Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 11:43

  Η Citi σορτάρει την τουρκική λίρα, η HSBC βλέπει περαιτέρω βουτιά, σε φυγή οι επενδυτές

  Η Citi σορτάρει την τουρκική λίρα, η HSBC βλέπει περαιτέρω βουτιά, σε φυγή οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η βύθιση της τουρκικής λίρας δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, με τις εκκλήσεις Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και την έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας να οδηγούν τους επενδυτές σε φυγή. Σε νέες τους εκθέσεις, η Citi σημειώνει ότι σορτάρει την τουρκική λίρα και η HSBC επισημαίνει πως το νόμισμα θα συνεχίσει τη διολίσθηση του τόσο φέτος όσο και το 2022.

  Πιο αναλυτικά, η Citigroup τονίζει πως αναμένει περαιτέρω sell-off στην τουρκική λίρα και συστήνει long θέσεις στο δολάριο έναντι του τουρκικού νομίσματος. Σε σημερινή της έκθεση η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι παρά τις απώλειες που έχει υποστεί το νόμισμα το οποίο βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά, οι κίνδυνοι για ένα νέο γύρο sell-off είναι υψηλοί.

  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό και γρήγορη εξάντληση της προσφοράς ξένου συναλλάγματος είναι υψηλοί, εν μέρει λόγω των ακριβότερων εισαγωγών και της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας να πουλά δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

  Όπως εξηγεί η Citi, είναι πιθανό η τουρκική λίρα να αντιμετωπίσει περαιτέρω απώλειες λόγω: 1) της εκτιμώμενης ανοδικής έκπληξης στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού και 2) της ανισορροπίας στην εγχώρια προσφορά δολαρίων ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο (λόγω της σημαντικής αύξησης των πληρωμών υποχρεώσεων συναλλάγματος). Συνεπώς, η αμερικανική τράπεζα προχωρά σε αύξηση κατά 100% των long θέσεων στο δολάριο έναντι της τουρκικής λίρας στο χαρτοφυλάκιό της, και στο 2% από 1% πριν. 

  Περαιτέρω πτώση στην τουρκική λίρα βλέπει και η HSBC. Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, το μοντέλο υπολογισμού της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας υποδηλώνει ότι το τουρκικό νόμισμα είναι επί του παρόντος σημαντικά υποτιμημένο. Το μοντέλο της δείχνει ότι η ισοτιμία δολαρίου-λίρας έχει αποκλίνει περίπου 20% από το εύρος εύλογης αξίας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2020 και τον Αύγουστο του 2018, η απόκλιση έναντι της εκτίμησης της εύλογης αξίας ήταν κοντά στο 30% και το 40%, αντίστοιχα.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η HSBC, παρά τα παραπάνω, η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας μπορεί να αποκλίνει περισσότερο από το εύρος της εύλογης αξίας της, εάν, όπως αναμένουν και οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η τουρκική κεντρική τράπεζα (CBRT) ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

  Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, η CBRT δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι το επιτόκιο πολιτικής σε πραγματικούς όρους θα παραμείνει σε θετικό έδαφος αλλά δεν έχει παράσχει κανένα guidance σχετικά με το ποιο θεωρεί το κατάλληλο επίπεδο. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ισχυρίστηκε ότι το επίπεδο του πραγματικού επιτοκίου θα καθοριζόταν από διαφορετικές μεταβλητές και μία από αυτές θα ήταν το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων σε άλλες χώρες στις Αναδυόμενές Αγορές. Αυτό το σημείο, όπως επισημαίνει η HSBC, είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική λίρα. Επί του παρόντος, η Τουρκία προσφέρει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στην περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών. Ωστόσο, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες της περιοχής αυτής έχουν πραγματικά επιτόκια πολιτικής σε αρνητικά επίπεδα ή πλησιάζουν το μηδέν. Επομένως, η ευθυγράμμιση του πραγματικού επιτοκίου πολιτικής της Τουρκίας με άλλα επιτόκια στις Αναδυόμενες Αγορές θα σήμαινε πολύ χαμηλότερο ονομαστικό επιτόκιο πολιτικής τους επόμενους μήνες.

  Η HSBC Economics προβλέπει ταχεία συρρίκνωση του πραγματικού επιτοκίου πολιτικής. Με βάση τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, το πραγματικό επιτόκιο πολιτικής θα βρεθεί κοντά στο μηδέν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μια τέτοια πτώση του πραγματικού επιτοκίου πολιτικής θα ήταν αρνητική για την τουρκική λίρα, κατά την άποψή της. Επομένως, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ισοτιμία δολαρίου/λίρας στο 8,65 έως το τέλος του έτους από 7,50 πριν, ενώ προβλέπει περαιτέρω πιέσεις στην τουρκική λίρα και το 2022. 

  βνμω

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ