Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 16:58

  "Αναταράξεις" στην Wall παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

  "Αναταράξεις" στην Wall παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.46

  Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εν μέσω έντονων κινήσεων κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "χάνει" 19,60 μονάδες ή 0,06%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 14,25 μονάδες ή 0,34% και τον τεχνολογικό Nasdaq να "χάνει" 128,17 μονάδες ή 0,94%.

  Ο S&P 500 απέχει περί το 1% από τα ιστορικά υψηλά του, τα οποία πέτυχε μέσα στον Μάιο, ωστόσο έχει "κολλήσει" στα συγκεκριμένα επίπεδα εδώ και περόπου δύο εβδομάδες. Ο δείκτης έχει κερδίσει από τις αρχές του 2021 περί το 11%.

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τον Μάιο καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να ενισχύει την ζήτηση για υπηρεσίες και αγαθά.

  Η πορεία της απασχόλησης βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve. Στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι μαζί με τη σταθερότητα των τιμών να διασφαλίζει και τη "μέγιστη" απασχόληση.

  Από το "μέτωπο" της πανδημίας, ο μέσος όρος επτά ημερών για τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ εμφανίζει βουτιά 46% από πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι New York Times. Ο μέσος όρος για τις νοσηλείες έχει υποχωρήσει 22% και για τους θανάτους κατά 35%, καθώς συνεχίζονται στη χώρα οι μαζικοί εμβολιασμοί.

  Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν πλήρως εμβολιαστεί φτάνει πλέον τα 136 εκατ. άτομα, το 41% του πληθυσμού.

  Οι μετοχές που εξαρτώνται περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας κινούνται πτωτικά, με εκείνες των Marriott, Carnival και Gap να υφίστανται απώλειες.

  Η μετοχή της General Motors ενισχύεται κατά 3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του 2021 αναμένονται σημαντικά καλύτερα σε σχέση με το guidance της.

  Η AMC Entertainment, η οποία έχει βρεθεί από τις αρχές του έτους μαζί με την GameStop και άλλες εταιρείες στο επίκεντρο της "φρενίτιδας Reddit", ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πωλήσει 11,5 εκατ. ίδιες μετοχές της, οδηγώντας τη μετοχή της, που έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό ράλι το τελευταίο διάστημα, σε άμεση καταβύθιση έως και 33%.

  Λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει ήδη στην πώληση, συγκεντρώνοντας 587,4 εκατ. δολ. Η πώληση έγινε περίπου στα 50,85 δολ. ανά μετοχή, με την τελευταία να ανατρέπει την μέχρι εκείνη τη στιγμή βουτιά της και πλέον να κερδίζει 4%.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσφέρθηκε να ακυρώσει την πρόταση για αύξηση εταιρικού φόρου κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με Ρεπουμπλικάνους για το πακέτο υποδομών, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του ζητήματος, σε μια σημαντική παραχώρηση από τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.

  Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν προσφέρθηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο για αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών έως και 28% και πρότεινε να οριστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15%, δήλωσαν οι πηγές. Η νέα πρόταση του Μπάιντεν, που κοστολογείται σε 1,7 τρισ. δολάρια, θα επέτρεπε να επαναχρησιμοποιηθούν περίπου 75 δισ. δολάρια από τα αδιάθετα κονδύλια του πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από την εντατικοποίηση της επιβολής του νόμου θα αποφέρουν 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα για να συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια και θα επιβάλει ένα νέο τέλος για τα χιλιόμετρα που διανύουν τα φορτηγά που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

  Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε δαπάνες για το πρόγραμμα υποδομών ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων, ανέφερε η μια πηγή στο Reuters.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Dow, Procter & Gamble, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Salesforce, Boeing.

  Μάκρο

  Ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 978.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του ADP Research Institute. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 650.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο.

  Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 654.000 θέσεις από 742.000 προηγουμένως. 

  Παράλληλα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 20.000 στις 385.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου. Αυτή είναι η πέμπτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης των επιδομάτων που υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας. 

  Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει την έκθεση του για την πορεία της απασχόλησης τον Μάιο, με τους αναλυτές να περιμένουν περίπου 650.000 θέσεις εργασίας μετά την απογοητευτική αύξηση του Απριλίου κατά 266.000 θέσεις εργασίας.

  Ανάπτυξη-ρεκόρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας έδειξαν εξάλλου για τον Μάιο δύο διαφορετικές εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 70,4 μονάδες τον Μάιο από 64,7 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 70,1 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση στην ιστορία της έρευνας, με τον ρυθμό της επέκτασης να ενισχύεται για πέμπτο διαδοχικό μήνα. 

  Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 68,7 μονάδες τον Μάιο από 63,5 μονάδες τον Απρίλιο, επίσης το υψηλότερο στην ιστορία της έρευνας.

  "Η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα τον Μάιο, με την παραγωγή στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών να ξεπερνά όλα τα προηγούμενα ρεκόρ με εντυπωσιακό περιθώριο", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. "Η στενή σχέση των δεικτών PMI με το ΑΕΠ σημαίνει ότι η οικονομία φαίνεται να οδεύει για ισχυρή - ενδεχομένως διψήφια - ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο", πρόσθεσε. 

  Ιστορικό υψηλό έδειξε και μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο, με τον μη-μεταποιητικό δείκτης της δραστηριότητας να σκαρφαλώνει στις 64 μονάδες τον Μάιο, από 62,7 μονάδες τον Απρίλιο.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 63,0 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ