Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 07:35

  SEC: 1 δισ. λόγοι να γίνεις μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος

  SEC: 1 δισ. λόγοι να γίνεις μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  114 εκατομμύρια δολάρια έλαβε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι πληροφορίες που παρείχε και η "ουσιαστική και συνεχής βοήθεια” που έδωσε, οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε μια πετυχημένη έρευνα με την αντίστοιχη επιβολή προστίμου.

  Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Πρόγραμμα Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος της αμερικάνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το οποίο έχει επιβραβεύσει με σχεδόν 1 δισ. δολάρια συνολικά 164 μάρτυρες (whistleblowers). Οι μάρτυρες αυτοί δίνουν πληροφορίες που αφορούν κάποια παρατυπία ή αθέμιτη πρακτική που ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον. Μέσω της καταγγελίας τους εξασφαλίζουν οικονομικά οφέλη ή μια πιο επιεική αντιμετώπιση στην περίπτωση που εμπλέκονται και οι ίδιοι στην παράνομη δραστηριότητα.
  Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Νόμο για την Καταπολέμηση των Πρακτικών Διαφθοράς στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act), οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους ανώνυμα ελαχιστοποιώντας το φόβο για αντίποινα.

  Αποζημιώσεις 3,5 δισ. δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια

  Το πρόγραμμα της SEC δημιουργήθηκε το 2011 εν μέρει εξαιτίας του σκανδάλου Μάντοφ όπου χιλιάδες επενδυτές έχασαν τις αποταμιεύσεις τους αλλά και εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ "κόστισε” στην αμερικάνικη οικονομία περίπου 22 τρισ. δολάρια. Σχεδιάστηκε από το Κογκρέσο με στόχο να δώσει κίνητρα στους μάρτυρες που θα παρέχουν συγκεκριμένες, έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής οι μαρτυρίες έχουν οδηγήσει σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. δολάρια.

  Η Jane Norberg, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής στο Πρόγραμμα Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι καταγγελίες των μαρτύρων και ως αποτέλεσμα εντός του 2021 θα υπάρξει αύξηση τόσο των ερευνών όσο και των διώξεων. Μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 η SEC έχει δώσει 168 εκατ. δολάρια σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
  Η Norberg, η οποία πριν διοριστεί επικεφαλής του προγράμματος ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είχε εμπειρία στις έρευνες που περιλάμβαναν εμπιστευτικούς πληροφοριοδότες. Όπως δήλωσε, "ήταν μια άλλη μορφή μαρτυρίας, απλώς από την πλευρά του εγκληματία”.

  Ποιος μπορεί να γίνει μάρτυρας; 

  Σύμφωνα με τους κανονισμούς του προγράμματος, δεν αποτελεί προϋπόθεση ο μάρτυρας να είναι υπάλληλος ή insider μιας εταιρείας. Ωστόσο, περίπου το 68% των πληροφοριοδοτών έως τώρα ήταν τωρινοί ή πρώην υπάλληλοι της εταιρείας για την οποία έδωσαν πληροφορίες. Αποδέκτες αμοιβών μπορεί να είναι και επενδυτές που έχουν πέσει θύματα της απάτης, επαγγελματίες που εργάζονται στον ίδιο ή σχετικό κλάδο, αλλά και άτομα που μπορεί να είχαν προσωπική σχέση με τον παραβάτη.

  Οι υποθέσεις που έχει αναλάβει η SEC περιλαμβάνουν απάτες όπως "πυραμίδες" (συστήματα Ponzi), ψευδείς ή παραπλανητικών δηλώσεις, ψευδείς πληροφορίες τιμολόγησης, παραβάσεις στα λογιστικά ή σε αναφορές εσωτερικού ελέγχου, insider trading κ.ά.

  Στο παρελθόν, όταν είχε συγκροτηθεί η ομάδα, είχε κατηγορηθεί ότι με τα οικονομικά κίνητρα που θα παρέχει, θα απομακρύνει τους μάρτυρες από το να ακολουθήσουν πρώτα το δρόμο της καταγγελίας εντός της εταιρείας που εργάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί κάποια ατασθαλία εσωτερικά.

  Σύμφωνα όμως με την έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2020, περίπου το 81% των πληροφοριοδοτών που έλαβαν χρηματικά οφέλη το 2020 είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους εσωτερικά στους ανωτέρους τους ή μέσω εσωτερικών μηχανισμών αναφοράς πριν καταγγείλουν τις παραβάσεις στην Επιτροπή.

  Οι whistleblowers της SEC σε αριθμούς

  Το 2020 η SEC έλαβε πάνω από 6.900 πληροφορίες από whistleblowers. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει δεχτεί σε μία χρονιά, ενώ καταγράφεται αύξηση 31% σε σχέση με το 2018 όπου η Επιτροπή είχε λάβει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό. Από τον Αύγουστο του 2011, η SEC έχει λάβει περισσότερες από 40.200 καταγγελίες.

  φη

  Η Επιτροπή έχει την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου ώστε να παρέχει χρηματικά οφέλη σε μάρτυρες που δίνουν σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν σε ενέργειες της Επιτροπής και κυρώσεις άνω των 1.000.000 δολαρίων. Το εύρος των αμοιβών κυμαίνεται μεταξύ 10% - 30% των χρημάτων που συλλέγει η SEC.

  To 2020 η Επιτροπή έλαβε καταγγελίες από 78 χώρες παγκοσμίως. Μετά τις ΗΠΑ, τον υψηλότερο αριθμό καταγγελιών έχει ο Καναδάς (91), το Ηνωμένο Βασίλειο (84), η Κίνα (67), η Κολομβία (48) και η Ινδία (43). Η SEC έλαβε 3 καταγγελίες και από την Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ