Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 11:13

  Συσσώρευση και επιλεκτικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Συσσώρευση και επιλεκτικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών -μικρές διακυμάνσεις και χαμηλός τζίρος- κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να συντηρήσει τα επίπεδα και την κάλυψη του χαμένου εδάφους, χωρίς να διακόπτει την εσωτερική διόρθωση των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 893,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.165,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,14% στις 551,47 μονάδες.

  Από την "επίσκεψη" του Γενικού Δείκτη στις 852 μονάδες στις 21 Μαΐου, η αγορά έχει καταφέρει με ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων να ανακάμψει πάνω από τις 890 μονάδες, αν και η ισχύς της αντίδρασης δεν φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τους αγοραστές για μεγαλύτερες τοποθετήσεις. Και αυτό είναι το βασικό συστατικό που λείπει από μία αγορά που έδειχνε μέχρι πρότινος να βρίσκει καλύτερους συναλλακτικούς ρυθμούς, αν φυσικά εξαιρεθούν οι όγκοι που πραγματοποιήθηκαν λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

  Η δοκιμασία των 900

  Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς είναι να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες, συντηρώντας εν ισχύ και το ανοδικό σενάριο προς τις 950 μονάδες. Ωστόσο, το τετραήμερο ανοδικό σερί και τα κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους ίσως περιορίσει το ανοδικό μομέντουμ, την ώρα που η αντίσταση των 900 μονάδων είναι σημαντική και απαιτεί ισχυρές αγοραστικές εντολές.

  Σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές, υπό μία αίρεση όμως. Δεδομένου ότι το ανοδικό σερί επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις σε τίτλους, οι ταλαντωτές έχουν παραμείνει σε ουδέτερες ζώνες, ενώ η ρευστότητα υπάρχει στα χαρτοφυλάκια. Το ζητούμενο είναι επομένως να υπάρξει ένας καταλύτης που θα επαναπροωθήσει αυτήν τη ρευστότητα στη Λ. Αθηνών, τροφοδοτώντας την υπέρβαση των υψηλών του 2021, ήτοι τις 919 μονάδες. Εάν καταφέρει η αγορά και συντηρηθεί έως την Παρασκευή, αποφεύγοντας ενδεχόμενο pullback, τα στοιχεία για το ΑΕΠ ίσως βοηθήσουν τους αγοραστές να λάβουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες. Όπως άλλωστε έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το πιθανότερο είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το α’ 3μηνο του έτους να είναι χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας σημειώνει απώλειες 2,88%, με τις Jumbo και Aegean να είναι στο -1,62% και -1,41% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ σημειώνει κέρδη 1,19%, με τις Φουρλής, Βιοχάλκο, Coca Cola, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ