Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 13:56

  Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο

  Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Άμυνα στις πιέσεις που δέχονται επιλεγμένοι τίτλοι, ιδίως η Eurobank και ο Ελλάκτωρ, προσπαθεί να υψώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, προσπαθώντας να διαφυλάξει τις 890 μονάδες και να μείνει σε επαφή με τις 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,20% στις 893,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.162,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,04% στις 546,45 μονάδες.

  Μπορεί η αγορά να έχει μείνει στο ίδιο επίπεδο για πάνω από δύο μήνες, αλλά οι αναλυτές δεν σταματούν να υπερτονίζουν τις προοπτικές που διανοίγονται, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Έναν κλάδο που έρχεται με ένα -10% από τον Μάιο, αλλά εμφανίζεται ακόμη αδύναμος να αντιδράσει και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

  Αλλάζουν επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες;

  Σήμερα η JP Morgan ανέφερε ότι εξετάζει την προσθήκη των ελληνικών τραπεζών στo "γκρουπ" των CE3, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τις τράπεζες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, κάτι που θα σημαίνει ότι η ελληνική τραπεζική κρίση έχει τελειώσει. Καθώς ο δείκτης p/e δεν μπορεί να συγκριθεί ιστορικά και έναντι των υπόλοιπων αγορών, η JP Morgan επιλέγει να κοιτάξει τη μερισματική απόδοση η οποία για τον ελληνικό δείκτη διαμορφώνεται στο 6,9% και είναι σημαντικά ελκυστικότερη και υψηλότερη από τον μέσο όρο του περιβάλλοντος των αναδυόμενων αγορών, ο οποίος τοποθετείται στο 2,6%.

  Έτοιμες να γυρίσουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με την Euroxx, η οποία αξιολογώντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου του κλάδου, διαπιστώνει ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι σε καλό δρόμο να επιτευχθούν, οι εισροές NPE από τα μορατόρια είναι χαμηλότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα σημειώνουν βελτίωση.

  Και όλα αυτά, την ώρα που οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία είναι αρκούντως θετικοί. Τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI υπέδειξαν έντονη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάιο, καθώς ο κύριος δείκτης υποστηρίχθηκε από την εντονότερη αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε επίσης, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης από την πλευρά των πελατών και λόγω της άρσης πολλών μέτρων περιορισμού.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 3,72%, με τη Eurobank και την Aegean να είναι στο -2,79% και -2,29% αντίστοιχα. Απώλειες 1,03% για τη ΓΕΚ Τέρνα, με τις Alpha Bank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Titan, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικτές απώλειες.

  Στον αντίποδα, η Motor Oil κερδίζει 1,25%, με τις ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Βιοχάλκο, Σαράντης και Coca Cola να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ