αλλαγή σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν όψει και των ροών των ευρωπαϊκών κονδυλίων που σύντομα θα αρχίσουν να εκταμιεύονται για την ελληνική οικονομία, σηματοδοτώντας την έναρξη της πολυετούς περιόδου ανάπτυξης.

  Όπως σχολιάζει και ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, σε μια συγκυρία στην οποία τρέχει ο χρόνος για τη δεύτερη σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο, οι αναταράξεις των πρώτων εντυπώσεων έχουν πλήρως εξομαλυνθεί και η αγορά έχει επιστρέψει σε αυτό που πρέπει να κάνει: Να αποτιμά αποτελεσματικά τα νέα των επιχειρήσεων και να έχει το κατάλληλο βάθος για να προσελκύει κεφάλαια σημαντικού ειδικού βάρους.

  H μεσοπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει θετική, όσο υποστηρίζεται από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος και της αισιοδοξίας που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα, αφού διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, συνυπολογίζοντας την επίδραση του πολυαναμενόμενου τεράστιου πακέτου ανασυγκρότησης, όπως προσθέτει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ