Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 14:08

  Παραμένουν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Παραμένουν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρό προβάδισμα έχουν πάρει αυτήν την ώρα οι πωλητές στο χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας μάλιστα αρνητικές επιρροές από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται σε ένα σενάριο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,79% στις 892,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,29% στις 546,48 μονάδες.

  Εστίαση στην ΕΚΤ

  Αν και η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμη βρει τους ρυθμούς της και το φάσμα ενός ακόμη κύματος της πανδημίας είναι ορατό, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δίνουν θετικά σήματα και αυτό... δεν είναι πάντα καλό.

  Αυτό είναι το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι σταδιακά ο κόσμος των αγορών θα πρέπει να ενσωματώνει στα σενάριά του το ενδεχόμενο να αλλάξει το μείγμα της νομισματικής πολιτικής, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός. 

  Η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού πιθανόν να αναγκάσει την ΕΚΤ να εξετάσει στις 10 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου, το ενδεχόμενο να μειώσει την ένταση του προγράμματος PEPP, των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

  Το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, το οποίο είναι και "υπεύθυνο" για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

  Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρκετούς λόγους για να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (το ελληνικό spread είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008), σαφώς θα υπάρξει κάποια ανοδική προσαρμογή σε περίπτωση κάποιας σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ.

  Και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του προϋπολογισμού λόγω της πανδημίας.

  Αυτό επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές που αποδίδουν μάλιστα εκεί και την καθήλωση, μέχρι νεοτέρας, της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο δίμηνο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,20% της Εθνικής είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στην αγορά, όπως και η άνω του 1% πτώση σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΧΑΕ, Πειριαώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, με τον Titan να είναι αμετάβλητος. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή και η Aegean. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ